03 helmikuuta, 2014

Windows 8 metro onkin käyttökelpoinen, tavallaan

Windows 8 metrokäyttöliittymä, nykyisin tunnetaan modernina käyttöliittymänäOlen aikaisemmin yrittänyt pysyä kaukana Windows kasin tuoman metro (moderni käyttöliittymä) käyttöliittymän ulkopuolella ja varmasti pysyn jatkossakin perinteisessä työpöytä käytössä mutta...

Laitoin kuitenkin Windows 8.1 käyttiksen vanhaan Asuksen EeePC 901 minikannettavaan ja tökkäsin sen vielä 55” televisioon kiinni ja olin myyty Microsoftin visiolle saman tien. Käyttökokemus on ihan omaa luokkaansa suurella näytöllä ja varsinkin silloin kun kyseessä on puhdas viihdekäyttö.

Hankin iPadiin vielä erikseen Remote Mouse ohjelman joka toi Windowsin kosketustuen käyttäjän luokse, nyt käyttöliittymässä liikkuu sulavasti ja ohjelmien selailu käy toden teolla käden käänteessä.

Perinteiseen työpöytä työskentelyyn Metrosta ei todellisuudessa ole missään tapauksessa, oikeassa työympäristössä kun on tärkeä pystyä hallitsemaan ja näkemään enemmän yhdellä kertaa, metrolla taas käsitellään tietoa ohjelma kerrallaan, vaikka toki ohjelmia voi snapata vierekkäin ei kosketuslevyllä asioiden siirtäminen ole mitään herkkua. Metron mahdollisuus siirtää myöskin perinteinen työpöytä metro ohjelman viereen on tosin hieno ratkaisu ja toimii, esimerkiksi Metron virhesanomien selvittelyssä erinomaisesti kun selaimen työpöytäversiota voi pitää vieressä.

Hieman Metron ohjelmista joihin olen ihastunut:

Metrolle on olemassa paljon hyödyllisiä ohjelmia ja mikä mukavinta monet iPadista ja Androidista tutut ohjelmat ovat nyt saatavilla sitten myös tietokoneelle ihan sellaisenaan ajattavaksi.

Esimerkiksi uutisten lukuohjelma Flipboard jonka käyttö on varsin mukavaa myöskin suurelta näytöltä, toisena vaihtoehtona voi pitää myöskin hyvin tyylikästä Spotify asiakasohjelmaa Spotiliteä.

Flipbaord WindowsilleSpotilite on epävirallinen Spotify soitin Windows 8:n metroliittymään

Toistaiseksi pienen miinuksen Microsoft saa siitä että sen oma Silverlight- selainlaajennus ei toimi Metro käyttöliittymän Internet Explorer selaimessa, tämä on harmi siitä syystä että MTV:n katsomo palvelu ei toimi yhtenäisen käyttöliittymän kautta vaan se täytyy avata erikseen perinteiselle työpöydälle. Katsomon virallista Windows 8 versiota odotellessa.

Mikäli Microsoftin omasta selaimesta ei pidä, saa myös Googlen Chromen toimimaan Metrokäyttöliittymässä mutta itse en ole nähnyt toistaiseksi tarvetta vaihtaa selainta Metro puolella koska loppujenlopuksi selainta tulee käytettyä varsin vähän siellä.

Sähköpostisovellus Windows kasissaSähköpostiohjelma on todella hyvä ja sopii erinomaisesti käytettäväksi Metrosta vaikka se onkin hyvin rajoittunut ja yksinkertainen tarjoaa se perusominaisuudet tarpeeksi hyvin. Se mikä hieman jää Metron sähköpostissa kaivelemaan on se että et pysty muuttamaan tai tekemään siihen omaa allekirjoitusta, tai en ainakaan ole löytänyt sitä kohtaa josta sen voisi tehdä.

Eipä mainitsemani puute sinällään haittaa koska sähköposteja ei omassa käytössä sillä tarvitse edes kirjoittaa mutta niiden pikainen lukeminen onnistuu sillä erinomaisesti. Parempi toki olisi jos Google innostuisi tekemään Windowsille oman ohjelman Gmailille.

Googlen haku Windows 8 sovelluksenaGooglen hakuohjelma on luonnollisesti asennettuna omaksi ohjelmakseen mutta sitä on tullut harvemmin käytettyä, Windows 8.1 haku kun osaa hakea myös internetistä haettavaa tietoa samalla kuin koneesta, se vain käyttää yhtiön omaa Bing hakukonetta joka ei ainakaan Suomalaista sisältöä löydä niin hyvin kuin Google.

Luonnollisesti käytössä on myös Netflix, vaikka se löytyy myös älytelevisiosta, ei se ole uusin versio joka esimerkiksi tukee Netflix profiileita, nyt Metrosovelluksen avulla televisiossa on aina tuorein versio ohjelmasta, eikä siitä tarvitse maksaa kuin Netflixin perusmaksu.

Netflixin lisäksi käytössä on myös Viaplayn vastaava palvelu, se ei kuitenkaan juurikaan eroa älytelevision omasta versiosta mutta hyvä sekin on olla jotta kaiken tarvittavan voi tehdä yhdestä paikasta kerralla.

Netflix Windows 8 sovellusViaplay Windows 8 sovellus

 

Sebitti TVMetroon ei ole saatavilla myöskään virallista YLE Areena ohjelmaa mutta siitä on olemassa epävirallinen versio joka tottelee nimeä Sebitti TV se tarjoaa Areenan sisällön näyttävällä Metroliittymällä.

 

Deezer for Windows 8Spotiliten tuoman Spotifyn lisäksi myös Deezer on tuonut Windowsiin oman sovelluksen ja se toimii todella hyvin, Livetile päivittyy soivan artistin mukaan myös mikä on oiva lisä ohjelmalle, täytyy tässä kyllä myöntää että niin tekee myös Spotilite.

 

Livetilet oikeasti hyödyllisiä:

Livetile tarkoittaa Metron käyttöliittymäkuvakkeiden automaattista päivitystä ohjelman sisällön mukaan, esimerkiksi Flipboard näyttää uutiskuvia sekä otsikoita.

Mikäli monessa ohjelmassa on Livetile päällä voi aloitusruutu olla melkomoista vilkkumista mutta toisaalta niiden sisältöä oppii arvostamaan melko pian joka on myös yksi erinomainen käyttömukavuuden lisääjä. Esimerkiksi on mukava nähdä suoraan Livetilestä kun Facebookissa on tapahtunut jotain.

Parasta Metro-ohjelmissa on oikeastaan se että ne harvemmin vaativat näppäimistöä, joten esimerkiksi iPadin käyttö langattomana touchpadina on erinomainen vaihtoehto olohuone-PC:n hallintaan.

Mitä mieltä siis olen?

Näköjään sitä tarvitaan suuri televisio ja käyttötarkoituksena viihde ennen kuin metron ymmärtää, en edelleenkään ymmärrä sitä perinteisessä tietokone käytössä, ehkä joku muu ymmärtää?

Jutussa olleet kuvat eivät ole sitten omasta järjestelmästä vaan napattu Windows Storesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.