30 tammikuuta, 2019

Google Duo. Miksi Google miksi?!?!

Google on päättänyt, ilmeisesti Google+ ongelmien vuoksi lakkauttaa lopulta myös Hangouts pikaviesti/videopuhelu -palvelun. Ensiksi Hangouts katoaa Googlen maksavilta G-Suite asiakkailta ja vuonna 2020? se ajetaan alas myös ilmaiskäyttäjien tileiltä.

Vaihtoehdoksi Google tarjoaa G-Suite asiakkaille Hangouts Google Meet -sovellusta ja kuluttajille periaatteessa ei vielä mitään mutta ilmeisesti Google haluaa leikkiä Applea ja tarjota lopulta videopuheluille vaihtoehdoksi Google Duo -palvelua ja pikaviesteille SMS pohjaista Google Messages -palvelua.

Samassa sovelluksessahan ei toimintoja kannata pitää, koska se olisi liian sekavaa ilmeisesti jatkuvasti tyhmemmäksi käyvälle käyttäjäkunnalle?

SMS viestit kulkevat myös täysin salaamattomassa muodossa mutta, eihän tietoturvalla ole väliä nykyaikana!

No tarkoitus ei nyt ollut vuodattaa epämieltymystäni Googlen toimille, tai noh, tarkoitus on kertoa tästä videopuheluihin tarkoitetusta Google Duo -palvelusta.

Duo on sinällään ihan kiva idea mutta se on pilattu mitä kummallisimilla oletuksilla, eli epämääräisillä päätöksillä. Tuttua sinänsä, kun katsoo mitä roskaa Googlelta nykyään ulos syötetään.

Duo on nimensä mukaisesti tarkoitettu kahden laitteen väliseen kommunikointiin, videopuheluun ei voi ottaa osaa omilla laitteillaan muut käyttäjät. Ilmeisesti koska yksinkertaisuus on nykyinen normaali, ruutua ei voi jakaa, eikä oikeastaan tehdä yhtikäs mitään muuta kuin pitää yllä videopuhelua laitteen kameroilla.

Duoa ei saa myöskään verkkoselaimella tai ulkoisella työpöytäsovellukella toimivaksi, vaan se on vain ja ainoastaan olemassa mobiilisovelluksena.

Duo toimii internet verkossa mutta se vaatii rekisteröitymiseen voimassa olevan puhelinnumeron, koska se aktivoidaan tekstiviestillä. Puhelimessa oleva Google tili rekisteröidään kuitenkin myös ja tästä hauskuus alkaakin.

Jos sinulla on enemmän laitteita, kuten vaikkapa tabletti ja puhelin ja haluat käyttää Duoa kummassakin laitteessa, on ne rekisteröitävä puhelinnumerolla ja laitteissa on luonnollisesti eri puhelinnumerot. Joten rekisteröit tablettisi samalla tavalla kuten puhelimessasi olevan Duon.

Tämä tuottaa mukavan yllätyksen, sillä puhelimessa oleva Duo menee periaatteessa rikki, kummatkin laitteet kyllä vastaanottavat nyt videopuheluita ja niillä voi soittaa mutta puhelimesi Duo on nyt Googlen tilin kautta rekisteröity tablettisi puhelinnumerolla, joten kaikki tekemäsi puhelut tulevat nyt tablettisi numerosta. Tämä saattaa aiheuttaa ongelmia kun ystäväsi saakin Duo soiton mahdollisesti tuntemattomasta numerosta, joka on siis tablettisi numero.

Kaverisi soittaa sinulle takaisin puhelimesi numeroon ja ihmettele kuka soitti, nyt kummastelet miksei koputus toiminto (näet videokuvaa ennen kuin vastaat) toimi, et näe kaveriasi vaikka hänelle Duo ilmoittaa lähettävänsä videota.

Noh hetken ihmeteltyäni, menin Duon hyvin vaatimattomiin asetuksiin puhelimestani ja huomasin yllätykseksi että rekisteröity puhelinnumero onkin tabletin "dataliittymän" numero, miksi?

