04 syyskuuta, 2020

Firefox tukee vihdoin taustasoittoa mobiilissa!

Firefox on selain jota arvostan hyvin pitkälle, kuitenkin sitä ylläpitävä Mozilla on tehnyt siitä ikävä kyllä poliittisen aseen, jota he käyttävät omien poliittisten sanomiensa välitykseen.

Mozilla on siis ongelma, ei niinkään Firefox tai sen kehittäjät, ovat he sitten poliittisilta mielipiteiltään mitä tahansa.

Vaikka Brave -selain on ollut erinomainen vaihtoehto Firefoxille, juurikin siitä syystä ettei se ole läpensä politisoitunut yhtiö tai käytä selaintaan väärin. (Braven mainoskäytännöt tosin, voi jakaa mielipiteitä). On minun silti ollut ikävä Firefoxia, sen käyttöliittymää, nopeutta, muokattavuutta ja ennen kaikkea sen mahtavaa laajennusvalikoimaa.

Tämä on ollut kuitenkin työpöydän tilanne, mobiilissa Firefox on ollut viime päivityksen vuoksi, lähes käyttökelvoton koska siltä oli viety sen paras ominaisuus, laajennukset. Firefox oli käytännössä ainut selain ennen uuden version päivitystä, joka tarjosi laajan valikoiman laajennuksia mobiiliselaimeen. Chromium pohjaiset selaimet kuten Brave, pystyvät kyllä tarjoamaan laajennuksia mutta ei siten että käyttäjä voisi lisätä niitä itse, ne tulevat aina valmiina selaimen mukana ja siinä tapauksessa on yksin selaimen kehittäjästä kiinni, mitä laajennuksia he ovat valmiita tukemaan.

Firefox selain Androidille tukee jälleen laajennuksia mutta nykyisellään se on edelleen vajavainen siinä mielessä että laajennukset ovat Firefoxin kehitystiimin valitsemia, ne eivät ole kuitenkaan asennettuja valmiiksi mutta valikoima on todella rajoittunut entiseen verrattuna.

Kehittäjät ovat kyllä lupailleet että addons.mozilla.org sivusto tulee uudelle Firefoxille mutta toistaiseksi mennään näillä.

Ongelma ei sinällään ole ENÄÄ minulle niin suuri, koska nyt viimeisin versio Firefoxin kehitysversiosta eli Nightlystä tukee niitä laajennuksia joita itse henkilökohtaisesti tarvitsen eniten.

uBlock Origin -laajennus huolehtii mainokset pois ja tarjoaa hyviä listoja taistelussa erilaisia verkon seurantatekniikoita ja muita häirtseviä toimintoja vastaan.

Sitten uusin lisäys, jota olen vaatinut itse suoraan kehittäjiltä, jo niin kauan kun uusi Firefox on ollut saatavilla (Preview aikaan).

Uusi laajennus on Video Background Play Fix!. Tämän laajennuksen avulla voit kuunnella edelleen selaimessa pyörivää videota, tai vaikkapa podcastia, ilman että selaimen täytyisi olla aktiivinen kyseisellä sivulla jossa soitin on, voit uusien välilehtien lisäksi poistua selaimesta ja jättää sen järjestelmän taustalle ja tehdä muuta, samalla videon soidessa taustalla.

Nyt kun kehittäjät korjasivat tämän valtavan käytettävyys ongelman, on Firefoxin mobiiliversio jälleen käyttökelpoinen ja nyt päivitystä uuteen voi jopa suositella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.