14 kesäkuuta, 2019

Google pettää aina


Google pettää aina, tulee jälleen kerran hienosti esiin. Palveluita, varsinkin kuluttajapalveluita ja niiden sisältöjä rajoitetaan jatkuvalla syötöllä.

Viime aikoina on tapettu Google+, tämän jälkeen Hangouts on kärsinyt toimintojen riistoista (jaettuja videoita ei voi enää tallentaa paikallisesti, keskusteluryhmien omat ilmoitusäänet on poistettu, palvelun vakaus on tippunut jyrkästi) ja nyt sitten tuli vastaan Google Kuvien toimintojen riisto.

Google kuvista on aina voinut synkronoida kuvat ja videot näkymään myös Google Driven puolella, jossa ne ovat toimineet aivan kuten muutkin Drivessä olevat tiedostot. Tämä hyvinkin tärkeä toiminto ajetaan alas 10.07.2019, eli jo ensikuussa!

Itse olen käyttänyt ahkerasti Google kuvien siirtotoimintoa jolla olen saanut mobiililaitteista kuvat ja videot nopeasti Google Driveen, automaattisesti ja vielä niin että siirtojen jälkeen kyseiset kuvat ja videot on ollut helppo poistaa yhdellä painaluksella laitteiden muistista, siten että ne ovat kuitenkin hienosti saatavilla Kuvat palvelusta tai vaihtoehtoisesti Google Drivesta.

Kuten monet tietävät aikaisemmista videoista, minulla on Googlella rajaton levytila G-Suiten käyttäjänä ja peilaan tällä hetkellä Driven tieodstopalvelimelleni, josta voin käyttää niin videoita kuin kuvia paikallisesti, tämä mahdollistaa siis sen että voin käyttää helposti ja nopeasti pilvessä olevia tiedostoja oikeilla ohjelmilla, kuten vaikkapa Gimpillä, Paint.netillä ja videoita editointisovelluksissa kuten Kdenlivessä, Openshotissa ynm... Eli kaikki tiedostot jotka ajetaan Google kuviin automaattisesti mobiililaitteiltani, löytyvät siis myös nopeasti Google Drivestä tehdyssä tiedostopalvelimen verkkojaosta.

Noh, miksi nyt ensikuussa tuleva muutos vaikuttaa minuun niin kovasti, miksen vain siirrä tiedostoja Driveen ja anna asian olla?

Ongelma onkin se että Google ei tarjoa Drivelle synkronointisovellusta, koska Kuvat -sovellus on hoitanut hienosti asian. Joudun käyttämään kolmannen osapuolen sovellusta joka kyllä toimii mutta ei ole yhtä kätevä kuin Kuvat -sovelluksen automaattinen synkronointitoiminto laitteesta pilveen.

Nyt olenkin sulkenut Google kuvien synkronoinnin koska toimintoa ei enää tarvita, Google Kuvat on ollut ihan kiva välimalli, mutta olen käyttänyt sovellusta laitteillani vain Google Drive integraation vuoksi, ei siinä sovelluksessa kuvia todellakaan pysty kunnolla hallitsemaan, se on automaatioiden sekamelska, jota on parempi välttää. Nyt käytössä on kolmannen osapuolen synkronointisovellus, johon on tullut mahtavia uudistuksia.

Videolla taisin mainita että tiedostojen poistaminen synkronoinnin jälkeen on hankalaa siinä mielessä että haluan ehkä pitää tiedostot siellä hetken, esimerkiksi videoiden editoinnin vuoksi. Nyt ohjelmaan on tullut ominaisuus jossa voin päättää koska tiedostot poistetaan. Asetin poiston tapahtumaan automaattisesti viiden vuorokauden jälkeen onnistuneesta siirrosta Driveen. Aivan mahtava toiminto! joka pelastaa monelta. Nyt myös jokaiseen synkronointiprofiiliin voi asettaa omat ohituslistat, eli voin kertoa mitä kaikkea ei saa ja saa synkronoida. Esimerkiksi kun haluan kopioida DCIM kansion Driveen, on DCIM kansiossa usein myös turhaa tauhkaa kuten pienoiskuvakkeet eli thumbnailit omassa kansiossaan, voin nyt ohittaa tämän kansion kokonaan.

Ärsyttävä juttu on kuitenkin edelleen se että joudun tekemään nämä asetukset joka laitteelleni erikseen, koska kaikissa laitteissa ei ole sama lähdepolku, en siis voi suoraan käyttää ensimmäisen laitteen asetustiedostoa muissa laitteissa. Käytössäni oleva synkronointisovellus on joka tapauksessa selkeästi parantunut aikaisemmasta käyttökerrasta ja olen siten selvillä vesillä, nyt tosiaan Google Kuvat vain jää minun "kuvastani" pois.

Oma henkilökohtainen tilanteeni ei ehkä kuitenkaan riitä monille muille käyttäjille tai heille, joiden tärkeitä toimintoja Google on nyt ja aikaisemmin poistanut, Google suorastaan kiusaa käyttäjiään tällä jatkuvalla palveluiden huonontamisella. Mitä mieltä olette Googlesta, voiko yhtiöön tai edes sen palveluihin enää luottaa? (enkä nyt tarkoita tietoturva -aspektia).

Itse en Googlea voi jättää nyt kun Drivessä tosiaan on rajaton tallennustila mutta mikäli yhtiö haluaa joskus tämänkin palvelun lopettaa tai rampauttaa lähden kyllä. Suosittelen kaikkia joita aihe kiinnostaa, etsimään itselleen vaihtoehtoiset palvelut käyttöön, sähköpostille, kalenterille, pilvipalveluille sun muille, suosittelen eritoten avoimeen lähdekoodiin perustuvia ratkaisuja. Mikäli haluatte, voinen myöhemmin tehdä videon jossa listaan palvelut joihin itse käännyn jos ja kun Google rampauttaa palveluni lopullisesti.