10 tammikuuta, 2008

Bluetooth jo valmis yleiseen jakeluun?

Nykyään jopa peruspuhelimissa alkaa olemaan Bluetooth-tuki eli tuki langattomalle ja suhtkoht nopealle sekä vakaalle yhteydelle, jonka avulla voidaan esimerkiksi siirtää multimediaa bluetooth puhelimien tai muiden laitteiden kesken.

Bluetooth on kyllä ihan mainio väline tiedon välittämiseen mutta sitä on kritisioitu myös heikon tietoturvansa takia, ns. Bluetooth-viruksia on tullut jo monia kymmeniä ja osa niistä on hyvinkin vaarallisia varsinkin Nokian Symbian puhelimien kanssa, sillä ne tuhoavat koko puhelimen käyttöjärjestelmän käyttökelvottomaan tilaan.

Nyt kun Bluetooth alkaa olemaan perustoiminto puhelimissa niin sen käyttö myös leviää lasten kesken, joille tietoturva ei ehkä ole sellainen asia joita he miettivät esimerkiksi mennessään ostoskeskukseen puhelin mukanaan (jossa siis virukset helpoiten leviävät).

Ainakaan Nokia ei ole tehnyt bluetooth toiminnon suojaamiseksi yhtikäs mitään vaan se on ollut samanlainen aina vuodesta 2002 asti jolloinka toiminto alkoi yleistymään Nokian huippumalleissa (7650), Vai onko tehnyt?, Voi olla että pellinalla on enemmän tietoturvatoimintoja mutta käyttäjälle päin ne eivät näy, esimerkiksi asetuksissa tai muutenkaan Bluetoothin käyttöliittymässä.

Esm F-Secure toki tarjoaa tietoturva ratkaisua matkapuhelimiin (symbian) joka sisältää myös palomuurin joka kattaa Bluetooth liikenteen, mutta joka tapauksessa sekin on maksullinen ja osalla operaattoreista myös melko tyyris (noin 9€/kk), joten sitä tulee harva lapsensa puhelimeen hankkineeksi.. tuskin edes ajatelleeksi.

Minun mielestäni Bluetooth ei ole vielä nykyisellään valmis massamarkkinoiden puhelinmalleihin sillä sen tietoturva on hyvin heikkoa, lasten puhelimeen kun haittasovellus luikertelee niin siinä samassa voi sitten mennä perheen muut puhelimet hyvinkin herkästi sovelluksesta sekaisin.

Mitäs mieltä lukijat ovat? Onko Bluetooth sellaisenaan teidän mielestänne valmis massamarkkinoille tarkoitettuihin puhelimiin?

Sekin on hyvä muistaa että osaan näistä massamarkkinapuhelimista ei edes ole saatavilla kolmannen osapuolen turvaohjelmistoa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei kai se voi Nokian ongelma olla jos käyttäjät hyväksyvät mitä vain keneltä tahansa lähetettynä? Pitäisikö bluetoothistakin tehdä rampa? Vaikka puhelinkin olisi laitettu bluetooth päälle ja näkyväksi, niin käyttäjä joutuu silti ensin hyväksymään tuntemattomalta laitteelta tiedostonsiirron ja tämänkin jälkeen erikseen vähintäin hyväksymään asennuksen, ellei peräti itse mennä asentamaan sitä (riippuu puhelinmallista)...

Janne Granström kirjoitti...

niin mutta tilanne ei ole ihan sama kun puhutaan siitä että puhelimen käyttäjänä on esimerkiksi 10 vuotias lapsi, vanhemmat eivät ehkä myöskään ole yhtä valveutuneita asiasta kuin ehkä pitäisi, jotta he voisivat lastansa neuvoa.

Ongelma on myös siinä että osa noista luikertelijoista pääsee bluetooth puhelimeen täysin läpinäkymättömästi, eli se ohjelma osaa huijata puhelimen todentamistoimintoja ja päästää viruksen temmeltämään täysin ilman että käyttäjä tajuaisi mitään.

Siksi kysyinkin sitä että onko tuo tekniikka valmis jokaisen perheen jäsenen puhelimeen, siis myös lasten.