Tässä vaiheessa alkoi ärräpäät lennellä, kirjauduin laitteen Duosta pois ja rekisteröin sen uudelleen, mahtavaa nyt numero on oikea, mietin että saan yhtetystiedot kivasti Googlelta joten kirjaudun Duolla Google tiliini ja jopas! Puhelinnumero vaihtui jälleen tabletin numeroon. Jälleen ärräpäitä.

Kirjauduin jälleen ulos kaikista mahdollisista Duossa ja rekisteröin puhelimen jälleen palveluun ja numero oli oikea, en kirjautunut enää Googlen tilille ja nyt koputus toimii ja ystäväni näkee oikean soittajan omasaa Duossaan.

Google Duon rekisteröinti on epäselvää ja hyvin heikosti ajateltu loppuun, tänään kuitenkin luin että Duo oltaisiin tuomassa myös verkkoselaimella toimivaksi, ongelma on silti se että yhteydessä voi olla vain kaksi laitetta keskenään, ryhmäpuhelut halutaan ajaa Google Meetissä, joten nyt mobiililaitteeseen tulee kolme ohjelmaa yhden sijasta ja tämä tarkoittaa myös että Googlen resursseja syödään entistä enemmän, kolmen erillisen niin ja näin toimivan ohjelmiston ylläpidon vuoksi.


Miksi Hangouts ei kelpaa, miksei sen kehitykseen panosteta?

En millään käsitä miksi Google vihaa Hangoutsia, juuri kun lähes kaikki Android käyttäjät on saatu palveluun rekisteröitymään ja miljoonat käyttävät palvelua VIHDOIN. Niin mitä Google tekee, rampauttaa palvelua ja lopulta lakkauttaa sen?

Googleen ei ikävä kyllä enää pysty luottamaan sen palveluiden osalta. Ymmärtäisin ehkä jos Google Hangouts olisi palvelu joka ei tuota vaan enemmänkin kuluttaa yhtiön resrusseja mutta eihän asia ole niin. Google Hangouts pitää keskustelulokit Gmailissa, jota Googlen mainosrobotit käyvät jatkuvasti läpi tarjotakseen käyttäjille paremmin soveltuvia mainoksia, joten sen pitäisi olla enemmänkin kultakaivos kuin resurssihaukka.

Mitä Google haluaa kuluttajista loppupeleissä? Aikaisemmin vaihdoimme tietojamme hyvien ja ennen kaikkea laadukkaiden palveluiden käytöstä mutta tämä nykyinen kehitys, jossa palveluita supistetaan ja yksinkertaistetaan liiaksi ei palvele käyttäjiään enää siten että käyttäjät olisivat valmiita dataansa yhtiölle tarjoamaan.

Tämä kaikki tarkoittaa sitä että Google on menettänyt kosketuksensa käyttäjiinsä, he eivät tiedä mitä haluamme. He ajavat kyllä erilaisia datakäppyröitä siitä mitä heidän asiakkaansa haluavat mutta yleisesti tekoälykin tarjoaa helpoimman vastauksen joka melko varmasti on tuo kuuluisa yksinkertaistaminen.

Me emme kuitenkaan tarvitse tai edes halua yksinkertaistamista, ihmiskunta kouluttautuu kokoajan, se ei tarkoita silloin sitä että meille on tarjottava yhden painikkeen ratkaisuja, päin vastoin! Tarvitsemme ja haluamme haastetta (tietämättäänkin), olkoon se sitten pienimuotoinen ajatteluleikki siitä kuinka sovelluksia käytetään, aivot luovat hyvänolon tunteen kun saavutamme ja opimme jotain uutta.

Esimerkiksi itseäni tietokoneet ja ohjelmistot eivät silloin joskus lapsena kiinnostaneet koska niitä oli helppo käyttää, vaan koska niitä oli vaikea käyttää ja kun jotain opit itse, siitä tuli ja tulee edelleenkin hyvä olo, erityisen hyvä olo.

Jos vain Google tajuaisi tämän.