14 joulukuuta, 2019

LBRY = Vaihtoehto YouTubelle! 🤓


Mikä olisi sitten se järkevin vaihtoehto YouTubelle?

Olen tullut useamman palvelun tutkiskelun jälkeen siihen tulokseen, että paras vaihtoehto ja ennen kaikkea avoin sellainen on LBRY.

Tällä videolla esittelen LBRY palvelua hyvin yleismaailmallisesti, en siis puutu juurikaan sen teknologiaan, siihen löytyy erinomainen sivusto, joka kertoo pellin alla olevista yksityiskohdista: https://lbry.tech.

LBRY on verkkosivusto sekä erillinen sovellus, jossa voi jakaa itse asiassa mitä tahansa digitaalista sisältöä, on se sitten videota, kuvatiedostoa tai mitä vain tiedostoja, jopa verkkosivuja voi sellaisenaan jakaa palvelun kautta, jolloin ne ovat saatavilla vain palvelun käyttäjille. LBRY:n kehitystyö on edelleen kuitenkin vielä kesken, kaikki sen tärkeimmät toiminnot ovat jo toiminnassa mutta esimerkiksi käyttöliittymän kehitystyötä tehdään jatkuvasti, jotta kokemuksesta saadaan entistäkin parempi. Verkkoselaimessa toimiva lbry.tv käyttöliittymä saa jatkuvasti lisää toimintoja mutta edelleen erillistä sovellusta on suositeltavampi käyttää, varsinkin jos on sisällöntuottaja.

Eroja selaimen ja sovelluksen välillä on edelleen, muun muassa sovelluksesta käsin hallitaan omia sisältöjä, muokataan kuvauksia, thumbnail -kuvia ja paljon muuta. Verkkoselainkäyttöliittymä tosiaan sopii hyvin, jos vain tahtoo katsoa videoita ja kuvia lbry käyttäjiltä, muun sisällön katsomiseen tarvitaan edelleen erillistä LBRY sovellusta.

Koska LBRY on rakennettu hajautetun blockchainin pohjalle, tarkoittaa se käytännössä sitä, että sinne ladattu sisältö on aina löydettävissä, vaikka sen voikin piilottaa LBRY käyttöliittymistä. Hajautettu tarkoittaa myös sitä, ettei palvelun sisältöä hallita esimerkiksi LBRY Inc kautta, vaan sen sisällöstä vastaa ja hallitsee käyttäjät itse, mikä vuorostaan tarkoittaa sensuroimattomuutta, ”lbryyssä” ei itketä, jos joku sanoo ”väärän” sanan omilla videoillaan, kyse on aidosta sananvapaudesta, jossa vastuu on aina videon tekijällä.

Toisin sanoen, Jos rikot videoillasi lakia olet itse vastuussa siitä mitä siitä voi koitua, LBRY Inc ei kuitenkaan voi poistaa sisältöä hajautetusta blockchain alustasta, vaikka haluaisi. Toki piilottaminen käyttöliittymästä on edelleen täysin mahdollista, mikä on omiaan hankaloittamaan piilotetun sisällön jakamista, mutta mikään ei kuitenkaan estä sisällön olemassa oloa ja sen kaivamista esiin muita työkaluja hyödyntäen.

Parasta ”lbryyssä” on sisältöasioiden lisäksi mielestäni sen kehitystyön avoimuus, jos sinulla on hyvä idea palvelun parantamiseksi, otetaan se varmasti huomioon palvelun kehitystyössä, kunhan kerrot siitä kehittäjille ja palvelun muille käyttäjille, LBRY:n Discord palvelimella, osoitteessa https://chat.lbry.com.

Minun sisältöni löytyy seuraavien linkkien takaa:
https://lbry.tv/@survivor303 = Verkkoselaimeen avautuva kanavalinkki.
lbry://@survivor303 = LBRY sovellukseen avautuva linkki. Lataa LBRY sovellus tämän linkin takaa autat kanaavaani (saan 20 LBC):
https://api.lbry.com/user/refer?r=6vubVGYH9CJCuqzdRR6kWDEnY73Pi4Lz

Tässä linkit LBRY palveluun:
https://lbry.com – Projektin virallinen kotisivu, josta voi ladata sovellukset sekä lukea lisätietoa. https://lbry.tv – Sisällön katsomista varten kehitetty verkkoselaimessa toimiva versio, irtaantui juuri beta -vaiheestaan.
https://lbry.com/youtube – YouTube sisällön peilaus LBRY palveluun.
https://lbry.tech – Tänne on kerätty kaikki tekninen tieto palvelusta, huomaa LBRY on blockchain pohjainen.
https://chat.lbry.com – Linkki LBRY:n Discord palvelimelle, jossa voit keskustella kehittäjien ja muiden käyttäjien kesken.