29. elokuuta 2008

Jenkeissä datasiirrolle rajat (Comcast)

Cnet uutispalvelu uutisoi tänään että Yhdysvalloissa kaapeli-laajakaistaa tarjoava Comcast kaapelioperaattori asettaa lokakuusta lähtien sen laajakaistaliittymiin datasiirtorajat.

Siirtoraja on 250 Gigatavua kuukaudessa (250GB/kk) joka voi uutisenakin äkkiseltää pelästyttää, mutta kun asiaa miettii hieman tarkemmin niin huomaakin että sitä ei ole koskaan siirtänyt kuukauden aikana 250gigaa tavaraa verkosta tai verkkoon, ei edes yhteenlaskettuna, eli tuo määrä kuulostaa sopivalta jos se vaikka yleistyisi tänne Suomeenkin.

Comcast tekee kyllä siinä mielessä väärin että se ei tule tarjoamaan asiakkailleen minkäänlaista mittaria, edes kotisivuilleen josta näkisi kuinka paljon kaistaa on vielä käytettävissä tai paljon sitä on käytetty kuukauden aikana, se vain neuvoo käyttäjää etsimään itselleen sopivan mittarin netin hakusivustojen kautta, tämä on todella tylyä.

Cnetin uutisen mukaan Comcast rankaisee käyttäjää sulkemalla yhteyden kuluvaksi kuukaudeksi mikäli käyttäjä ylittää siirtorajoituksen salliman giga määrän, Comcast kyllä soittaa asiakaspalvelusta asiakkaalle informoidakseen häntä siitä että siirtoraja on loppumassa ja sulkeminen tapahtuu vain jos asiakas ei ota vinkistä vaaria.

En usko enkä halua että Suomalaiset operaattorit seuraisivat perässä sillä moiseen pomotteluun ei mielestäni ole tarvetta, kyllähän operaattoreilla jo nyt lukee ehdoissa että he voivat rajoittaa tai priorisoida käyttäjän toimia mikäli siihen on aihetta, tämän ehdon luulisi riittävän Suomen markkinoilla, ei cappeja siis suomeen, eikä sille ole oikeasti edes tarvetta.

Yhtiöt jotka hoitavat internetin superväyliä, eli runkoverkkoja ilmoittavat että kaistaa kyllä on riittämiin mutta operaattoreiden laitteistot eivät ole tarpeeksi tehokkaita ja kehittyneitä ottamaan kaikkea mahdollista kaistaa käyttöönsä, operaattorit kuten Comcast ei tietenkään ole tätä valmis allekirjoittamaan...

Sekin että jos capit tulevat laajakaistoissa yleistymään, on se uhka koko internetille, palvelut eivät kehity enää, uutisessakin esille otetut palvelut, kuten varmuuskopiointipalvelut ja FullHD tason elokuva vuokraamot menettäisivät hirveästi asiakkaita ja tätä myöten uusien palveluiden kehitys lakkaisi lopulta melkein kokonaan, nykyään on trendinä se että monesta asiasta tehdään internet pohjaisia, televisiot striimataan netistä, elokuvat katsotaan netistä, musiikki kuunnellaan netistä, radiot, valokuvat ynm.. Nämä kaikki vievät kaistaa huomattavia määriä...

Comcast ja muut mahdollisesti mukaan lähtevät operaattorit voisivat harkita mielummin protokolla pohjaista siirtorajoitusta, kuten BitTorrent tai DC ynm p2p protokollia, koko yhteyden rajoittaminen on oikeasti vaarana sille kehitykselle mihin internet on menossa.

Kuten minäkin niin monet voivat yhtyä siihen että ei tuo 250gigan rajoitus haittaa minun käyttöäni, mutta tässä pitää olla laajakatseisempi, halutaanko internet pitää mielenkiintoisena ja laajana palveluverkkona? jos siirtorajoitukset yleistyvät internet kuihtuu ja lopulta myös operaattorit kärsivät siitä kun asiakkaita ei enää kiinnosta nopeimmat yhteydet joista tällä hetkellä operaattorit rahansa saavat.

Voihan olla että operaattorit haluavat sulkea internetin omaksi palvelukeskukseksi, näin internet kahlittaisiin maksutelevision tapaiseksi suljetuksi ympäristöksi jossa tilaaja saisi käyttöönsä vain ne palvelut joita operaattori itse tuottaa verkkoon, tällä tavoin capit pysyisivät jossakin määrin varmasti aisoissa ja kun asiaa miettii niin capit saattavat olla tämän vaarallisen ajatuksen esileikkiä.

Lisätään nyt vielä että, kyllä tiedän että tiedonsiirtorajoitukset on käytössä Soneran ja/tai Digitan hallinnoimissa ns. @450 verkoissa, en pidä tätä silti vertailukohteena sillä tuon verkon käyttö on hyvin rajallista, vaikkakin osalla kansalaisista jo pakollista :(, siellä cappi on 5GB /kk mikä on aivan älytön ja mikä on optimoitu mobiiliin käyttöön, ei joka päiväiseen internetin käyttöön, @450 verkko alkaa capin täyttyessä priorisoimaan liikennettä, esimerkiksi hidastamaan yhteysnopeutta (jo entisestään), se ei kuitenkaan katkaise käyttäjänsä nettiliittymää kuten Comcast.

Vertailukohteena pidän tässä jutussa lähinnä kotimaisia ADSL ja kaapeliyhteyksiä, en vaihtoehtoisia ja edelleenkin suuresti testijärjestelminä toimivia langattomia ja muita yhteyskäytäntöjä, ne kun ovat marginaalia ja niissä juuri tuo oletettu käyttö on suunniteltu mahdollisesti heti alkuun väärin, ADSL ja kaapeliyhteydet ovat kiinteitä yhteyksiä joita myös Comcast tarjoaa.