23 maaliskuuta, 2015

Melkoista Google Driven tehokäyttöä

Olen nyt parisen viikkoa säätänyt Googlen Driven kanssa ja tehnyt viimein sen mitä olen suunnitellut varmaan niin kauan kuin Google Docs/Drive on ollut olemassa.

Kaikki paikalliset tärkeät tiedostot ovat vihdoin Drivessä, ei enää varmuuskopioita ja tuntien valmisteluja käyttöjärjestelmän uudelleenasennuksen vuoksi, vapaus on koittanut!

Otin Googlelta käyttöön 100GB verkkotallennuslevyn josta maksan noin 2 euroa kuukaudessa Googlelle ja tilaa on vieläkin jäljellä vaikka siirsin sinne jo kaikki paikalliset valokuvat sekä videot, multimediatiedostojen lisäksi sinne meni myös kaikki dokumenttitiedostot ja muutkin paikalliset tiedostot joita päivittäin tulee käytettyä.

Tässä vaiheessa levytilaa on vielä jäljellä noin 69 gigatavua

Ohjelmat jotka tarjoavat mahdollisuuden logittaa tekemisiä kuten viestintäsovellukset, Mircit sun muut olen ohjannut tallentamaan logit suoraan Google Driveen joten ne ovat aina ajan tasalla myös Drivessä, eikä esimerkiksi käyttöjärjestelmän uudelleenasennus vaadi logien varmuuskopiointeja enää ikinä, eikä ne myöskään katoa koskaan sillä jos vaikkapa ohjelma joskus nollaisikin login, saa aikaisemman version palautettua helposti Driven omalla versionhallinnalla, todellista vapautta!

Driven voi liittää Windowsin tiedostonhallintaan:

Sain luotua apuohjelmien avulla Windowsille myös verkkolevyaseman jolla voin hyödyntää Google Driveä kuin se olisi kotiverkon palvelimella eikä se edes ole hidas jos mounttauksesta suostuu maksamaan muutaman killingin kuukaudessa lisää, itselleni kuitenkin riittää ilmainen pääsy ja sen tarjoama nopeus, avaan Drivestä lähinnä tekstitiedostoja kun käytän sitä tiedostonhallinnan kautta.

Ei enää ärsyttäviä giffejä videotiedostojen thumbeissa:

Siirsin myös kaikki yksityiset kuva-albumini Google+ Photosista tietokoneelle jonka jälkeen uppasin ne Driveen, Google+ kuitenkin näyttää myös Drivessä olevat kuvat ja videot Photos sivun kautta. Huomasin myös että videotiedostot eivät enää vilku (gif-looppia) ärsyttävästi kun ne lepää Driven puolella ja niitä selaa Google+:sta käsin.

Drive ei kuitenkaan ole läheskään valmis:

Nyt kun olen palvelua käyttänyt tosissani, on minulla myös sanottavaa sen puutteista.

Ongelmia Drivessä nimittäin vielä on, ne on lähinnä tehokäyttäjän ongelmia, eli sellaisia joita peruskäyttäjä tuskin edes ymmärtää.

Yksi tämänlainen ongelma on tiedostojen niin sanotut timestampit eli tiedot siitä koska tiedosto on luotu ja koska sitä on muokattu viimeksi. Kun tiedoston siirtää Driveen, luodaan se sinne uutena tiedostona eikä Drive ymmärrä viedä näitä joskus hyvinkin tärkeitä tietoja mukanaan.

Esimerkiksi Word dokumenteissa on erikseen metatagit jotka tallentavat nämä tiedot suoraan tiedostoon eikä vain tiedostojärjestelmään, Drive ei silti lue tätä tietoa vaikka se olisi tarjolla, miksei?

Kun tiedoston lataa palvelusta takaisin tietokoneelle, on timestampit kadonneet mutta metatagit ovat tiedostossa edelleen joten niihin Drive ei kajoa, Google Docs muotoon muunnelluista tiedostoista en ole sitten varma koska en käännöstä itse käytä.

Onneksi kuitenkin tiedostin ongelman aikaisempien kokeilujen perusteella ja kirjoitin Drivessä jokaisen tärkeän tiedoston kuvaukseen luontipäivämäärän, tämän tein myös kuviin sekä videoihin.

Drivessä pystyy kirjoittamaan tiedostolle kuvauksen jota käytän timestampin ilmoittamiseen

Kuvatiedoston EXIF-tagit eivät näy tiedoston tietoja kentässä.Kuvatiedostojen EXIF-tietoja Drive ei myöskään näytä mutta Google+:n kautta kuvia selatessa tiedot ovat näkyvillä, tämä helpotti paljon työtäni. Videoissa ei kuitenkaan aina ole kuvauspäivämäärää joten niiden tapauksessa lisäsin tiedon kuvaukseen.

On kummalista ettei EXIF-tageja esitetä Driven tiedostonhallinnassa edes kuvan tiedot kentässä, kuvatiedosto esitetään samalla tavalla kuin mikä tahansa tiedosto, miksi?

Driven käyttöliittymä on myös hyvin pelkistetty, tärkeitä katsomiani tietoja ei kerrota suoraan käyttöliittymässä, haluaisin tietää tiedostolistauksessa muun muassa kenellä on luku/kirjoitusoikeus tiedostoon ja listaus pitäisi myös pystyä järjestämään luontipäivän mukaan eikä vain aakkos/viimeksi käytettyjen mukaan.

Google Driven tiedostolistauksen järjestysvaihtoehdot ovat turhan vajavaiset

Googlen pitäisi ymmärtää luoda käyttöliittymästä enemmän oikean tiedostohallintasovelluksen kaltainen, voivat pitää nykyisen “helpon” version peruskäyttäjille mutta me tehokäyttäjät tarvitsemme enemmän.

Puutteista huolimatta tulen pysymään Driven käyttäjänä ja elän siinä toivossa että ehkä joskus näemme Drivessä käyttöliittymän jonka minä ja varmasti moni muukin haluaa.

Google Play Music 50 000 kappaletta palveluun:

Musiikkiarkistoni

Kun Google ilmoitti lisäävänsä Google Play Music palvelunsa uppirajaa aina 50 000 kappaleeseen olin hyvin iloinen sillä nyt vihdoin koko musiikkiarkistoni mahtuu palveluun, eikä se maksa mitään!, nyt arkisto on kuunneltavissa usealla laitteella mistä tahansa kunhan on verkkoyhteys, eikä enää tarvitse pelätä niin paljon jos paikallinen arkistoni hajoaisi esimerkiksi kiintolevy rikkojen seurauksena, sillä arkiston varmuuskopiointi on hyvin kallista puuhaa.

Musiikkitiedostoja ei toki pääse plärämään tiedostohallinnan tapaisesti mutta eipä sille ole juuri tarvettakaan, kunhan ennen palveluun siirtämistä muistaa uusien kappaleiden ja albumeiden kohdalla muokata metadata kohdalleen, sillä Play Music hyödyntää niitä, varsinkin albumikuvituksessa.

Metadata tai tagit ovat kappaleissa edelleen jäljellä kun sen tallentaa palvelusta takaisin.

Ei kommentteja: