09 syyskuuta, 2011

Miksei linuxini löydä ääntäni?

Olen pyörittänyt erilaisia linux jakeluita virtuaalikoneessa jo pitkän aikaa, nyt ajattelin aikani kuluksi asentaa Linuxin pitkästä aikaa kiintolevylle ihan itsenäiseksi käyttöjärjestelmäksi.

Ulkoisin puolin asennus menee hyvin ja periaatteessa kaikki sovellukset toimivat kuten pitääkin.

Ensiksi kokeillussa oli Mandrive 2011 ja hetken sen kanssa leikkien, otin kokeiluun tuoreimman Ubuntun.

Ulkoisesti pidän edelleen enemmän Mandriven työpöytänä olevasta KDE;stä, se tarjoaa niin paljon enemmän säätövaraa ja käyttöjärjestelmästä saa sen avulla entistä paremmin sellaisen kokemuksen kuin itse sen käytöstä haluaa.

Ubuntu luottaa edelleen Gnome työpöytään mutta on lisännyt siihen oman käyttöliittymänsä joka on jakanut käyttäjien mielipiteitä, ulkoisesti se on mitä hienoin ja ideanakin tuo näytön vasemmassa oleva sovellusnauha on mitä tyylikkäin, käytettävyys vain kärsii, varsinkin työpöydällä jossa näyttöjä on enemmän kuin kaksi ja päänäyttö jossa haluaa pitää sovelluksien hallinnan sattuu olemaan keskimmäinen näyttö.

Nyt tuo nauha kun jää ilkeästi leijumaan tuohon vasempaan reunaan ja kun siihen haluaa hiiren viedä, käyttääkseen sitä saattaa se kadota sillä hiiri kerkiää mennä ensimmäisen näytön puolelle, tämä sama ongelma on vaivannut myös virtuaalikoneessa, kun hiiri menee yli virtuaalikoneen reunojen, katoaa nauha samalla.

Tuota nauhaa on kai mahdollista muokata enemmänkin, mikäli löytää sen ns. conffaustiedostot, itse en ole vielä niitä edes etsinyt, paras olisi jos nauhan voisi sijoittaa joko näytön ylä- tai alariviin, mutta nyt vaihtoehtona on vain vasen yläkulma tai vasen reuna, nauhaa ei myöskään voi liikuttaa ensimmäisen näytön vasempaan reunaan, eikä se olisi minun tapauksessa edes järkevää.

Suurin ongelma kuitenkin Linuxin käytössä on ollut rautapuoli, periaatteessa kaikki rauta joka minulla on koneessa kiinni, tunnistuu mukisematta mutta nyt kun minulla on näyttö kiinni integroidussa HDMI -liittimessä sekä näytönohjainkortin HDMI -liittimessä, ei Linux suostu tunnistamaan integroitua äänikorttia vaan tarjoaa äänikortiksi näitä HDMI liittimiä, teoriassahan ääni kulkee tuossa kuvan kanssa samanaikaisesti mutta itselläni ei ole sellaista setuppia jolla äänet saisin noista ulos.

Olen tottunut tekemään töitä ja säätää yleensä nettiradion tai musiikin säestyksellä ja nyt tämä hiljaisuus alkaa pikkuhiljaa häiritä :)

Huomasin että tuota äänikorttia ei ole edes ajettu kerneliin tai moduuleihin:
# cat /proc/asound/cards
 0 [HDMI                ]:  HDA-Intel - HDA ATI HDMI
                                 HDA ATI HDMI at 0xfe7e8000 irq 19
 1 [U0x46d0x825    ]: USB-Audio - USB Device 0x46d:0x825
                                  USB Device 0x46d:0x825 at usb-0000:00:12.2-2, high speed
 2 [Generic             ]: HDA-Intel - HD-Audio Generic
                                 HD-Audio Generic at 0xfe8bc000 irq 50

0 = Ulkoisen näytönohjaimen HDMI
1 = Webbikameran mikrofoni
2 = Integroidun näytönohjaimen HDMI, tuossa se näkyy nyt Generic muodossa sillä disabloin sen biosista siinä toivossa että saisin tavallisen äänipiirin toimimaan, tuloksetta totta kai :)

Tarkoitus olisi pitää Linux koneessa, se on nyt noin 40Gt osiolla ja se riittää testaukseen vallan mainiosti, se on tässä pöytäkoneessa lähinnä erilaisten laitteiden yhteensopivuuden selvittämiseksi.

Jos joku linuxhakkeri onnistuu ensinnäkin eksymään tälle sivustolle ja vielä osaisi vinkata kuinka voisin mahdollisesti saada äänet kuulumaan myös Linuxissa, niin kirjoita vinkkisi kommenttialueelle, kiitän suuresti jo etukäteen :)

PÄIVITYS 19:08: Koska en ollut vielä juurikaan kerennyt säätämään tuota Ubuntu asennusta kuntoon, päätin huijata järjestelmää ja asentaa sen uudelleen, ilman että näytöt olisivat kiinni HDMI-liittimissä, ja kas kummaa, se näytti toimivan nyt on äänet ja voin aloittaa säätämisen :)

Ei kommentteja: