10 maaliskuuta, 2019

Vanha tiedostonhallinta tuli takaisin

Tiedostohallinta
Windows File Manager
Teen nykyisin suurimman osan tietokoneella Linuxissa mutta tänään jostakin syystä käväisin Windowsin puolella ja innostuin katselemaan mitä ohjelmia Microsoft on sovelluskauppaansa toimittanut.

Yllätys oli aikamoinen kun listauksessa näkyi sovellus nimeltä “Windows File Manager” ja kuvassa oli vanhasta 16-bittisestä Windowsista tuttu tiedostohallinan kuvake :)

Mukava yllätys oli sekin että ohjelmakuvauksessa mainitaan että Windows File Manageria ylläpidetään Githubissa. Kävin katsomassa sivustoa ja kyllä, se on myös avointa lähdekoodia, joten jokainen voi halutessaan muokata ohjelmasta haluamansa kaltaisen :)

Microsoft on toki päivittänyt tiedostohallintaa, antaen sille muun muassa 64-bittisen ohjelmakoodin, tuen pitkille tiedosto/hakemistonimille (aikanaan tiedostot ja hakemistot piti nimetä enintään 8+3 merkillä) ja paljon muuta, lisätietoja päivitetyistä ja lisätyistä ominaisuuksista löytyy softan projektisivulta.

Latasin itse sovelluksen Windowsin mukana toimitetun sovelluskaupan (Microsoft Store) kautta, se on toki saatavilla Githubista, suoraan ajettavana ohjelmana, eli sitä ei tarvitse erikseen asentaa ja se on saatavilla 64-bittisen version lisäksi myös 32-bittisenä.
Storesta ladattavissa
Windows File Manager Microsoft Storessa.


Asennuksen jälkeen oli hauska nähdä tuo unohdettu käyttöliittymä mutta se miksi innostuin kovasti tästä, on se että alustavien testailujen mukaan, tiedostojen kopiointi on jostain syystä “winfilellä” jonkin verran nopeampaa, kuin Windowsin perus tiedostohallinnalla eli Explorerilla.

Ei kuitenkaan valmis syrjäyttämään Exploreria:

Ohjelmaan on lisätty käteviä ja nykyisin yleisiä pikanäppäimiä ja oikoteitä mutta aivan vielä en ole kokonaan winfileen siirtymässä, ehkä mukaan voitaisiin lisätä thumbnail –tuki, niin sitten esimerkiksi mediatiedostojen hallinta olisi siedettävämpää. Vanha käyttöliittymä on siis kuitenkin esteenä
ohjelman kokopäiväiseen käyttöön.

Ohjelma kuitenkin on avointa lähdekoodia joten kaikki pystyvät nyt mukaan sovelluksen kehitykseen, tehdään tästä jotain mitä sen olisi aina pitänyt olla ;)

Sisäinen ikkunointi:
Pidän myös moni-ikkunoinnista joiden avulla tiedostojenhallinta on selkeämpää kun ikkunat pysyvät pääohjelman sisällä. En ole oikeastaan ikinä pitänyt välilehdistä koska ne piilottavat toiset käyttöliittymästä kokonaan pois.

Muistan esimerkiksi kun Opera selaimesta oli versio jossa ei käytetty välilehtiä vaan Tiedostohallinan mukaisesti sisäistä ikkunointia, tietoa näki enemmän. Tokihan voi kysyä, miksei vain pidä montaa Exploreria tai selaimen ikkunaa vierekkäin? Näinhän sitä nykyisin joutuukin toimimaan, vaikkei se paras tapa ole, sovelluksien työkalupalkit näkyvät tyhmästi joka ikkunassa ynm.., ei siis paras vaihtoehto.

Windows Fille Manager ikkunoinnilla
Sisäiset ikkunat tarjoavat paremman käyttöliittymän kuin välilehdet.