18 kesäkuuta, 2016

“Lataukset” -kansio aivan turvoksissa ja turhaan

Internet Explorer 5 (tämä oli hieno ;))Nykyisten “turvallisten” selainten ongelmana näen ennen kaikkea sen että jokainen tiedosto joka verkosta haetaan on pakko tallentaa levylle pysyvästi ja vasta sitten ajaa, näin ei aina ollut.

Muistan sen hyvä ajan kun vielä pystyi käyttämään Microsoft Internet Explorer -selainta melko turvallisesti, se oli siksi hyvää aikaa koska sen avulla säästi levytilaa, ai mitenkä niin?

IE:n latausmanageri oli hyvin yksinkertainen mutta se oli silti rakennettu hyvin viisaasti. Jos latasin vaikka jonkun ohjelman asennustiedoston, kysyi selain haluanko ajaa/avaa lataamani tiedoston heti, vai tallentaa sen.

Kuva löydetty netistä kuvahaulla :)

Jos vastasin kysymykseen että haluan ajaa/avata (Suorita) tiedoston heti, tallensi selain tiedoston omaan väliaikaiskansioonsa (cache/temp) ja antoi käyttäjän tehdä tiedostolla sieltä käsin mitä pyydettiin eli tässä tapauksessa ajamaan asennustiedoston.

Käyttäjän ei tarvinnut miettiä tuolloin mihin tiedoston tallentaa ja sitä kuinka kyseistä hakemistoa ylläpitää. Internet Explorerin väliaikaishakemisto pysyy automaattisesti tietyn prosenttimäärän kokoisena kokonaislevytilasta, joten tiedostot katoavat sieltä sitä mukaan kun raja tulee täyteen, eikö ollut kätevää?

Nykyiset selaimet eivät tarjoa tuota aja/avaa vaihtoehtoa vaan tiedosto on pakko tallentaa johonkin joko ennalta määrättyyn paikkaan tai selain kysyy mihin tiedosto halutaan tallennettavan, tämän jälkeen kyllä tiedoston voi ajaa tai avata selaimen käyttöliittymän kautta.

Google Chrome pakottaa tallentamaan pysyvästi

Ei siis aivan sama asia sillä mikään ei kuitenkaan huolehdi siitä ettei tämä kyseinen kansio johon periaatteessa nämä turhat “kertakäyttö”tiedostot tallennetaan, täytä koko levyä.

Tyhjensin juuri lähes teratavun verran turhuutta sisältävän latauskansioni, onneksi olen sen säätänyt tuonne tiedostopalvelimelle jossa levytilaa on, jos tuo kyseinen hakemisto olisi paikallisessa koneessani, olisi pieni parinsadan gigan SSD levyni sylkenyt verta useampaan otteeseen.

Mahdollista kyllä korjata:

Ja kyllä, voisin käyttää latausmanagereita jotka tekevät kaikenlaisia jippoja mutta en kannata paikallisia ohjelmia juurikaan ja nuo managerit ovat muutenkin turhan bloatteja näin yksinkertaisen asian hoitamiseen.

Voisin myös tehdä automaatioita tuonne tiedostopalvelimelle joka tyhjentäisi tuon latauskansion, sekään ei ole ratkaisu sillä joskus tallennan sinne tiedostoja joita mahdollisesti myöhemmin tarvitsen, en niitä heti ole pois sieltä siirtämässä ja miksi sinne tallennan johtuu taas siitä että tuo selainten nykyinen automaattinen tallennussysteemi sopii laiskalle mielelleni muuten erittäin hyvin. ;)

Hienoa tosiaan olisi saada tuo Suorita -painike takaisin myös nykyaikaisiin selaimiin ja juurikin siten että tuolloin tiedosto tallentuu väliaikaisesti selaimen omaan temppiin.

Ei kommentteja: