15 helmikuuta, 2018

Drop down terminaali Windowsiin? Kyllä vain!

Drop down terminaali Windowsiin!!!Käytän yleisesti Linuxia oikeastaan kaikissa laitteissa joita tietokoneiksi voi kuvailla, joten kun Windowsia käytän, tulee nopeasti ikävä niitä toimintoja joita yleensä Linux maailmassa käytän.

Yksi näistä on toki drop down terminaali, eli jolla saan komentotulkin/terminaalin nopeasti työpöydän päälle ja pois kun tietty asia on terminaalissa tehty.

Windowsiin esiteltiin pari vuotta sitten melko outo ratkaisu nimeltä Linux subsystem, se tuo linuxista tutun bash komentotulkin sekä periaatteessa koko tekstipohjaisen linux alustan Windowsille, joten ellei kaikki niin suurin osa käyttämistäni työkaluista on nyt myös saatavilla Windowsille.

Bashiin pääsy ja poistuminen on kuitenkin melko hidasta ihmiselle joka on tottunut drop down terminaaleihin, joten aloin etsimään mahdollisuuksia saada ominaisuuden Windowsille ja yllättäen löysin Qonsole sovelluksen, joka on avointa lähdekoodia ja joka tekee juuri sen mitä hain, mahdollistaa dropdown komentotulkin Windowsille.

Qonsolea ei ole aktiivitisesti ylläpidetty sitten pariin vuoteen mutta se tekee edelleen sen mitä kuuluukin.

Minun Qonsole asetukseni

Qonsolen asetuksista ei esimerkiksi kannata painaa “console settings” painiketta, ellei Windowsista ole asettanut vanhaa komentokehotetta käyttöön, muutoin Qonsole kaatuu.

Muut ominaisuudet näyttävät toimivan, kuten drop down ikkunan läpinäkyyvys sekä animaatio asetukset.

Qonsole tukee myös muita kuin vain Windowsin perinteistä komentokehotetta eli command promptia tai cmd:tä, mutta näistä en sen enempää itse tiedä.

Bashit saat kuitenkin valittua suoraan kun muutat Windowsin komentokehotteelle tarkoitettua komentoa kohdasta: cmd path:

Tässä kohtaa kannattaa luoda bash.bat -tiedosto johon asettaa yksinkertaisesti rivit:

@echo off
ubuntu

Tallenna tiedosto vaikkapa johonkin kotihakemistoosi ja nyt etsit kyseisen tiedoston Qonsolen cmd pathille.

Nyt drop down komentokehote on Linuxin bash ja hommia on helppo jatkaa tutussa ympäristössä.

Huom. Bat tiedostossa “Ubuntun” kohdalle ei kannata tehdä tarkkaa pathia eli tiedostopolkua koska “ubuntu” binääri on hakemistossa jonka nimessä mainitaan versionumero, tämä siis muuttuu kun Microsoft Storeen tulee mahdollinen päivitys.

Ei kommentteja: