06 tammikuuta, 2008

Videon tarjonnan paljous

Olen tässä seurannut videon tarjontaa internetissä ja mielestäni se on kasvanut huimasti ja tämä ei ole välttämättä kovin hyvä juttu ihmisen aktiivisuudelle.

Joka tuubbi tarjoaa nyt videomateriaalia (jopa minä) ja ihmisen aktiivisuus laskee kun nykyään nettisivujakin vain tuijotetaan, entisen lukemisen ja tarkan tarkastelun sijaan.

Monilla menee päivässä noin puolitoistatuntia Youtubessa selaten lyhyitä videopätkiä, nuoret hakevat sieltä jopa bileiden taustamusiikin ja äkkiäkös koko bile-kansa onkin tietokoneen ruudun edessä, eli se niistä bileistä :/.

Mitä jos tällä kaikella onkin jokin tarkoitus?, salaliittoteorioiden esittäjät siirtävät syyttävän sormen Yhdysvaltojen hallitusta päin ja selittävät että tarkoitus on ensinnäkin tehdä ihmisistä tyhmempiä, viedä ihmisiltä tahto luoda tai ajatella tarkasti, poliittista propagandaa sekä poliittisesti ohjattuja videoita on nyt myös Youtube täynnä joten ollaanko tästä niin kaukana?

Videon sisältöä ihmisen on kaikista helpoin käsitellä, tosin ei kovin tarkasti, lukeminen voi olla enemmän väsyttävää ja antaa paremmin myös mahdollisuuden itsenäiseen ajatteluun, kun taas video vaan menee eteenpäin jättämättä katsojalle hirveämmin aikaa jäädä miettimään yhtikäs mitään.

Otetaan esimerkkinä vaikka Yhdysvaltojen presidentin vaalit ja ehdokkaiden viralliset videot youtubessa.

Lopputuloksena katsoja on tehnyt videon sisällöstä automaattisesti jonkin yhteenvedon, puhuja videossa oli hyvin pukeutunut, puhui tulevaisuudesta, paremmista ajoista ja ties mistä positiivisesta ja mukavasta... tämän automaattisen lopputuloksen jälkeen ei hirveästi tarvitse ajatella miten massa tuon imee kuin pesusieni ja äänestää.

Yleensä aivojen muodostamasta yhteenvedosta karsiutuu jos ei kaikki niin suurin osa negatiivisesta sisällöstä.

Musiikkiin taas kun lisätään liikkuva kuva videon muodossa, niin itse musiikin tarkoitus sekoittuu eikä sitä käsitellä samoin tavoin kuin pelkkänä äänenä, mukaan tulee kaikkea ylimääräistä niin paljon että se asia jonka piti olla pääasiallinen informaationlähde onkin sekoittunut tai jopa jäänyt kaiken muun taakse, eikä biisiä enää hyräillä vaan mielessä pörrää vain musiikkivideon sisältämä tarina =).

Nämä nyt oli ajatuksia vain.. mutta kannattaa olla tarkkana edelleen siitä mitä katsoo ja miksi katsoo...

Ei kommentteja: