02 joulukuuta, 2012

Viaplay vs. Netflix ja henkilökohtainen näkemys

Olen ollut pari kuukautta Viaplayn maksava asiakas, innostuin muun muassa katsomaan palvelusta Lostin uudelleen läpi ja maksoin helppokäyttöisestä palvelusta mieluusti sen vajaat 8 euroa kuukaudessa.

Sitten Netflix tuli ja tarjosi ilmaisen kuukauden jolla siihen pystyi tutustumaan, en tosiaankaan ollut Suomiversion sisällöstä innoissani ja käyttöliittymäkin oli hieman kummallinen, sitten löysin Chromeen erinomaisen liitännäisen jolla saan Netflixiin jenkkisisällön näkyville ja kaikenlisäksi vielä Hulunkin toimimaan.

Sisältö:

Netflix on siis nyt ainakin minulla johdossa sisältönsä puolesta mutta nyt sisältöä on niin paljon että oikeasti hyvien elokuvien, sarjojen ja dokumenttien löytäminen on todella raskasta, Netflix siis ajattelee että määrä on parempi kuin laatu.

Nyt sitten törmätään tilanteeseen pitäisikö sittenkin katsoa Viaplayn sisältöön, siellä kun on lähinnä laadukasta sisältöä mutta ikäväkseni olen huomannut että sinnekin tippuu äärimmäisen huonoa sisältöä sitä mukaan kun tekijänoikeudet vain sen sallivat ja luonnollisesti huonoon sisältöön luvat ja sopimukset löytyvät nopeammin ja edullisemmin.

Onko meillä kaksi toisiaan apinoivaa palvelua samalla hinnalla tarjolla?, näyttää tosiaan siltä, Viaplay laajentaa jatkuvasti sisältöään muihin laitteisiin kuten myös Netflix, tuleeko tästä siis lähinnä käyttöliittymien taisto jos sisältö päätyy samaksi?

Käyttöliittymä iPadissa:

Viaplaylla on mielenkiintoinen käyttöliittymä sen iPad sovelluksessa, se on jopa hyvännäköinen mutta ei niin helposti lähestyttävä kuin Netflixin sovelluksen.

ViaplayNetflix

Parasta ehkä Netflixissä on se että siellä elokuvien ynm kategoriat on myös alakategorioitu, esimerkiksi kauhuelokuville löytyy kohdat zombie-elokuvat sekä yliluonnollinen kauhu, jolla tietyn tyylin kauhua on helppo löytää, tämä on arvokas ominaisuus jota muilla ei ole.

NetflixViaplay

Viaplayllä taas on helpompi löytää uusia julkaisuja, ne tulevat nätisti listassa ensimmäisenä Lisätty välilehdelle ja sieltä voi hakea uusia elokuvia tietylle kategorialle, Netflix listaa uudet julkaisut myös mutta niiden silmäily vaatii turhaa skrollailua eikä pikapainiketta niille ole. Kumpikaan ei kerro kuitenkaan koska, eli minä päivänä julkaisut ovat palveluun tulleet, tämä voisi olla hyvä lisäys.

Päivitys: Netflixin uudet listauksen voi tilata RSS-feedinä jolloin lisäyspäivämäärät tulevat luonnollisesti RSS-lukijaan näkyville, varsin hieno ominaisuus, päivämäärät voisi lisätä pääsivulle myös. Vaikuttaa kuitenkin siltä että kyseinen feed ei ole yhteensopiva Suomalaisen palvelun kanssa eikä Suomen Netflix vielä tarjoa omaa feediään.

Käyttöliittymä selaimessa:

Viaplay perustaa selainkäyttöliittymässään selkeästi näyttävyyteen, musta tausta tarjoaa hyvän pohjan jonka päälle sopii asettaa elokuvien sekä tv-sarjojen kansikuvia, TV- ja Elokuvat on rajattu omiin välilehtiin, tarjolla on myös Urheilu –välilehti jonka kautta voi katsoa erilaisia urheilutapahtumia ja otteluita, urheilu toimintoa en tässä jutussa kuitenkaan käsittele.

Netflixillä on hieman erikoisempi tapa esitellä sisältöään, elokuvista ja sarjoista pyörii kansikuvista vaakarivissä skrollattavassa muodossa oleva listaus mutta Netflix on toisaalta paljon yksinkertaisempi ja keskittyy oleelliseen ja videoita pääsee katsomaan saman tien klikkaamalla kansikuvaa, esittelysivulle pääsee pitämällä hiirtä kansikuvan päällä ja viemällä sen päälle ilmestyvän tietoikkunan otsikon kohdalle ja klikkaamalla sitä

Viaplayn etusivuNetflixin etusivu

Elokuvista on Viaplaylla lyhyt kuvaus sekä käyttäjäarviointi Rotten Tomateos elokuvasivustolta, itse en juuri siitä välitä ja toisinaan kaipaisin mieluimmin IMDB;n arvostelua, sieltä kun olen tottunut niitä katsomaan ja siihen myös monet muut palvelut luottavat ennemmin. Se mikä esittelysivussa on hyvää, se kertoo myös elokuvan julkaisijan tai studion, tämä voi olla osalle käyttäjistä tärkeä tieto.

