19 marraskuuta, 2014

Hyvästi kaunokirjoitus, tilalle tekstaaminen!

Tulevaisuus on nykypäivää ja vanhasta oppitavasta ollaan luopumassa. Vuoden 2016 opetussuunnitelmassa halutaan korvata kaunokirjoituksen opettelu tekstaamisella ja konekirjoittamisella, onko tässä järkeä vai ei?

Opetussuunnitelma on vielä viimeistelemättä mutta tällä hetkellä näyttää siltä että peruskouluissa ei enää kaunokirjoitusta opeteta syksyn 2016 jälkeen.

Toistaiseksi kuitenkin on väläytelty että kaunokirjoituksen opetusta ei lopeteta kokonaan vaan päätös sen opettamisesta siirtyy suoraan opettajalle, opettaa saa jos opettaja niin tahtoo, niin varmasti juu. Opettajilla on aikaa, eikö vain?

Muutoksella haetaan vastaavuutta tulevaisuuden ja nykyajan tarpeisiin, opetuksessa tullaan keskittymään enemmän tekstaamisen ja näppäintaitoihin, kuten esimerkiksi kymmensormijärjestelmän hallitsemiseen.

On kummallista että opetussuunnitelmaa halutaan muuttaa sillä suurin osa koululaisista osaa käyttää ja kirjoittaa näppäimistöllä, myöskin se että kouluissa kymmensormijärjestelmän ja ylipäänsä tietokoneen käytön opettaminen on ollut arkipäivää jo vuosien ajan, eikö opetushallituksessa olla perillä mitä kouluissa tapahtuu?

YLEn jutun mukaan opetusneuvos on tietoinen ainakin tästä ja uudella opetussuunnitelmalla halutaan tuoda esille kuinka tärkeää tietokoneella työskentely on. Ihan totta, että poistetaan melko tärkeä ja yleissivistävä osa peruskoulusta koska tietokone?

Samalla ajatuksellahan voitaisiin poistaa sitten myös matematiikka, koneethan ne laskee!

Opetusneuvos Minna Harmanen mainitsi myös seuraavasti YLEn jutussa: Vielä ei tiedetä, miten muutaman vuoden kuluttua kirjoitetaan. Se saattaa olla vaikkapa sanelukirjoittamista, jolloin tekstiä puhutaan ja tietokone kirjoittaa sen ylös.”

Arvoisa opetusneuvos, mitä jos lopetetaan kirjoittaminen kokonaan niin voidaan maailmalle taas esittää että ollaan taas koulumaailman kärjessä kun ollaan valmiina tulevaisuuden haasteisiin.

Tietotekniikkapiireissä tulee joskus eteen keskustelu vanhojen tallennusmedioiden ongelmasta, niihin ei pääse enää nykyaikaisilla laitteilla käsiksi ja tieto saattaa siten olla kateissa, eikö tässä ole nyt käymässä vähän samalla tavalla? tai siis ihan samalla tavalla?

Tässä tuo YLEn juttu.

Ei kommentteja: