28 toukokuuta, 2007

Google News ja lehtitalot

Google on aikoja sitten julkaissut palvelun nimeltä Google News, jossa kävijät voivat tarkastella eri sanomalehtien ja nettisivujen uutistarjontaa pikaisesti yhdellä vilkaisulla.

Tästä eivät kuitenkaan ole nämä sisällöntuottajat eli lehtikustantamot ja toimitukset pitäneet vaan pyytävät tai oikeastaan vaativat Googlelta rahaa jotta se saisi käyttää julkaisujen sisältöä Google News palvelussa.

Tällä hetkellä Google ei taida takoa kovinkaan montaa dollaria palvelustaan sillä siellä ei ole ensimäistäkään mainosta muuta kuin artikkelin omistajien tiedot siis Sanomalehtien ja uutispalveluiden nimet.

On varsin outoa että he vaativat Googlelta rahaa siitä mitä ovat keskenään tehneet vuosisatoja, eli ovat omissa lehdissä julkaiseet juttuja lyhennettyinä muista lehdistä. (löytyy yleensä sanomalehden kohdasta "muut lehdet") En usko että sanomalehdet ovat jutuista toisilleen maksaneet ensimäistäkään euroa tai dollaria...

Kaikenlisäksi julkaisut hyötyvät Google News palvelusta, sillä heidän palvelunsa saavat entistä enemmän kävijöitä ja täten mahdollinen mainosmyynti kasvaisi joka taas toisi kustantamoille ja toimituksille rahaa.

Google News siis julkaisee osan jutusta ja juttua klikkaamalla pääsee alkuperäiselle sivulle lukemaan loput jutusta.

Lehdistömedian pitäisi ymmärtää netin palvelut vain plussana eikä tehdä niistä ääliömäisesti vihollisia...

Google on tällä hetkellä vasta harkitsemassa tuleeko niiden palvelu koskaan sisältämään Suomalaisten sanomalehtien sisältöä. Syynä on se että tässä maassa lehdistöt haluavat pitää kiinni pienestä kävijäkunnasta sivuillaan... suuremmat volyymit eivät taida heitä kiinnostaa.

Ei kommentteja: