16 tammikuuta, 2016

Avaimeton “äly”lukko. Anteeksi mitä?

Avaimeton “äly”lukko. Anteeksi mitä?Saan sähköpostiini paljon erilaisia lehdistötiedotteita, ilmeisesti koska kirjoitan aktiivisesti IT Paukkuun.

Eräs tiedote suorastaan hyppäsi silmieni eteen kun niitä selasin, tiedotteen otsikko toi hymyn väkisinkin  suupieliin:

“...maailman ensimmäiset etähallittavat Bluetooth-riippulukot”.

Anteeksi siis mitä juuri luin, mielessäni kävi kysymys onko tässä jo vuoden turhin IoT-laite? (hyvä on, teknisesti tämä laite esiteltiin viime vuoden lopulla)

Epäilykseni vahvistuu entisestään kun luin tiedotetta eteenpäin: “LockSmart -riippulukot ovat oivallisia kellarin, kesämökkien ja pukukoppien oviin tai vaikkapa polkupyöriin.”

Kyse on siis lukosta joka avataan ja ilmeisesti myös lukitaan puhelimeen ladattavalla sovelluksella, puhelin ja lukko keskustelevat yhdessä Bluetooth yhteyden kautta.

...ja sitten vietiin heti Suomalaisten kinnostus tuotteeseen: “Valmistusmateriaaleina on käytetty alumiinia ja ruostumatonta terästä. LockSmart-riippulukot ovat säänkestäviä ja toimivat aina -20 pakkasasteesta jopa 60 asteen lämpötiloihin asti.”

Tiedotteessa kerrotaan myös hieman lukon tekniikasta: “LockSmart -riippulukot käyttävät 128-bittistä salaustekniikkaa ja Bluetooth 4.0 -teknologiaa. Näin käyttäjä voi varmistua, ettei kukaan voi käyttää luvatta LockSmart-lukkoa. Lukon yhdysrakenteinen akku kestää jopa 12 kuukautta yhdellä latauksella. Lukon akun lataaminen puolestaan onnistuu helposti mukana tulevalla usb-kaapelilla.”

Okei napataanpas näihin kiinni, Bluetooth 4.0 ja 128-bittinen salaus, tämä nyt ei kerro oikeasti mitään siitä kuinka lukko on salattu, huomioi että lukossa on USB-portti josta se ladataan, onko tämä myös com-portti itse laitteen softaan ja käyttikseen?, onko sitä salattu vai vastaako se kun sille sanoo terminaalissa terve?

Mitä taas lukko sanoo jos siinä olevaan USB-porttiin antaa sähköpiikin? järjestelmä toki hajoaa mutta pysyykö lukko kiinni ja jos pysyy niin kuinka se voidaan tämän jälkeen avata? älkää vain sanoko että kumiläpyskän alta löytyy resettipainike?

Otin selvää asiasta ja vastaus on että lukkoon voi parittaa uuden puhelimen, asentaa hallnitasovellus uuteen puhelimeen ja sitä kautta vaihtaa salasana lukkoon. Tässä onkin sitten taas palattava lukon salaukseen, ilmeisesti salausavain säilytetään lukossa itsessään, entäs se USB-portti, mitä sitä kautta löytyy?

Puhelimen hallintasovelluksessa on toki hienoja ominaisuuksia kuten tilihallinta ja tieto siitä kuka ja koska tiettyä lukkoa on käytetty ja missä, paikannus on hyvä jos lukko on liikkeellä mutta jos tämä lukko on kellarissa niin se on siellä kellarissa vielä huomennakin, joten tiedotteen käyttövinkki ainakin sen osalta on vähän hölmö.

Entäs sitten kun olet ajanut 100 kilometriä viinikellarisi luokse ja puhelimesta on loppunut akku ja etkä varmasti ole ottanut laturia mukaasi, tässä tapauksessa ilmeisesti viinit jäisi kellariin, tai mitä jos puhelin menee rikki, tai unohdat ensimmäisen salasanan jonka jälkeen et pysty parittamaan uutta puhelinta lukkoon?

ja kaikki tämä hauskuus maksaa yli  sata euroa, tosin lukosta on parikymppiä edullisempikin versio joka on ilmeisesti hieman pienempi kuin esimerkissä käytetty tuote :)


Onhan se hienoa että tekniikkaa otetaan käyttöön myös perinteisiin työkaluihin mutta miksi muuttaa sellaisenaan jotain mikä toimii, ja josta kukaan ei ole edes ikinä valittanut?

Miksei tämä lukko voi olla hybridi, jossa siis olisi myös ihan se oikea avain kaiken varalta mukana, tässä kun ei sitä ole. Koko lukko luottaa yksinomaan bluetooth yhteyteen ja sen kautta toimivaan viestintään, MIKSI!?!?

Ei kommentteja: