22 maaliskuuta, 2020

Pölinää saunassa - Elämäntapamuutos tulille!


Saunavuorot ja siten myös Pölinää saunassa -videoustit vaarassa:

Täällä Jokioisten kunnassa, kunnan omistama taloyhtiömme päätti tehdä saunoista maksullisia 1.4 lähtien, aikaisemmin kuukauden 4 saunavuoroa ovat kuuluneet osaksi vuokraa mutta nyt taloyhtiö haluaa kuukaudessa 10 euroa saunankäytöstä. Juu eihän tuo kymppi nyt mahdoton ole mutta se että minun pitäisi maksaa siitä, että joudun ensimmäiset 10-15 minuuttia siivota juoppojen jälkiä ja sen jälkeen lattioilta pitää suihkutella useita sokeritoukkia ja muita öttiäisiä, jotta saunassa voisi vihdoin viihtyä.

Viime aikoina en ole edes käynyt tämän talon saunassa, vaan parkkipaikan toisella puolella olevassa talossa ja käyttäen äitini saunavuoroa, johtuen ihan yksistään siitä, ettei tuonne minun taloni saunaan yksinkertaisesti vain halua mennä enää.

Äitini sitten taas oli kerennyt myös ilmoittaa, ettei ole halukas tuota kymppiä maksamaan, kun hän on ollut lopulta kuitenkin hyvin huono vuoroaan käyttämään, harmittaa kun äitini ei kysynyt asiaa minulta, kyllähän minä sen kympin olisin voinut maksaa, kun en kerta oman taloni saunassa tosiaan halua käydä. Katsotaan nyt kuitenkin, kävin kirjoittamassa uuteen vuorolistaan äitini nimen, jos se vuoro olisi sittenkin sitä kautta mahdollista vielä saada. Tärkeäähän näissä vuoroissa on se, että saa viimeisen saunavuoron, minuuttisaunoihin en minäkään ala.

Olen vaarassa sairastua kakkostyypin diabetekseen:

Kävin viikolla terveydenhoitajalla kuulemassa vereni sokeriarvot ja kuultu ei ollut kovin mieleinen, terveydenhoitaja kertoi raa’asti ja niin kuin pitääkin tuloksen olleen niin korkea, että minun on aloitettava ”nyt tai ei koskaan” elämäntaparemontti.

Jos verensokerit ovat pitkään turhan korkealla, kuten minulla. On melko todennäköistä, että haimani on jo kärsinyt niin paljon, että kakkostyypin diabetes on hyvin todennäköisesti puhkeamassa, ellei jo puhjennut.

Tämä tarkoittaa käytännön tasolla sitä, ettei asialle voida muuta kuin aloittaa totaalinen remontti elintavoissani ja ennen kaikkea ruokailussa sekä liikunnassa. Muutoin elämästä tulee hyvin tukalaa diabeteksen aiheuttamien muiden sairauksien vuoksi, pahimmassa tapauksessa ne voivat viedä hautaan ja erittäin kivuliaasti.

Nyt olenkin määrännyt itselleni melko tiukan elämäntapamuutosremontin, aluksi aloitan kuntoilun, kävelen joka päivä 30-60 minuuttia intensiivisesti tai vaihtoehtoisesti poljen kuntopyörälläni intensiiviseen tahtiin 10 minuuttia päivässä, jota jo suunnittelen vaihdettavaksi kahdeksi kerraksi, mikäli en pääse päivän aikana kävelylle tai muutoin toinen kierros tuntuu mahdolliselta.

Sitten minulle tulee myös rytmitys ruokailuun mutta ikävä kyllä tähän en ole vielä pystynyt, olen kyllä jaotellut ruokailun pitkin päivää (4-5 annosta päivän aikana) mutta ns. tavallista rytmiä minulla ei vielä ole. Uskon kuitenkin, että tulevalla viikolla tähänkin päästään, haasteeksi tässä veikkaan enemmänkin rytmissä pysymistä, mutta jos syön useasti mutta vähän sekä liikun, saan tarpeeksi kulutettua energiaa ja unen päästäkin siten kiinni helpommin.

Terveydenhoitaja painotti erityisesti ruokavalioon ja kyllä, minulla ei ole ollut oikeastaan ruokatottumuksia sen epäsäännöllisyyden vuoksi. Minulle ruokailu tarkoitti yleensä sitä, että syödään täyteen ja mitä nyt kaapista sattui löytymään. En siis ole lainkaan osannut arvostaa ruokailun tärkeyttä, se on ollut vain välttämätön paha, joka vie aikaa muulta, mukamas tärkeältä.

Minä en ole vihannesten vihaaja, saatikka lihan, joten minulle näiden syöminen ei ole ongelma. Olen miettinyt laajaa ketokuuria mutta tähän terveydenhoitaja halusi laittaa stopin heti alkuunsa. Itsehän en tiedä yhtikäs mitään ketoruokavaliosta mutta @scotthetruckdriver on kertonut siitä hyviä asioita tuolla LBRY:n puolella.

Terveydenhoitaja sanoi, että tärkeintä on syödä monipuolisesti eikä keinotekoisesti rajoittaa monipuolista ruokavaliota, joten jätän tuon ketoilun ainakin vielä taka-alalle.

Tietokoneilua on jatkossa osattava myös rajoittaa, siten että ulkoilu tulee mieleiseksi, eikä pakkopullaksi, joka vie ajan koneella olosta. Koneilu on minulle viimeisen vuoden aikana riistäytynyt täysin käsistä, esimerkiksi lähes koko viimekesä meni vain koneillessa, enkä tehnyt oikeastaan mitään mitä kesä olisi tuolloin mahdollistanut. Tätä en tahdo enää kokea mutta en tosiaan ole tietokoneilusta luopumassa, se tulee olemaan aina isoin juttu elämässäni, veikkaan että kuolen näppäimistöni päälle, kun sen aika joskus koittaa ;)

Koneilu täytyy vain osata tasapainottaa muun toiminnan kanssa siten että kaikki aktiivisuudet mahtuvat päivään, en tosiaan vielä tiedä miten tämän kaiken teen mutta suunnittelen erilaisia strategioita paraikaa, niitä saa myös ehdottaa!

Eli kovat on ajat ilman COVID-19 virustakin ;)

PÄIVITYS: 28.03.2020

Olen mukana testaamassa LBRY:n tulevaa ominaisuutta, jossa lbry sovellus pakkaa videotiedostosta pienemmän. Tämä video oli ensimmäinen jossa otin transcoden käyttöön.

Ominaisuus on vielä hyvin raakile, eikä siten toimi välttämättä kuten pitää.

Huomasin vasta tänään 28.3, että tuo video ei toimi Firefoxilla laisinkaan joten päivitin videotiedoston alkuperäiseen ja nyt myös Firefox osaa tämän näyttää (lbry.tv sekä granstrom.fi -sivustoilla) oikein.

Pahoittelut tästä.