26 elokuuta, 2009

Hesari viikonlopun myrkytysaallon takana?

sieniopasHS

Helsingin Sanomissa oli lauantaina juttu sienistä, jutun kuvassa oli tappavan myrkyllinen Valkoinen Kärpässieni ja kuvatekstinä innoittava teksti “Sienet ovat parhaimmillaan nuorena”, kuvassa myrkkysieni on keräilijän käsissä ja leikkuuveitsi näkyy myös.

Tästä kuvasta voi helposti saada sellaisen käsityksen että kyseisen näköinen sieni on syötävä ja juurikin parhaimmillaan nuorena.

Hesari kyllä oikaisi virheensä sunnuntain lehdessä mutta vahinko on päässyt tapahtumaan.

Hesarin lukijat ovat innostuneet vaatimaan lehteä tilille jutun väärästä kuvavalinnasta, lukijakeskustelu on mennyt jopa niin pitkälle että lehden toimituspäällikkö Kaius Niemi on vastannut keskustelupalstalla lukijoilleen seuraavasti:

“ HS.fi:n keskustelupalstalla on käyty vilkasta keskustelua viime viikonlopun sienimyrkytysten ja Helsingin Sanomien virheellisen kuvavalinnan yhteydestä. Lauantain (22.8.) lehden sivulla A3 oli yhden palstan kokoinen kuva valkokärpässienistä, jonka kuvatekstissä luki "Sienet ovat parhaimmillaan nuorina". Kuvaa käytettiin kuvitustarkoituksissa viittaamaan sisäsivulla olleeseen kirjoitukseen pääkaupunkiseudun sienipaikoista. Varsinaisessa tekstissä muistutettiin sienten, myös myrkyllisten, tuntemisen tärkeydestä. Virheellinen kuvavalinta oikaistiin seuraavan päivän lehdessä. Toimitus pahoittelee virhettä.

Toimituksella ei ole tietoa siitä, että viikonlopun myrkytystapauksilla ja virheellisellä kuvavalinnalla olisi yhteyttä keskenään. Siksi uutisoinnissa näitä kahta asiaa ei ole kytketty toisiinsa. Asiantuntijoiden mukaan valkokärpässieniä on tänä vuonna paljon, joten myrkytystapausten uutisoiminen on erityisen tärkeää sienestäjien varoittamiseksi.

Kaius Niemi
Toimituspäällikkö
Helsingin Sanomat “

Lukijat ovat kritisoineet myös Kaius Niemen kirjoitusta, epäilleen muun muassa sitä että Hesari ei ole ollut halukas edes tarkistamaan onko myrkytystapauksilla ja hesarin jutulla tekemistä keskenään.

Mielestäni tässä voisi olla Poliisin aika tutkia asia ja viedä Hesari tai jutun kirjoittanut toimittaja vastuuseen mikäli yhteyttä asialla on.

Näin netissä linkin jossa joku oli tehnyt erinomaisen kuvakollaasin asiasta, klikkaamalla yllä olevaa kuvaa saat sen isommaksi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän siinä ole luonnonvalinnasta kyse jos valkokärpässieniä menee syömään, kannattaisi ehkä tutkia ruokasieniä ennen kun paistaa? jos haluat haastaa jonkun oikeuteen oman tyhmyyden seurauksena niin voisit vaikka muuttaa USA:an?

Janne Granström kirjoitti...

kuka sanoi että minä olisin sienessä käynyt ja kaiken lisäksi ollut niin tyhmä että olisin noita sieniä kerännyt =)

juu ei, en ole ollut. jos olisit aikanaan tästä asiasta ollut kiinnostunut niin olisit huomannut minkälaista julkisuutta tämä yhteensattuma sai.

ja jos tapanasi on kirjoittaa negatiivisesti asioista niin uskalla käyttää jatkossa edes omaa nimeäsi.