Netflixissä luotetaan vuorostaan omiin arvosteluihin joita tekevät palvelun tilaajat sekä myöskin ennustamiseen, Netflixissä arvioidaan 5 tähden merkinnöin elokuvia ja genrejä/kategorioita ja kun niitä on antanut palvelulle tarpeeksi, osaa se ehdottaa muita elokuvia niiden perusteella. Viaplayssä on myös jonkinlainen suositustoiminto mutta se perustuu kylmästi elokuviin joita on katsonut, ei henkilökohtaisiin arvosteluihin.

Mielestäni Viaplaylla on ehdottomasti parempi ratkaisu elokuvien soittimen tilalle kuin Nettflixissä, Netflixissä kun klikkaa elokuvan kansikuvaa, käynnistyy elokuva saman tien, Viaplaylla taas avautuu elokuvan esittelysivu ja sen yläpuolelle soitin josta elokuva lopulta käynnistetään.

Viaplay: Videon esittelyNetflix: Videon esittely

Elokuvien jatko-osat on Netflixissä ripoteltu melko sekaisin listalla, eikä niitä saa oikein millään näkymään ensimmäisen osan viereen, tämä on hyvin ärsyttävää varsinkin jos elokuvasta on paljon itsenäisiä jatko-osia, otetaan nyt esimerkkinä vaikkapa Children of the corn elokuva eli Suomeksi Maissilapset, elokuvalle on tehty lukuisia b-luokan jatko-osia joita ei yhdistä lähinnä mikään mutta ne on silti numeroitu, hakutoiminto ei ota viimeistä numeroa huomioon listauksessa eikä kategorialistauksessa saman nimiset ole vierekkäin vaikka järjestykseksi asettaa A-Z.

Netflixin epäjärjestys

Viaplayssa taas saattaa olla niin että elokuvasta on tarjolla vain jatko-osa eikä alkuperäistä, ei huvita kyllä pahemmin katsella kakkosta jos ykkönen on näkemättä.

Eli käyttöliittymissä ja tarjonnassa on huomattavasti paranneltavaa kummassakin palvelussa.

Videoiden laadusta:

Teräväpiirtoversiot kummassakin palvelussa ovat hyvää luokkaa mutta varsinkin kun hakee uusia elokuvia, HD-version erottaa listalta vain jos se on merkattu HD-kategorian alle, parempi olisi että se selviäisi kansikuvasta suoraan ja Viaplay onkin tehnyt juuri niin selainversiossaan mutta iPad versiossa sen HD-version elokuvasta erottaa vain kategoriointi sillä se ei esitä kansikuvia laisinkaan vaan kuvan elokuvasta.

Netflixissä on erikseen myös HD-kategoria jolla HD-versiolliset elokuvat listataan nätisti, Netflixissä ei kuitenkaan ole tarvetta etsiä pelkästään HD-versiota sillä mikäli se on saatavilla ja yhteysnopeus on riittävä, esittää palvelu sen automaattisesti, toki HD-laadun voi ottaa pois päältä jos vaikkapa tietokoneen tehot eivät sen näyttämiseen ole riittävät, tällöin video esitetään normaalilla tarkkuudella.

Konsolissa:

Pääsin testaamaan myös Xbox 360 pelikonsolille luotua Netflix palvelua ja se toimii yllättävänkin hyvin, luonnollisesti tekstipohjainen haku on tahmeaa mikäli näppäimistöä käskyttää peliohjaimella mutta Xbox SmartClassin avulla Xboxin käyttöliittymää voi ohjata kätevästi iPadista joten se toimii hyvänä kaukosäätimenä ja virtuaalinäppäimistön ohjauksena erinomaisesti.

Viaplayn Xbox sovellus on vasta tulossa mutta testaan heti kun se on saatavilla.

Olen nyt lopettanut ainakin hetkeksi Viaplayn maksamisen ja ottanut tilalle Netflixin, tämä ei kuitenkaan tarkoita ettenkö vaihtaisi vielä, jos Viaplay pystyy pitämään sisällön laadukkaana ja käyttöliittymää viilataan niin mahdollisesti palaan takaisin, Jenkki netflixistä kun löytyy lähes kaikki se mitä Viaplay voi Suomessa esittää :/

PÄIVITYS: klo 22:03, päivitin juttua hieman tarkemmaksi ja lisäsin selainkäyttöliittymä osan.

Ei kommentteja: