08 toukokuuta, 2010

Miten internetille käy?

Pohjois-Amerikoissa kuhisee, internetin puolueettomutta ollaan ajamassa alas ja hinnoittelu on muuttumassa siirtomääräiseksi.

Mitä näillä ajetaan? No rahaa ja valtaa tietenkin, Comcast on suuri kaapelioperaattori Yhdysvalloissa ja he haluavat täten saada kaikesta kaiken, rahallisena voittona, vaikka eivät omiaisikaan palveluita joista he laskuttavat.

Comcast on jo aikaisemmin pakottanut kaikki sen asiakkaat maksamaan siirtomäärien mukaan, kiinteähintaista yhteyspakettia ei enää saa.

Yhtiö siis laskuttaa asiakkaitaan kolmannenosapuolen tarjoamista internet-palveluista vaikka ne muuten olisivat ilmaisia käyttää.

Comcast on ollut kaukaa viisas ja ymmärtänyt mihin internet ja sen tarjoamat palvelut ovat kovaa vauhtia menossa, palvelut ja ohjelmat ovat nykyisin ns. pilvessä, eli kokonaan internetissä käytettäviä sovelluksia, siellä ovat mm. video ja pelipalvelut jotka kummatkin kuluttavat hurjasti kaistaa, josta siis Comcast laskuttaa käytön mukaan, ottavat siis kermat kakun päältä.

Viimeisin tempaus kyseiseltä yhtiöltä oli aloittaa erilaisten palveluiden ja protokollien priorisointi, niin että Comcastin omat palvelut ja tarpeeksi maksavien tahjoen palvelut toimivat Comcastin asiakkailla paremmin kuin ei maksavien.

Esimerkiksi jos videopalvelu Vimeo maksaa Comcastille siitä että sen videot toimivat varmemmin kuin vaikkapa Youtuben videot, niin se saattaisi kääntää osan Comcastin asiakkaista suosimaan Vimeota Youtuben sijaan.

Tällä on merkitystä silloin kun kyseeessä on niin suuri yhtiö kuin Comcast on, sillä ei puhuta mistään parista tuhannesta asiakkaasta vaan huomattavasti suuremmista luvuista.

Yhdysvalloissa käsiteltiin oikeussaleissa asti tätä priorisointikäytäntöä jota Comcast harjoittaa, FCC (joka vastaa samaa mitä Liikenne ja viestintäministeriö täällä) ei saa oikeuden päätöksen mukaan rajoittaa Comcastin toimintaa tällä saralla, tosin nyt FCC meinaa päivittää nykyiset puhelinverkkoihin liittyvät säännökset koskemaan myös IP-yhteyksiä joka näin eväisi mahdollisuuden mielivaltaiseen priorisointiin.

Kanadassa taas Bell Canada operaattori on saanut oman maansa taholta luvan alkaa käyttämään siirtomäärämaksutapaa myös yritysliittymiin että sen verkkoa vuokraaville operaattoreille.

Tämä on aiheuttanut Kanadassa hurjan väännön CRTC;n päätöstä vastaan, sillä varsinkin IT-yritykset joutuvat Bell Canadan verkkoalueella suuriin vaikeuksiin pakotettujen siirtomääräsopimuksien takia, CRTC;tä on haukuttu suurien suojelijaksi, vaikka alkujaan komission tarkoitus on taata laadukkaat ja toimivat verkkoyhteydet Kanadan alueella, kaikille tasapuolisesti.

Ongelma Bell Canadan kanssa on myös se että siltä vuokraavat operaattorit eivät saa myydä verkon nopeimpia yhteyksiä vaan niille on oikeus vain Bellillä itsellään, nykyisellään vuokraoperaattorit saavat myydä vain 5M yhteyksiä kun taas Bell itse myy 24M yhteyksiä.

Vuokraoperaattorit joutuvat nyt myös muuttamaan heidän kaikkien asiakkaidensa laskutuskäytännöt siirtomääräisiksi.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa sitten nykyiselle internetille? Se on vaarassa suistua raiteiltaan, raha-ahneet suuryritykset lobbaavat hurjaa vauhtia ympäri maailman internetin puolueettomuutta vastaan, on tulossa pakotettuja ja läpinäkyviä sensurointi tekniikoita, on tulossa siirtomäärät yhteyksiin, on tulossa tuhansia oikeustaisteluita siirtomääräsopimuksien vuoksi, sillä kolmannet osapuolet eivät varmasti suostu siihen että teleoperaatori nappaa heidän tekemistään palveluista itselleen rahaa, palvelun tuottajan saamatta mitään.

Seuraan kauhulla näitä tapahtumia enemmän IT paukussa.

Ei kommentteja: