19 heinäkuuta, 2014

ScribeFire testailua

Minulla on ollut tarkoituksena asentaa jo pidemmän aikaa Windowsin rinnalle Linux, tarkemmin Ubuntu (vahvasti muokattuna versiona) mutta oikeastaan vain yksi sovellus estää minua olemaan Linuxin puolella pidemmän aikaa ja se on monipuolinen blogieditori Windows Live Writer jolla teen niin IT Paukkua kuin myös tätä blogia.

Linuxille ei jostain syystä löydy oikeaa blogieditoria, muutama hyväkin sille on joskus julkaistu, lähinnä KDE-ympäristöön mutta niiden kehitys on lopetettu eikä ne siten enää tue esimerkiksi Bloggerin uutta versiota (lue apia).

Olen usein laittanut Googleen hakusanat "Best Blog editor for Linux" tai jotakin vastaavaa ja hakutulokset eivät koskaan tarjoa juuri muutoksia, edelleen linkataan vuosina 2011-2012 aikana tehtyihin lyhyisiin otoksiin tarjonnasta ja sovellusmaailmassa tuo on kuin kivikauden luolamaalauksia katselisi.

Sitten välillä on tullut esiin tämä ScribeFire sovellus joka on monipuolinen blogieditori mutta toimii selaimessa (Chrome, Firefox, Opera, Safari) liitännäisenä eli plug-ininä. Ohjelma vaikuttaa melko vakaalta nykyisin, joskus aikaisemminkin tätä kokeillut mutta tuolloin liitännäinen kaatui jatkuvasti kun yritti julkaista jotakin tai liittää blogimerkintään kuvan. Toivotaan siis että minulla olisi tässä parempi tuuri, nykyinen Chromen liitännäinen kantaa versionumeronaan 4.3.5.

Ongelmia tässä editorissa on lähinnä se ettei se pysty hakemaan blogin ulkoasua ja mittoja, nyt teksti on melko kylmiltään editorissa eikä voi olla missää vaiheessa varma siitä miltä lopullinen juttu tulee näyttämään, varsinkaan kun mukaan liittää kuvat ja videot juttuun mukaan. Preview toiminto puuttuu myös, on vain vaihtoehtona julkaista, tai tallentaa juttu johonkin en tiedä mihin.

Ongelma on myös siinä että ScribeFire tahtoo käyttää sen omaa fonttivalikoimaa, ohittaen blogin teemaan valikoidun fontin. Harmillisesti ohjelman asetusvalikko on melkolailla turhake eikä sen avulla voi tehdä juuri mitään, siellä pitäisi ehdottomasti olla mahdollista valita oletusfontit, blogin editorin sekä sivun oletuskoko, kuvien oletuskoko ja muuta sellaista jolla on valtavasti merkitystä blogitekstin julkaisussa.

ScribeFire asetukset

Itse editorissa on oikeassa yläkulmassa linkki HELP! mutta dokumentointia tai neuvoja sieltä ei löydy vaan ainoastaan mahdollisuus ilmoittaa bugi tai kysyä kehittäjiltä sähköpostitse mahdolliseen ongelmaan vastausta, myös kehitysehdotuksia otetaan vastaan samaisesta linkistä.

ScribeFiren ohjeet?

Kuvien kanssa on sitten taas se ongelma että kuvat latautuvat Picasan / Google+:an kuviin julkiseen dropbox (oletusalbumi) albumiin, joten jos ylläpitäisin tällä kaikkia blogejani niin tämä ei erottelisi kuvia blogien välillä millään tavalla ja Google+ uusiin kuviin ilmestyy häiritsevästi blogien kuvat jotka eivät sellaisaan juuri säväytä katsojia.

Kuvien hallinta tällä editorilla on suuri ongelma, en voi myöskään suoraan editorista päättää ovatko nyt blogiin mukaan tulevat kuvat linkkejä suurempiin alkuperäisiin kuviin vai pelkästään embedattuja juttuun. lisätty julkaisun jälkeen: linkkejä ei synny.

Kuvien kokoa pystyy onneksi hiirellä muokata suoraan editorista ja numeroinkin niiden näyttökoon voi asettaa tarkemmin, tosin kun kuvan on tekstiin jo liittänyt, ei kuvan asetuksia pysty enää muuttamaan muualta kuin editorin HTML-editorin avulla. Kuvan päällä tuplaklikkaaminen ei esimerkiksi avaa kuvan ominaisuusikkunaa joka on esillä kuvan laittamisen yhteydessä. Kuvan asetuksiin pääsee klikkaamalla editorin työkalupalkin "Insert/edit image" painiketta.

Kuviin voi myös asettaa mustat kehykset, kehyksen paksuuden voi itse päättää kuvan ominaisuuksista. (katso kohta Border:)

Kuvan asetukset

Pisteitä ScribeFire saa kuitenkin pisteitä siitä että se tukee Blogini kategorioita ja osaa hakea ne Bloggerista valmiiksi, myöskin tageja voi hyödyntää jos niitä blogiin on asettanut.

ScribeFire tukee kategorioita!

ScribeFire on edelleen selkeästi kesken, tai ainakaan tämäkään editori ei vielä kata vaativia tarpeitani. Bloggerin omaa editoria ei haluta myöskään käyttää koska se on melko rajallinen. Editorilla voi myös ajastaa julkaisuja joka on myös hyvä ominaisuus olla olemassa, Julkaisemisen loppuvaiheilla teksti on mahdollista julkaista aluksi yksityisenä ja tätä optiota käytinkin tähän postaukseen mutta mahdollisuus julkaista teksti julkiseksi katosi samalla, tämä on melko varmasti bugi ScribeFiressä, nyt tämä teksti täytyy erikseen käydä julkaisemassa julkiseksi Bloggerista käsin.

Laitan tähän vielä mielenkiinnosta testivideon Youtubesta sillä ScribeFiressa näyttää olevan oma painike Youtube videoille:

Windows Live Writer on erinomainen tuote, sillä pystyy jopa hieman editoimaan kuvia erilaisin efektein ja kehyksien suhteen. Hieman pelottaa myös se että Microsoft ei ole julkaissut editoristaan uutta versiota enää vuosiin ja kehitystiimi ei keskustele ohjelman tulevaisuudesta julkisesti, huhuina on ollut että editori olisi lopetettu ja käyttäjiä siirrettäisiin Officen pariin, tosin Office ei osaa lähettää kuvia esimerkiksi Picasaan joten sekään ei ole vaihtoehto.

Mitään varmaa ei siis ole mutta jos lukijakunnastani sattuisi joku löytymään joka voisi suositella minulle hyvin monipuolista blogieditoria joka toimisi Linuxissa ongelmitta, voi olla selaimen kautta toimiva, verkkopalvelu tai perinteinen ohjelma.

Ei kommentteja: