21 huhtikuuta, 2017

Kosketusnäyttöjen haamukosketukset (Windows)

Monissa tableteissa ja muissa kosketusnäytöllisissä laitteissa ollaan törmätty ongelmaan jossa näyttöön ilmestyy haamukosketuksia, kukaan ei koske näyttöön mutta se tunnistaa silti siinä painaluksia, yleensä useita ja siten että se estää laitteen käytön.

Pahimmassa tapauksessa haamukosketukset todella sotkevat työsi, ne saattavat myös sulkea ohjelman koska kosketukset tulevat summamutikassa mihin tahansa näyttöön, mutta omassa tapauksessa haamukosketus ilmestyy tabletin näytön oikeaan sivuun (landscape).

Ongelma ei ole jatkuva eikä se näytä johtuvan yleisesti huoneen valaistuksesta tai lämpötiloista. Tutkin ongelmaa ja huomasin että haamukosketuksia tulee esille kun näytön peittää suuremmalta osin tietty harmaansävy (HEX: F2F2F2).

Väri joka aiheuttaa ongelmia: f2f2f2

Tämä harmaasävy on esimerkiksi Firefox sekä Edge -selainten oletustaustana kun selaimet käynnistää oletusasetuksin.

Sanoin aikaisemmin ettei ongelma ilmesty niinkään lämpötilasta tai valaistuksesta, kuitenkin lämmöllä vaikuttaa olevan osuutta asiaan sillä huomasin että kylmä laite on huomattavasti häiriöherkempi F2F2F2 värille kuin jo päällä kauemmin ollut laite.

En keksi miten ongelman voisi korjata muuta kuin ehdottaa että selainten oletuksena avattava sivu vaihdetaan johonkin muuhun, esimerkiksi osoitteeseen google.com jossa taustaväri on valkoinen.

Ongelma ilmestyy yleensä myös vain silloin kun esimerkiksi selainikkuna on kokoruudun kokoisessa tilassa, tai kyseinen väri on tietyssä kohdassa näyttöä.

Testasin eri laitteita asettamalla yllä olevan kuvan kokoruudun kokoiseksi taustakuvaksi Windows 10 tabletteihin joissa ongelmaan on törmätty Firefox selainta käyttäessä.

Ei kommentteja: