05 lokakuuta, 2016

Google ei ole enää meitä varten

Pidän itseäni ihmisenä joka tietää tietotekniikasta huomattavasti enemmän kuin keskiverto käyttäjät ja siksi Google on sopinut erinomaisesti minulle koska heidän tuotteidensa ja palveluiden kehityksestä on olleet vastuussa samankaltaiset ihmiset kuin minä itse.

Nykyisin asiat on toisin, Google ei enää halua tuoda julki tuotteita ja palveluita joita jopa toivotaan muokattavaksi, vai koska olet nähnyt viimeksi esimerkiksi Gmailissa Labs toimintojen kehittyneen?
Ei!, päinvastoin Gmailin käyttöliittymästä ollaan tehty idioottivarma, älyttömästi tyhjää tilaa on päästetty käyttöliittymän objektien väleihin ja kiinnitetty huomiota lähinnä siihen kuinka joku älytön taustakuva näkyy objektien läpi, käytettävyys ja muokattavuus saa siirtyä nätin ja yksinkertaisuuden tieltä!
Gmailin käyttöliittymä

Ja kun Google pilasi Gmailin keksi se vielä enemmän äärimmäisyyksiin menevän Inbox sovelluksen jossa tietokone huolehtii sähköpostisi lajittelusta ja hallinnoinnista vaikka oikeasti sähköpostia työssään käyttäville Inbox on suoranainen painajainen.

Googlen Inbox

Entäs sitten rakastamani Google Drive!, tämän käyttöliittymä on tehty lähes käyttökelvottomaksi, siellä ajatellaan että ihmiset vain hakevat, eivät järjestele tiedostojaan kuten myös Google Photosissa, kuvista ei enää pitäisi itse pitää huolta, vaan pitäisi luottaa ohjelman automatiikkaan, vaikka kuvat saattavatkin kadota tuhansien kuvien viidakkoon, kunhan se näyttää kivalta niin kaikki on ok.

Google Drive

Itse jouduin ratkaisemaan tämän ongelman siten että Google Drive synkronoi tiedostot omalta palvelimeltani eli kyseessä on niin sanottu mirrorointi, tämä syö nyt omaa levytilaa ja kaistaa ja Drivestä on tullut pelkkä varmuuskopiointikohde, toisin minä asian suunnitelin alkujaan.

Google Photos

...Ja sitten tuli tämä viimeisin pommi jossa Google heivaa kerralla tukensa työpöydiltä, siis oikeilta tietokoneilta ja tukee jatkossa lähinnä vain mobiilialustojaan Androidia ja Chrome OS:ää, tai jotain niiden sekavaa sekoitusta josta yhtiö ei suostu kertomaan selkeästi yhtikäs mitään. Myös “sairaus”politiikka (poliittisesti korrekti) on löytänyt tiensä Googleen, Youtubessa ei enää voi puhua vapaasti koska silloin iskee sensuuri mainonnan nimissä, Google kun päätti että mainostajat eivät halua saada mainoksiaan näkyville videoissa joissa kiroillaan, puhutaan aseista, sodasta tai vaikkapa tulivuorenpurkauksista. Kissavideot ja unelma on ainoastaan soveltuvaa materiaalia.

Tämä on asia jota ei mainostajilta itseltään ole kysytty, sillä mainostajilla on ollut tarjolla työkalu jonka avulla voi määritellä videot joissa ei halua mainostensa näkyä.

Google julkaisi eilen uuden puhelimen joka korvaa yhtiön aikaisemman Nexus tuotesarjan, Nexus oli puhelin ja tablettisarja jota myytiin käyttäjille jotka halusivat testata ja olla mukana omalla käyttökokemuksellaan Android käyttöjärjestelmän kehityksessä ja siten myös saada aina uusimmat Androidin toiminnot ensimmäisenä käyttöönsä.

Nyt sitten tuli Pixel puhelin, puhelin joka on hiottu idioottivarmaksi, toisin sanoen kuluttajatuotteeksi, jo viimeisimmästä Nexus 6P mallista oli nähtävillä tämä Googlen nykyinen kehitys, puhelin oli siro ja nätti, toisin kuin aikeisempi Nexus 5X joka vielä näytti puhelimelta joka oli tehty ns. tosinörtille, ikävä kyllä 5X on tekniikaltaan jo niin vanhaa ettei sitä voi harkita ostettavaksi.

Googlen nykyinen johtajisto vaikuttaa siltä ettei heitä kiinnosta todellinen innovaatio ja tuotteidensa käyttäjien mielipiteet, he haluavat tuotteidensa käyttäjiksi ihmisiä joita ei tekniikka kiinnosta vaan lammasmainen kulutus, on toki totta että lampailla on rahaa ja niille on helppo tuotteita myös luoda koska se ei vaadi vuoropuhelua loppukäyttäjän kanssa.

Aikaisemmin Google on myynyt monien puhelimen kanssa yhteensopivaa VR-silmikkoa joka on valmistettu pahvista ja jota voi muokata erilaisin modein ja joita voi tehdä jopa itse, nyt tämäkin on päivitetty kuluttajaa, lähinnä ilmeisesti naisia miellyttäväksi kangaspäällysteiseksi käsilaukkua muistuttavaksi kassiksi ja hintaan on lätkäisty 30 dollaria lisää.

Vaikuttaa kovasti siltä että näitä niin sanottuja tiimien vetäjiä kiinnostaa lähinnä oma, ulkoinen edustaminen, esitetään rentoa kahviloissa ja annetaan pikaisia ja turhanpäiväisiä haastatteluita joissa ei puhuta projekteista juurikaan enempää kuin sen verran että nimitaulussa näkyy "Google team manager" ja kehutaan kollegoita, näitä haastatteluvideoita on YouTube ja jenkkien IT uutis -saitit täynnä.

Yrityspuolen sovellukset ja palvelut:

Olen tässä nyt puhunut Googlen kuluttajatuotteista, yrityspalvelut ovat hieman erilaiset, vaikkakin yllä mainitut palvelut ovat sielläkin tarjolla samoilla käyttöliittymävirheillä.
Siellä kuitenkin on palveluita kuten Google Cloud Platform jossa käyttäjä voi pyörittää virtuaalikoneita, sovelluksia ja perinteistä shelliä, eikä toki pidä unohtaa tiedostoille tarjottattavaa kylmävarastointia, joka on suoranainen unelma hintaansa nähden.

Cloud Platform voisi olla erinomainen palvelu tehokäyttäjälle mutta ikävä kyllä se on kehitetty ja sitä markkinoidaan lähinnä tietyntyyppisten sovelluksien ajoalustaksi enemmänkin kuin mihin sen potentiaali tällä hetkellä tarjoaa, on hyvin varmaa että GCP näkee toimintoleikkurin joten mitään pitkäkestoista ei sinnekään uskalla alkaa rakentamaan.

Loppusanoina : Google on pilattu.