13 helmikuuta, 2009

Uusi kone, uudet kujeet =)

Nettipäiväkirjassa on ollut kauan hiljaista, olen hyvin pahoillani siitä. Koitan jatkossa parantaa päivitystahtia, tässä ei oikeasti ole ollut hirveämmin aikaa päivitellä.

Hyvä että olen kerennyt netissä seuraamaan uutisia, että tiedän vielä pallon olevan yhtenä kappaleena.

Mutta syy miksi kirjoitan nyt, on se että olen viimein hankkinut uuden koneen, tai tavallaan hankin vain muutaman osan mutta kaikki tietokoneen pääosat on uusittu tämän päivän tasolle, nyt näkyy HD-videot lopultakin pätkimättömänä ja niiden editointi ja luominen onnistuu myös ilman kiduttavia odotus ja ihmettely aikoja.

Koneen prosessorina on edelleen AMD laatua, neljän ytimen Phenom II joka sykkii kolmen gigahertzin taajuudella :), muistiakin hankin reilusti nyt kun sitä halvalla saa, koneessa on yhteensä kahdeksan gigatavaua RAM- eli keskusmuistia.

Ongelmia oli:

En saanut kuitenkaan uutta järjestelmää pystyyn niin nopeasti kuin toivoin, sain osat hankittua jo viime viikon perjantaina mutta kun olin liittänyt kaikki osat emolevyyn, ei se käynnistynytkään, epäilinkin että emolevyn bios ei tue vielä uutta prosessoria vaan tarvitsee päivityksen, en kuitenkaan odottanut että emolevy ei suostuisi toimimaan millään tavoin uuden prosessorin kanssa.

Muistan aikaisemmilta vuosilta että ainakin Intel -prosessorit toimivat heittämällä myös nopeamman prosessorin asetuksilla, mutta rajoitetusti ennen kuin asetukset sääti kohdilleen, jotain samankaltaista odotin nytkin käyvän mutta ei.

Epäilin myös että jos kyseessä olisi muistikammat, emolevyn QVL, ei listannut muisteja jotka siihen hankin ja pyysinkin kaverin tuomaan lainaksi oman muistikamman jotta voin olla varma siitä että ongelma on prosessorin yhteensopivuus.

Antti toi kamman, laitoin emolevyyn sen ja lopputulos oli sama, ei käynnisty virtoja pidemälle, tilasin sitten samantien Huuto.netistä emolevylle sopivan vanhemman prosessorin jonka avulla uskoin biosin päivityksen olevan mahdollista.

Kallista päivittää:
30€ vanhaan prosessoriin meni mutta kun se vihdoin keskiviikkona tuli niin laitoin järjestelmän heti kasaan kyseisellä prosessorilla varustettuna, pelot olivat korkealla ja kuinkas ollakkaan emolevy ei suostunut lähtemään virtojen ottoa pidemmälle, sitten mietin hetken ja epäilin että muistikampoja oli mahdollisesti liikaa kerralla kyseiselle prosessorille, otin kaksi kampaa pois niin että muistia jäi neljä gigatavua koneeseen, käynnistin ja woila! kone boottasi onnellisesti biosiin.

Tästä riemastuneena heiluin ja pompin kuin pikkupoika karkkikaupassa, boottasin kiintolevyllä vielä olevaan vanhaan Windowsin asennukseen, latasin emolevyn biospäivitys ohjelman ja aloin lataamaan bios päivityksiä järjestelmään järjestyksessä, tässä menikin tovi kun kone piti bootata jokaisen päivityksen jälkeen uudelleen, lopulta sain viimeisen bios päivityksen sisään, sen joka toi tuen uudelle neljän ytimen Phenom II prosessorilleni.

Nyt tai ei ollenkaan:
Suljin tietokoneen, vaihdoin prosessorin ja laitoin loput kaksi muistikampaa emolevyyn kiinni, sormet ristissä käynnistin ja jippii, se elää!, tunnistaa kaikki mustit ja prosessorin mainiosti =).

Eillen sain 64-bittisen Windows Vistan sisään ja tänään se on saatu jo käytettävään kuntoon :).

Nyt on mukava tehdä töitä ja viihteelle ja vapaa-ajalle on taas aikaa enemmän, ei enää latausodotuksia ja pitkästä aikaa koneella on taas viihtyisää olla, ennen kaikkea johtuen siitä että kiinnitin huomiota koneen viilentämiseen mahdollisimman hiljaisin komponentein, esimerkiksi erillinen näytönohjain on passiivijäähdytteinen, katsoin sen täyttävän tarpeeni sillä en hirveästi uusimpia pelejä pelaile, vaikka ostinkin tänään pelin, PopCapin Bejeweled Twistin :).

Tässä uusi kokoonpano:
Emolevy: Asus M3A78 PRO
Prosessori: AMD Phenom II 940 Black Edition - 3GHz, kanta: AM2+
Muisti: Patriot Memory EP PC2-6400, 800MHz, Low latency (4-4-4-12), 2.2v - 2 x 4GB (2 x 2GB kit) = 8GB
Näytönohjain: Asus EAH3450 (ATI Radeon HD 3450), 512MB DDR2.
Näytönohjain on emolevyllä olevan integroidun piirin kanssa CrossFire yhteenliittymässä, eli laskutehoa
tulee sieltä hieman lisää :).

Nettipäiväkirjasta jotakin:
Niin ja ei vähäisempänä, meinaan nyt tulevan viikonlopun kuluttaa nettipäiväkirjan ulkoasun muutokseen, pientä viritelmää on jo, muutos saattaa olla aika hmm..., mitenkä sen sanoisi, järkyttävä tai sitten ei :).
En kuitenkaan lupaa että muutostyöt ovat valmiita viikonlopun jälkeen mutta se olisi tarkoitus, voi olla että päivitystyö venyy nettipäiväkirjan monimuotoisuuden takia viikonkin päähän.

Ei kommentteja: