14 syyskuuta, 2005

Tekijänoikeudesta ja kopioista

Nyt on ollut paljon puhetta esimerkiksi Suomeen "ehkä" tulevasta idioottimaisesta laista joka koskee kopiosuojatun tallenteen purkamisen estämistä.

Purkamista ei lain mukaan saisi tehdä missään muussa muodossa kuin "laillisessa" laitteessa kuuneltaessa, eli soiton aikana tarvittava purku olisi laillista. Tallennetuksi bitiksi äänitettä ei saisi muuttaa mikäli se on estetty suojauksella, tämä laki estää siis myös sen että kuluttaja ei voisi enää siirtää ostamansa äänitteen sisältöä esimerkiksi kiintolevylleen koneelta kuunneltavaksi, myöskään kannettavaan mediasoittimeen ei olisi enää lupa kopioida äänitettä.

Laki kriminalisoisi myös purkamisen mahdollistavien ohjelmien asentamisen ja käyttämisen tietokoneessa. Nykyisellään tätä mielipuolista lakia ei edes pystyttäisi valvomaan mitenkään, vai alkaako KRP tai muu vastaava taho murtautumaan kuluttajien järjestelmiin ja etsimään näitä "laittomia" ohjelmia.

En voi käsittää miksi tuollaisia lakeja edes harkitaan, aivan kuin teostot ja muut media monopoli yhtiöt hallitsisivat valtioita ja päättäjiä.

Tekijänoikeusmaksut ovat myös mielestäni aivan liian suuret ja esimerkiksi tyhjien cd ja dvd levyjen hintaan sisältyy moinen maksu, miksi minun täytyy tämä maksaa, vaikka erittäin harvoin poltan levylle minkäänlaista musiikkia tai elokuvia.

Teostot ja muut vastaavat maksujen puolustelijat esittävät että artistit lopettavat musiikin teon hyvin pian jos eivät saa maksua tekemästään työstä.

Toki olen sitä mieltä että muusikko on ammatti siinä missä muutkin ja näin mutta ei artistit kyllä ole kuolemassa nälkään, esimerkiksi televisiosta tulee kaiken maailman reality ohjelmia joissa on seurattavina päätähtinä nykyaikaisia muusikkoja... nämä ihmiset vaikuttavat ainakin minun mielestäni erittäin hyvin toimeentuleviksi vaikka en ole ostanut yhtään heidän äänitettään, en edes tuntisi näitä ihmisiä ellei heitä olisi nyt televisiossa näkynyt ja kerrottu keitä he ovat.

Nykyaikainen raidosoitto musiikki on mielestäni vain edellisen kesähitin uudelleen miksausta ja pyllyn vatkaamista kameran edessä vuodesta toiseen, miksi tästä edes pitäisi maksaa? minä en ainakaan, onhan minulla radio jota voin kuunnella ilmaiseksi jos nyt edes välttämättä haluan kuunnella sitä hytkytystä.

Voin myös ilmoittaa että kuuntelen yleensä nettiradioita joissa soi etupäässä tiskijukkien pitkäsoittoja esimerkiksi clubikeikka taltiointeja ynm, tämänlainen musiikki ja levityskanava ei varmasti koskaan tule loppumaan eikä se ole vaikeuksissa minkään lain kanssa, tämä kun toimii vielä niin että DJ itse laittaa nettiradion pystyyn ja levittää keikka matskuaan sitä kautta.

Eli nuo lait eivät tule minun elämäntapaani häiritsemään... mutta ajatus siitä että kansalaisten perusoikeuksia poljetaan ja lainsäädännössä unohdetaan käytäntö kismittää ja paljon.

Ei kommentteja: