17. helmikuuta 2016

Operoin jälleen kuvien kanssa

Operoin jälleen kuvien kanssaMonet tätä blogia seuraavat tietävät että olen siirtänyt valokuvat sekä videot Google Drive palveluun.

Drive on lähes täydellinen sijoituspaikka kuville mutta ongelma on siellä toimiva jakotoiminto, tai jostain syystä ainakin näin luulin.

Päätin antaa Google Photosille mahdollisuuden, vaikka näenkin Photosin ja Driven sisällön kummassakin palvelussa (Drivessä että Photosissa), eroja tulee siitä kuinka eri palvelut kunnioittavat toistensa hakemistorakenteita, esimerkiksi Drive ei näytä Photosin sisältöä albumikohtaisesti vaan tiedostot on jaettu vuoden ja kuukauden mukaan, tämä ei ole kovin ihanteellinen ratkaisu jos haluat hallita Photos kuviasi Drivestä käsin, koska albumeita ei ole.

Photosin kuvat drivessä

Photos taas ymmärtää osittain Driven albumit tai kansiot, mutta kun palvelua käyttää, tuntuu se keskeneräiseltä, ikään kuin Googlella olisi kesken Photos/Drive integraatio, osassa tilanteita hakemistot löytyvät, osassa taas kuvat näytetään yhtenä pötkönä.

Siksi ajattelin että jos siirrän kuitenkin suurimman osan kuvista Photosiin ja käytän niitä sieltä, Photosissa vaikutti olevan parempi jakotoiminto, jonka vuoksi ennen kaikkea kuvani sinne olisin tahtonut.

Kun sitten aloin urakan ja siirtelin muutamia albumeita Drivestä Photosiin takaisin, huomasin että yllättäen Photosin valokuvien muokkaustyökalu on huonontunut eli jälleen palvelun osaa on yksinkertaistettu niin paljon että siitä on tullut lähes käyttökelvoton, kuviin ei esimerkiksi voi enää lisätä kehyksiä joka aikaisemmin oli hyvin helppoa ja kätevää.

Driven puolella taas siihen voi liittää Google Play kaupan kautta verkkoselaimella toimivia kymmeniä erilaisia kuvanmuokkaussovelluksia, joten katsos kummaa, Google Drivessä on paremmat muokkausominaisuudet.

Tässä kohtaa koko touhulta alkoi lähtemään kiinnostus, ikään kuin matto olisi vedetty alta pois.

Jakotoiminnot:

Kun olin lopettamassa siirtoa ja palauttamassa albumeita takaisin Driven puolella, päätin antaa Photosin jakotoiminolle vielä mahdollisuuden, tämä oli viimeinen naula Photosin arkkuun.

Kun jaat yksityisen kuvan Photosissa, se luo erillisen jakokansion tätä varten, johon se kopioi kyseisen kuvan jota se sitten jakaa, alkuperäiseen tehdyt muutokset eivät vaikuta jaettuun kuvaan, tai toisin päin.

Jos siis jaan kuvan Photosista, Google+, Facebook tai Twitteriin suoraan, luo se kaikille oman “jakoalbumin” jonka nimeksi tulee päivämäärä ja sisältää kyseisen kuvan, näitä albumeita on jokaiselle jaolle, vaikka nimi olisi sama.

Photos jako tekee juuri niin monta jakohakemistoa kun kuvaa on jaettu eri palveluihin

Drivessä sentään jaetusta kuvasta tai mistä hyvänsä tiedostosta tehdään suoraan jako, ilman mitään kummallisia kopiointeja kansioihin joita et tarvitse, näin myös tulevat muutokset kuvaan näkyvät yhdessä ja samassa tiedostossa kokoajan.

Eli Drive on mennyt jako-ominaisuuksienkin kanssa edelle, nyt lopetin operaation siihen paikkaan, nauroin hetken ja palauduin jälleen normaaliin päivärytmiin ja pidän edelleen kuvani Drivessä.

Google palveluiden integraatio:

Kuten jo kerroin aikaisemmin, Photosin Drive integraatio toimii osittain, se ei esimerkiksi pysty näyttämään Driven sisältöä silloin kun vaikkapa lisäät kuvan Googlen Bloggeriin, tässä “avaa” valikossa näkyy vain Photosin sisältö, vaikka mikään ei estäisi tuomasta Drive integraatiota myös tähän.

Bloggerin ja monen muun Google palvelun "Lisää kuva"- ikkuna

Kuvien/albumien poistaminen Photosissa yhtä helvettiä:

Huomasin Photosissa myös mitä ärsyttävimmän ominaisuuden, sieltä ei voi poistaa kuvia hyvin helposti kuvia, kuvan voi poistaa albumista mutta kuva/kuvat jäävät hillumaan palveluun, ne löytyvät edelleen kun selaa “kaikkia” kuvia, ne ovat nyt vain ilman omaa albumiaan sekaisin jossakin palvelun uumenissa.

Kuvia ei voi poistaa, ne voi hävittää vain albumista

Jos taas haluan poistaa kokonaisen albumin, onnistuu se mutta tuolloin kuvat eivät edelleenkään poistu, niiltä vain viedään organisoitualbumi pois ja kuvat hukkuvat Photosin “kaikki kuvat” kuvamereen.

Albumin poistaminen, ei poista kuvia vaan kadottaa ne kuvamereen

Kuvan tai kuvia voi poistaa etsimällä ne Photosin “kaikki kuvat” listauksesta, valitsemalla kuvat ja painamalla roskakorin kuvaa, miksei poistamista voi tehdä suoraan albumilistauksessa?

Google on toiminut samalla tavalla esimerkiksi Gmailin kanssa, sähköposteja ei kannata poistaa vaan arkistoida, kuvien suhteen asia ei ole ihan niin, en halua esimerkiksi sitä että sama kuva on monessa paikassa, tai että epäonnistuneet kuvat kummittelevat myöhemmin arkistosta käsin.

Poista Picasan kautta:

Picasa Web albums pelasti minut, Google on ilmoittanut lakkauttavansa Picasa Web Album -palvelun, se oli ennen Driveä ja Photosia käytössä ollut kuvapalvelu, se jakaa tänä päivänä samat kuvat Photosin kanssa.

Picasa Web albumien kautta voi kuitenkin edelleen poistaa Photosin albumin kuvineen kaikkineen, nopeasti ja kätevästi, joten suosittelen käyttämään palvelua albumien poistamiseen.

Picasan kautta voi myös jakaa kokonaisia albumeita kerralla, ilman että kuvista luotaisiin kopioita, nämä ominaisuudet Google kuitenkin haluaa tappaa.

Pysykää/vaihtakaa Driveen:

Jos siis teitä kiinnostaa pitää kuvanne Googlen palveluissa, ehdotan että otatte Drivessä Photos integraation käyttöön (Näytä Photos kuvat) asetuksista ja alatte ylläpitämään omaa kansiota kuvistanne siellä.

Googlen automaattisen tallennuksen tuomat kuvat ja videot näkyvät siten myös Driven puolella ja kuvien siirto sieltä onnistuu hyvin Driven omiin hakemistoihin joihin voi luoda sitten omat albumit.

Lähetä kommentti