05 kesäkuuta, 2017

Näkyykö muistikortin tai kortin koko väärin?

Olen viime aikoina ihmetellyt tilannetta jossa muistitikun formatointi on tehnyt mediasta vain muutaman megatavun kokoisen.

Löysin melko pitkälle lopullisen korjauskeinon tähän ongelmaan, tässä jutussa ohjeet ja linkit kuinka sinäkin voit hyvinkin varmasti korjata ongelman.

Ymmärsin että ongelma johtuu siitä että olen kirjoittanut tikuille ISO-kuvatiedostoja käyttäen “dd” -komentoa tai ohjelmaa joka hyödyntää kyseistä kopiointisovellusta Linux alustalla.

dd kirjoittaa suoraan muistikortin tallennustilaan, välittämättä median jo olemassa olevasta osiotaulusta ja se siten myös korvaa sen, ainakin osittain. Tämä taas johtaa siihen ettei käyttöjärjestelmät kykene enää löytämään median alkuperäistä kokoa, eikä se myöskään välttämättä näe dd:n luomaa “raw-osiota”.

Verkosta löytyy useampi sovellus joka väittää pystyvänsä korjaamaan tämän ongelman ja palauttamaan median sellaiseksi kuin sen kuuluisi olla, mutta ongelma on siinä että varsinkin Linuxin puolella useat työpöydät haluavat välttämättä automaattisesti liittää median tiedostojärjestelmään ja tuolloin korjausohjelmatkaan eivät pysty median alkuperäistä osiotaulua palauttamaan koska kirjoitusoikeudet on määrätty pääkäyttäjälle, tai ties mille riippuen liittämisen toteutuksesta.

Muistin lopulta että Google on julkaissut Chrome OS:n asennusmedian luontiin työkalun Chrome selaimelle ja se tekee saman mitä dd:n yleisimmin käytetty dd iso ->usb mutta siinä on myös median palautustoiminto, joka korjaa usb-muistitikun tai muistikortin osiotaulun sen jälkeen kun asennusmedia on käytetty ja sitä ei enää tarvita.

Joten päätinpä kokeilla vielä tätä sovellusta ja erityisesti sen palautustoimintoa.

En ollut varma toimiiko kyseinen Chrome -selaimen lisäosana näkyvä sovellus Linuxissa, enkä oikeastaan jaksanut edes kokeilla vaan asensin sen Windowsin omaavaan koneeseeni ja iskin muistitikun USB porttiin.

Valitsin ohjelman asetuksista kohdan “Tyhjennä palautustietoväline”:

Innostuin heti kun näin että palautussovellus tunnistaa tikkuni koon oikein, vaikka Windows tai Linux sitä ei sellaisenaan pystynyt tekemään:

Ohjelma halusi vielä varmistaa ettei käyttäjä tee mitään harkitsematonta:

Painoin “Poista heti” painiketta ja tämän jälkeen ohjelma ilmoitti että tikku on vielä alustettava käyttöjärjestelmän omilla työkaluilla:

Toiminto ei tosiaan kestänyt edes sekuntia, nyt tarkistin resurssienhallinnasta paljonko tikulla on levytilaa, ilman toimivaa tiedostojärjestelmää ominaisuudet näytti tikulle 0 tavua, joten käynnistin alustus -sovelluksen ja huomasin että se osaa näyttää tikun koon oikein ja tikkujen alustusongelmat on korjattu vihdoin, kiitos Googlen sovelluksen:

 

Ei kommentteja: