26 lokakuuta, 2010

iPhone luvallista jailbreikata, Xboxia ei?

5b30afc4000183d277317e1b19caa107Yhdysvalloissa voi langeta Xbox hakkerille jopa kolmen vuoden vankeustuomio, pelikonsolin modauksesta.

Parisen kuukautta sitten Yhdysvalloissa katsottiin että esimerkiksi Iphonen jailbreikkaus on sallittua lain silmissä, eli periaatteessa älypuhelimen voi modata sellaiseksi kuin itse katsoo parhaaksi mutta tätä samaa käytäntöä ei katsota hyvällä mikäli kohde on vaikkapa pelikonsoli kuten tässä tapauksessa Microsoftin Xbox.

Yhdysvalloissa piratismia estämään tarkoitettu DMCA-laki on monisäikeinen lakipykälä jossa on eroteltu hyvin sekavasti se mitä DMCA suojaa ja mitä ei, tästä syystä laista on usein tehty mitä eriskummallisempia tulkintoja kuten juuri nytkin.

Naurettavaa tässä koko jutussa on se että kuluttaja ei saa itse päättää mitä tehdä rahalla hankitullaan laitteellaan vaan sen käyttö on tarkoin määritelty erityisillä käyttöehdoilla ja näitä ehtoja suojaa laki, periaatteessa laitevalmistaja voisi kirjoittaa vaikka kuinka mielivaltaisia vaatimuksia käytölle ja niitä olisi toteltava mikäli tuotteen hankkisi ja sitä haluaisi käyttää, jopa ihan siihen tarkoitettuun käyttöönsä.

kun käytät laitetta, myy lapsesi, hyppää kaivoon, aja pääsi kaljuksi ja juokse maraton alasti, mikäli et noudata näitä ehtoja, sinua vastaan voidaan nostaa oikeustoimet ja voit kohdata jopa 10 vuoden vankeusrangaistuksen ehtojen rikkomisesta.”

Äskeinen teksti oli keksitty mutta ehdot on hyvä lukea aina ennen kuin nykyaikana mitään laitetta ostaa.

Ei kommentteja: