02 lokakuuta, 2019

Mobiililiittymien hallintaa


Olen jo pidemmän aikaa, lähes pari vuotta miettinyt onko minun järkevää pitää Elisan Saunalahti huoleton liittymäpaketti vai ei?

Täällä Jokioisilla, kun en pääse edes lähelle liittymäni huippunopeutta, joka on 50Mbit/s. Käytännössä download nopeus jää noin 2–10Mbit/s Ja maksan tästä lystistä yleensä noin 24–25 euroa kuukaudessa. Tähän samaan hengen vetoon pitää ottaa huomioon myös se, että en edes käytä liittymäni datapalveluita juurikaan, viime kuussa siirrettyä mobiilidataa tuli vain noin kaksi gigatavua. Tähän on syynä taas se, että päätelaitteeni ovat lähes jatkuvasti nopean WLAN-yhteyden ulottuvilla, siellä missä kuljen, on yleensä myös kunnan WLAN-verkot käytettävissä, joihin minulla on pääsy.

Hyvä on, tuleehan huolettomassa myös rajattomasti soitettuja puheluja sekä tekstiviestejä. Tekstiviestejä en juuri käytä muuhun kuin sovellusten lähettämiin kertakirjautumiskoodeihin ja muihin aktivointeihin ja puhelut, joita puhun, ovat vastaanotettavia puheluita, toisin sanoen en juuri soittele. Miksi siis huoleton paketti, joka on varsin suuri osa Elisalta tulevaa kuukausittaista laskuani? Niinpä.

Noh, tulin nyt lopulta siihen johtopäätökseen, että lasken Elisan liittymäni palvelut minimiin, otan käyttööni Elisan Saunalahti Tarkka mini nimisen liittymän, jossa kuukausimaksu on 7,90€. Tarkka liittymään ei sisälly kuin 256 Kbit/s nopeudella toimiva datapaketti, joka on toki myös rajaton, eli siihen ei ole sidottu mitään muita rajoituksia kuin tuo varsin alhainen nopeus.

Tässä ajattelinkin että, 256kb riittää kyllä vallan mainiosti perusverkkoselaamiseen, sähköpostien tarkisteluun sekä vaikkapa mobiilimaksamiseen ja verkkopankin käyttöön, mutta toki tulee tilanteita, jossa nopeudelle tulee tarvetta, varsinkin kun lähden toiselle paikkakunnalle.

Minun puhelimeni Asus Zenfone 6, tukee kahta SIM-korttia, joten mitäpä jos valitsenkin kakkosliittymäksi prepaid tyyppisen ratkaisun, maksan tietyn summan operaattorille, josta voin sitten hankkia liittymään palveluita siten että ne soveltuvat juuri sen hetken käyttötarpeeseen.

Aloin tutkimaan Suomen prepaid tarjontaa, joka tarkoittaa lähinnä suurimpien operaattoreiden liittymävalikoiman selaamista. Tarkistin Telian, Elisan sekä DNA:n vaihtoehdot ja hieman yllättäen vain DNA pystyi tarjoamaan juurikin sellaisen prepaid ratkaisun mitä olin ajatellut.

Muut operaattorit tarjosivat vanhanaikaisia ratkaisuja, jossa prepaid liittymään vain ladattiin saldoa ja käytettiin se heti.

DNA ymmärtää modulaarisuuden päälle, käyttäjä lataa vaikkapa 10 euroa liittymän saldoon, joka ei tarkoita sitä, että summa käytettäisiin sekaisin kaikkien palveluiden välillä, vaan sitä että käyttäjä voi määritellä mihin palveluihin ja minkä verran tuosta kymmenestä eurosta käytetään vaikkapa päivän mittaiseen datapakettiin ja mitä taas vaikkapa puheluihin.

Minua kiinnostaa nyt vain tuo datapuoli, joten omalla kympilläni pärjään varmasti useamman kuukauden, koska saatan tarvita dataa vaikkapa kuukaudessa vain pari päivää tai jopa vain pari tuntia, joten ostan sitä vain sen verran.

Olen innostunut striimaamisesta suoraan puhelimestani käsin, noh Jokioisilla tämä onnistuu ainakin keskustan alueella WLAN verkkojen avulla mutta kun kävelen vaikkapa töistä tai kaupalta kotiin ja striimaan, tarvitsee tuolloin sitten myös tilata dataa, en tarvitse tässäkään kuin tunnin taikka pari data aikaa, joten kympillä pärjään tässäkin hommassa hyvin parikin kuukautta, en kuitenkaan joka päivä striimaile. Muistetaan myös, että tuo Elisan 256kb nopeus, riittää myös esimerkiksi videopuheluihin, joten ehkäpä sen saisi optimoitua myös striimeihin, tämä onkin seuraava vaihe, jota pitää testailla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.