11 helmikuuta, 2018

"Drop down terminal" Budgie -työpöydälle

Kokeilen tällä hetkellä Solus OS -käyttöjärjestelmää, se on uudelainen linux jakelu jota suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.

Sen erityisen hyviä piirteitä ovat äärimmäisen nopea käynnistysaika, snap -tuki sekä oma Budgie -työpyötä.

Budgie on nopea GTK pohjainen ikkunointi, se käyttää hyväkseen siis Gnomen perustaa ja sen kyllä monessa osiossa huomaa selkeästi, esimerkiksi terminaali on Gnome pääte sekä tiedostohallinnassa käytössä on Nautilus (tiedostot), kaikki tuttuja puhtaasta Gnome työpöydästä.

Olen innokas terminaalin käyttäjä ja käytän siten usen niin sanotta "Drop down terminaaleja" kuten Guakea sekä viime aikoina Gnomen laajennuksena tarjottavaa vaihtoehtoa.

Budgie ei kuitenkaan tue kumpaakaan, Guake ei käynnisty ja Gnomen laajennuksia ei Budgiessa hyödynnetä, Budgie ei myöskään XFCE:n tavoin tarjoa erillistä komentoa jolla ohjelman voi asettaa avautumaan alasvetona. Olin hetken aikaa todella eksyksissä Budgien kanssa, jopa niin paljon että mietin vaihtoa takaisin tuttuun ja turvalliseen Gnomeen, ihan yksin alasveto terminaalin puutteen vuoksi.

Sitten muistin hämärästi että jossakin podcastissa oli puhetta terminaalisovelluksesta jossa ominaisuus olisi sisään rakennettuna, sitä ei kiinnosta mikä ikkunointi systeemissä on käytössä, se vain toimii.

Hetken Googlasin ja lopulta löysin kyseisen terminaalisovelluksen, se on nimeltään Tilix, monipuolinen GTK pohjainen terminaali jossa tosiaan on niin sanottu "Guake moodi", eli alasveto terminaali.

Tilix pitää kuitenkin käynnistää erillisellä kommenolla jolla alasveto saadaan aktivoitua ja se onnistuu komenolla "tilix --quake". Tämän komennon kun asettaa näppäimistön oikoteihin (asetukset->näppäimistö) niin alasveto terminaali ilmestyy haluamastasi näppäimestä tai näppäinyhdistelmästä, Gnome/Budgie hyväksyy oikotieksi myös yksittäisten näppäimen ja minulla se on ns. tilde -näppäin (tabin yläpuolella).

Tilixin alasveto terminaali on mielestäni myös kaikista parhain vaihtoehto, sillä kaikki Tilixin laajat ominaisuudet on käytettävissä siitä käsin.

Tilixin asetuksia säätämällä, alasveto terminaalin ulkoasua voi säätää haluamakseen sekä poistaa esimerkiksi reunat ja muut ylimääräiset työkalurivit.

Nyt Budgie saa vielä olla oletustyöpöytänäni :)