11 huhtikuuta, 2020

Ubuntu 20.04 Focal Fossa on jo kulman takana mutta onko tällä minuun juurikaan vaikutusta?


Otsikkoon vastaten: Ilmeisesti on. Nimittäin, kun päätin käynnistää testiosiolla olevan käyttöjärjestelmän (Ubuntun), huomasin että tämähän on erinomaisessa tilassa.

Ubuntu oli päivittynyt viimeisimpään kehitysversioonsa Focal Fossaan, eli 20.04 versioon ja työpöytä on näpsäkkä sekä vielä todella lähellä perus Gnomea (Vanilla gnome).

Canonicalin muutokset työpöytäympäristöön on todella vähäiset tai oikeammin näkymättömiä. Muutokset ovat lähinnä pellin alla, jossa siis tärkeimmät optimoinnit on tehty.

Toki Ubuntulla on oma teema ja sovelluksena teeman muuttamiseen ja näin mutta ainakin tässä vaiheessa Ubuntu tarjoaa erittäin optimoidun Gnome elämyksen.

Minä kun kuitenkin olen jo muutama vuosi sitten vaihtanut Gnomesta (Ubuntu Gnome) Kubuntuun, eli KDE Plasma5 työpöytään, sen muokattavuuden ja siten laajemman käyttökokemuksen vuoksi, en tosiaan uskonut, että perus Ubuntu voisi minulle tarjota oikeastaan mitään. Se oli minulla asennettuna kuitenkin siksi että pystyn vertailemaan asioita Kubuntun sekä Ubuntu välillä.

Nyt olen pyöritellyt Ubuntua jo pari viikkoa putkeen, enkä ole tarvinnut Plasma5 työpöytää oikeastaan mihinkään.

Ubuntuun piirtyy myös käyttämäni QT sovellukset vallan mainiosti kuten muun muassa kdenlive, tämä on plasmassa hieman toisin, jos siellä pyöritellään GTK3 sovelluksia, ne myös näyttävät GTK3 sovelluksilta, Gnomen tapauksessa qt- sovellus näyttää kuin GTK3 sovellukselta, joka on hienoa työpöydän yhtenäisyyden kannalta.

Olen kuitenkin muuttanut Gnomea jo melkoisesti, olen säätänyt asetukset juuri sellaiseksi kuin ne haluankin, vaikka vielä muutama asia on hämärän peitossa, kuten se miten saan tiedostonhallinnan (nautilus / caja) thumbnailit näkymään yli 4096kt tiedostokoon videotiedostoissa, ne kun ovat minulla lähes automaattisesti tuon maagisen rajan ylittäviä. Jos tähän joku tietää vastauksen, voisitko ystävällisesti jakaa tietosi kommenttiosioon 😊

Muutin toki myös oletus tiedostohallinnan eli nautiluksen, Cajaksi koska nautilus on aivan liian yksinkertainen ja siten varsin tyhmä tiedostojen hallintaan, se on lähinnä tiedostoselaaja ja vain itsensä kiduttamisesta nauttiva haluaa moisella tiedostojaan yrittää hallita.

Cajassa on kuitenkin toistaiseksi vielä kummallisia vakausongelmia, varsinkin silloin kun se yrittää käsitellä paljon thumbnaileja sisältävää hakemistoa mutta kun sen on antanut ladata kaikki järjestelmän muistiin, on käyttö sen jälkeen miellyttävää, tähän saattaa kulua kuitenkin jopa minuutteja, eikä kyse ole prosessorin tehottomuudesta, se käyttää nimittäin suoritinta vain noin 20% kun käsittelee thumbnaileja, joten kyse on enemmänkin siitä ettei ohjelmaa ole tarpeeksi hyvin optimoitu erilaisiin ympäristöihin, caja kuitenkin tulee MATE työpöytäympäristöstä mutta joka on kuitenkin vain modattu versio nautiluksesta. Ehkä Cajaan tulee vielä parempi päivitys, joka korjaa nämä kummalliset ongelmat. Ei anneta kuitenkaan cajan olevan pysäyttävä ongelma, sillä se tarjoaa mitä tiedostonhallinnalta oletan.

Se miten olen säätänyt Ubuntun gnomen vastaamaan vaatimuksiani on tietenkin dconf sekä skriptit:

Dconfin avulla päästään sovellusten ja käyttöliittymien asetuksiin, yleensä asetuksiin, joita ei ohjelmien omista graafisista asetuksista sellaisenaan löydy.

Dconfista käsin on helppo myös säätää kaikkien ohjelmien asetukset kerralla, joten ohjelmia ei tarvitse ensin käynnistää ja sitten etsiä niiden asetuksia, avaa vain dconfin ja etsii ohjelman. Nerokasta!

Sitten joissain tapauksissa ja aika useissa tapauksissa käytän yksinkertaisia scriptejä tai aliaksia joilla saan Gnomen tekemään tiettyjä asetuksia. käyttämällä gsettings set ”optio”. On käytännössä sama, tekeekö asetuksen dconfista vai käyttämällä gsettingsiä mutta terminaalissa elävälle gsettings tuntuu luontevalta ja nopealta tavalta sorkkia tiettyä asetusta, varsinkin kun tarkoitus on käyttää jotain vain hetken.

Olen tällä hetkellä sitä mieltä, että Ubuntu 20.04, vaikkakin on vasta beta asteella, on varsin toimiva käyttöjärjestelmä ja pystyn suosittelemaan sitä jo korvaamaan aikaisemmat versiot mutta jos sinua häiritsee tuo version beta -leima, asenna järjestelmä toiselle osiolle ja testaa sitä, toki voit myös leikkiä sen kanssa niin sanotussa live järjestelmässä, suoraan asennustikulta.

Focal Fossa julkaistaan virallisesti tämän kuukauden 23 päivä, eli 23.04.2020!

Voit ladata Focal Fossan täältä!

Ei kommentteja: