11 elokuuta, 2006

Missä viippyy phising Macintosh käyttäjille

Monet ovat varmasti kuulleet niin sanotuista phising sivustoista ja sähköpostiviesteistä, kyseessä on huijausmenetelmä joilla rikolliset naamioivat huijausviestin tai sivuston näyttämään esimerkiksi Nordea pankin verkkosivulta jossa käyttäjää pyydetään asettamaan verkkopankkitunnuksensa tai luottokorttien tiedot.

Nämä tiedot saatuaan rikolliset pääsevät käsiksi uhrin luottokortin tai verkkopankin sisältöön ja voivat käyttää tileillä olevia rahoja miten parhaaksi katsovat.

Tässä hetki sitten tuli mieleeni että missä viipyvät huijausviestit ja sivustot Applen Macintosh käyttäjille sillä heille ei ole suoranaisesti tullut yhtäkään huijausyritystä Applen nimissä.

Applen tuotteet ja palvelut tunnetaan korkeista hinnoistaan ja kertamaksua käyttävänä verkkokauppana, käyttäjät ovat siis melko varakkaita ja useimmiten Macintosh tietokone hankitaan työkäyttöön ihmisille joita ei tietotekniikka pahemmin kiinnosta vaan se yksi mahdollinen sovellus. Hyvänä esimerkkinä varmasti käy esimerkiksi tavalliset muusikot jotka tarvitsevat tietokonetta helpottamaan tuotantovaihetta ja tässä Applen tuotteet ovat erittäin hyvissä asemissa.

Jos rikolliset kohdistaisivat juuri näihin henkilöihin huijauksensa voisi tuotto olla melko hyvä, uskon myös että jos Applen nimissä lähetettäisiin esimerkiksi jonkin musiikkiohjelman "päivitys" maksua vastaan sähköpostilla niin pahaa aavistamattomat ja tietämättömät muusikot varmasti menisivät lankaan ja klikkaisivat sitä viestissä olevaa "Maksa tästä" linkkiä eikä he olisi yhtään sen kummemmin kiinnostuneita tai edes tiedostaisi tulevansa huijatuiksi.

Uskon että huijaus menisi läpi kovin monelle muullekin Macintosh käyttäjälle johtuen siitä että heille ollaan hyvin pitkälti vakuuteltu että he ovat suojassa internetin uhilta, joita vielä hetki sitten olivat pelkästään virukset ja roskaposti. Phisingviestihän ei täytä täysin roskapostin vaatimuksia sillä jotkin osaavat naamioida viestin hyvinkin aidon mukaiseksi.

Eli Applen asiakkaat olkaa yhtä epäileviä niiden viestien kanssa kuin me PC:n käyttäjät (Microsoftin ja Linux jakeluiden suhteen), en usko että Apple lähettelee mitään maksua vastaan tai ainakaan tarjoa mahdollisuutta maksaa jotakin suoraan sähköpostissa tulevasta linkistä.

Jos alatte saamaan tämänlaisia viestejä niin ottakaa yhteyttä ensiksi Applen asiakastukeen (mieluiten puhelimitse) ja kyselkää onko postia teille todella lähetetty.

Ei kommentteja: