02 huhtikuuta, 2016

Ostin elämäni ensimmäisen Windows lisenssin!

Tein eilen jotain sellaista jota en ole koskaan ennen tehnyt, ostin Windows lisenssin!

En ole ikinä maksanut tietokoneesta jossa tulee Windows lisenssi mukana saatikka ostanut Windows lisenssiä erikseen koskaan.

Olen käyttänyt kuitenkin työpaikoista/kouluista ynnä muista saatujen tietokoneiden avulla OEM-lisenssiä esimerkiksi Windows XP:ta ja sitä ennen Windows 2000:sta, lisenssi on tullut myös Windows Vistaan aikoinaan jotain muuta kautta kuin rahan vaihdon yhteydessä, kuitenkin aina laillisesti.

Windows 7:sta lähtien olen käyttänyt yksin omaan Microsoftin niin sanottuja kokeiluversioita käyttöjärjestelmästä joka antaa oikeuden käyttää järjestelmää aina 90 päivää kerrallaan, annettua aikaa voi laajentaa yksinkertaisella komentorivi komennolla muistaakseni kolme kertaa, eli 3x90 pv + vielä 10 päivää jonka aikana Windowsia ei tarvitse aktivoida.

Miksi sitten lähdin ostamaan lisenssiä? :)

Tärkein syy on se että halusin takaisin Windowsin Insider buildien saajaksi.

Olen ollut Windows Insider Programmin jäsen jo ensimmäisestä Windows 10 Insider buildsta lähtien, kuitenkin toiseksi viimeinen buildi ennen RTM-version julkaisua oli täyttä kuraa, järjestelmä oli käyttökelvoton joten asensin Windows 8.1:n takaisin, tällä välin kuitenkin Microsoft oli päättänyt ettei Insider buildeja enää julkaista koska RTM on niin lähellä.

En siis päässyt enää Insider buildeihin käsiksi, ja vanhoja versioita jotka minulla oli ei enää voinut aktivoida.

Kun RTM, eli lopullinen Windows 10 tuli tarjolle, en voinut päivittää siihen Windows 8.1 Enterprise versiosta joka on siis ainut 90 päivän kokeiluversio jota Microsoft 8.1 Windowsista jakoi ilmaiseksi.

Lopulta Microsoft julkaisi kuitenkin myös Windows 10:sta Enterprise version 90 päivän kokeiluajalla mutta tätä versiota ei voinut aktivoida saamaan Insider buildeja vaikka Windows updateen olikin itsensä sellaiseksi rekisteröinyt.

Joten vaikutti siltä että olen lopullisesti Insider buildien ulkopuolella, ellen ole halukas ostamaan lisenssiä jolla voin päivittää normaalin Windows 10 asennuksen moiseen.

Minua ei niinkään harmittanut se että en päässyt Insideriin paitsi nyt muutamien päivien aikana, Microsoft kun päätti julkaista Build tapahtumansa aikana ISO-imaget uusimmasta Insider buildista 14295.

Microsoft julkaisi Insider buildin myös Enterprise versioon joten päätin kokeilla jos vaikka moinen olisi mennyt nykyiseen 90 trialin päälle, ei toiminut.

Päätin sitten asentaa kyseisen buildin puhtaana asennuksena ja yrittää aktivoida sitä jos ei sisäänrakennetulla tuoteavaimella (key, serial) niin sitten nykyisen 90 päivän kokeiluversion avaimella. Ei toiminut kumpikaan näistä ideoista.

Halusin saada kyseisen Insider version nyt todella kuumeisesti käyttöön ja leikkiä sen uusilla ominaisuuksilla joita Build tapahtumassa hehkutettiin.

Vaihtoehdoksi ei näyttänyt jäävän muuta mahdollisuutta kuin hankkia se hemmetin lisenssi!, muistin sitten IRC:sta erään kaverin ja sen että hän työskentelee yrityksessä joka myy käytettyjä yritystietokoneita, hänellä varmasti lojuu muutama PRO key nurkissa, hänellä ei avaimia ollut mutta hänen työkaverillaan kylläkin ja yllättäen sain itselleni hankituksi Windows 7 PRO tuoteavaimen 19 eurolla :)

Nyt olin toiveikas että ainakin Windows 10 Pro Insider Preview build 14295 pitäisi aktivoitua tällä avaimella koska Microsoft oli tehnyt Windowsin asennusohjelmaan muutoksia jotta se hyväksyisi aikaisempien Windowsien tuoteavaimet suoraan, ilman että vanha järjestelmä pitäisi päivittää vaan että asennuksen voi tehdä puhtaasti suoraan.

EI ONNISTUNUT!, Windowsin asennusohjelma hyväksyi kyllä avaimen mutta kun päästiin työpöydälle asti, Windows ilmoitti ettei sitä ole aktivoitu. Aktivointipalvelu kuitenkin ilmoitti oudosti että palvelussa on tällä hetkellä ongelmia ja että ongelmaa korjataan parhaillaan.

Microsoftin tuki oli jännä:

Koska ilmoitus oli noinkin kummallinen päätin ottaa yhteyttä Microsoftin tukeen ja kysyä onko kyse todellakin tuollaisesta ongelmasta. Microsoftin tuotetuki on hieman hassu, yleensä kun olen tottunut siihen että kun palveluiden tukiin otetaan yhteyttä yhteyslomakkeella tai vaihtoehtoisesti tukisivustolle integroidun chat-ikkunan avulla.

Microsoftille taas jätetään soittopyyntö, ihan oikeasti soittopyyntö, noh jätin moisen ja siitä noin 5-10 minuutissa sain puhelun Microsoftin asiakaspalvelusta jossa nuori mies (ainakin kuulosti nuorelta) palveli todella hyvin, hän selvitti muutamassa sekunnissa että Insider versiota ei voi aktivoida suoraan vaan se on asennettava perinteisen Windowsin päältä.

Kiitin nuorta miestä nopeasta palvelusta ja suljen puhelimen.

Latasin Microsoftin palvelimelta Windows 10:n PRO version, latasin jälleen uuden puhtaan Windows 10 asennuksen ja olin iloinen kun huomasin että lisenssi on hyväksytty ja Windows on aktivoitu \o/, sitten oltiin jännän äärellä kun aloitin Insider buildin asennuksen.

Asennus meni nätisti läpi, näin ensimmäistä kertaa myös sen että asennusohjelma suostuu säilyttämään kaiken vanhasta järjestelmästä, olen ennenkin ollut tässä vaiheessa asennusta ja aina asennus on pakottanut tekemään puhtaan asennuksen.

Asennusohjelma suoritti itsensä ilman ongelmia, tuli jälleen jännä hetki..Onko Windows aktivoitu ja olihan se!. Nyt siis minulla on viimeisin julkinen ohjelmabitti käytössä Windowsista.

Jos vain olisin tiennyt että Insider buildi pitää asentaa perinteisen Windows 10 järjestelmän päälle olisin säästänyt huomattavasti aikaa mutta näin on hyvä myös, pääasia on että olen nyt jälleen Insiderissa mukana ja saan uusimmat tekniikat mahdollisimman nopeasti.

Ei kommentteja: