07 huhtikuuta, 2017

Olenko saanut tarpeekseni Googlen nykyisestä toiminnasta?

Google on viime aikoina määritellyt itsensä kaikkena muuna kuin palveluidensa käyttäjiä puolustavana tahona.

Esimerkiksi YouTube ei palvele enää katsojia, eikä varsinkaan sisällöntuottajia. YouTube kehittää palveluaan mainostajat etusijalla.

Toki raha on tärkeää mutta mielestäni Google on ylittänyt rajan ja YouTuben tilanne on siitä erinomainen esimerkki.

Sisällöntuottaja ei saa julkaista Tubessa ihan mitä tahansa videoita vaan niiden on noudatettava erityistä mainostajien nuolemissäännöstöä tai muuten YouTube ei tarjoa mainoksia kyseisellä videolla.

Videolla ei esimerkiksi saa puhua maailmaa ravisuttaneista tapahtumista, kuten esimerkiksi luonnon aiheuttamista katastrofeista. Jos kuitenkin näin teet, on palvelulla oikeus poistaa mainonta tältä videolta, tosin videolla edelleen saatetaan näyttää mainoksia mutta sisällöntuottaja ei siitä saa pennin äyriä.

Itsekin olen joutunut jo kohtamaan YouTuben älyttömyyden mutta jossa kuitenkin voitin tapauksen ja kanavani on siten taas kunnossa.

Nyt se mikä sai minut kirjoittamaan tämän jutun, on eräs selainliitännäinen jota olen tykännyt käyttää jo pidemmän aikaa.

YouTube+Kyseessä on YouTube+ niminen liitännäinen joka tarjoaa YouTuben käyttäjälle paljon lisätoimintoja YouTube.com sivustolle, kuten videokuvauksen näkymisen heti kokonaan, lisätietoja kommenttien kirjoittajista, pienen videosoittimen sivun alakulmaan siksi aikaa kun selaa kommentteja.

Aikaisemmin liitännäinen on toiminut pelkästään niin sanottuna selainskriptinä, joka ei niinkään ole selaimen liitännäinen vaan ohjelmapätkä joka ajetaan tietyn sivun päälle, toisen liitännäisen avulla joka sen ohjelmapätkän osaa käynnistää oikealla sivulla ollessa.

Myöhemmin kuitenkin YouTube+ kehittyi niin paljon että siitä pystyttiin luomaan Chrome selaimeen ihan oikea liitännäinen ja sen pystyi lataamaan kuka tahansa Chromen sovelluskaupasta (Webstore).

Nyt joka tapauksessa, ilman mitään varoitusta Google on tehnyt siten että se on poistanut liitännäisen Chromen omasta sovelluskaupasta ja siten myös käyttäjien selaimista! Eli Google on tullut yksittäisten henkilöiden koneille ja poistanut heidän itsensä asentamia ohjelmia, aivan sama vaikka kyseessä olisikin Googlen kehittämän selaimen liitännäinen, ei sillä pitäisi olla mitään oikeuksia poistaa tiedostoja käyttäjien TIETOKONEILTA.

Ikävän myöskin asiasta tekee se ettei YouTube+ kehittäjät ole saaneet minkäänlaista syytä tai varoitusta miksi Google on heidän liitännäiselleen näin tehnyt.

Jo alusta saakka YouTube+ liitännäisen hakeminen on ollut hyvin vaikeaa Chromen sovelluskaupasta, se löytyi hakusanalla Youtube Plus mutta vasta useamman hakutuloksen alta, väliin mahtui myös tuloksia jotka eivät liittyneet edes etäisesti YouTubeen.

Olen aika varma että jos ja kun Google tulee kertomaan syyn kehittäjille miksi liitännäinen on poistettu, on syynä se että YouTube+ pystyy estämään YouTubessa pyörivät mainokset, hyvinkin seikkaperäisesti, siinä on esimerkiksi toiminto jonka avulla käyttäjä voi tukea seuraamiaan sisällöntuottajia näyttämällä vain heidän videoissaan mainoksia kun se taas estää kaikilta muilta mainokset näkymästä.

Jos Google käyttää syynä mainosten estoa (koska se rikkoo YouTuben/Googlen ehtoja kohdasta jossa ei saa tuottaa sovelluksia jotka muuttavat palvelun toimintoja), pitäisi Googlen tuolloin poistaa myös kaikki muut YouTubea muokkaavat lisäosat joita on todella paljon, mainosestäjistä puhumattakaan.

Enempi vaikuttaa että joku Googlella ei yksinkertaisesti pidä YouTube+ liitännäisestä tai sen kehittäjästä Kameron Kitajima-Kimbrel:sta joka on LinkedIn profiilinsa mukaan myöskin Googlen työntekijä.

Google ei pysty kuitenkaan puuttumaan YouTube+ skriptiversioon joka on edelleen ladattavissa YouTube+ GitHub projektisivulta.

YouTube+ on saatavilla myös Firefox selaimelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.