05 lokakuuta, 2018

Google teki ilkeän tempun

Kerroin muutama video taaksepäin siitä että olen siirtynyt Googlen maksavaksi asiakkaaksi koska sain hyvin edulliseen hintaan rajattoman pilvitallennuspalvelun. Ihan mukavaa juu mutta Google yllätti ikävästi tämän toiminnon hyödyntämisen suhteen.

Google Photos tai Suomessa ehkä paremmin tunnetaan vain Kuvat –sovelluksena sekä palveluna, omaa joka tapauksessa äärettömän typerän ja vanhanaikaisen rajoituksen.

Google Photosiin kun voi lähettää maksimissaan 10 gigatavun kokoisen videotiedoston, jotain täysin käsittämättömän typerää varsinkin kun rajoitus on käytössä myös meille G-Suiten käyttäjille, joita käyttävät muun muassa valo –ja videokuvaamisen ammattilaiset, nämä kuvatiedostot ovat usein yli kymppigigaisia järkäleitä. Uskon että rajoitus kumpuaa pelosta että käyttäjät lataisivat palveluun Bluray-elokuvia tai muuta tekijänoikeuden suojaamaa materiaalia.

Google Kuvien julkaisun aikaan kun 10 gigatavua vaikutti hyvinkin suurelta, eikä uskottu että normaaleissa olosuhteissa käyttäjät voisi millään rajoitusta ylittää muuta kuin lataamalla tekijänoikeudella suojattuja tiedostoja palveluun.

Hölmöä on kuitenkin se että Google Driveen taas käyttäjä voi ladata lähes rajattoman kokoisia yksittäisiä tiedostoja, sisältöformaatista välittämättä.

Google voisi olla järkevä ja poistaa tuon naurettavan pienen 10 gigatavun rajoituksen kaikenlaisille ammattilaisille tarkoitetusta G-Suite palvelustaan. Siellä kuitenkaan tuskin niin paljon laitonta materiaalia liikkuu kuin julkisella kuluttajapuolella.

Olen nyt joutunut aloittamaan uudenlaisen järjestelyn tiedostojeni hallinnassa, suljen Google Photos palvelun automaattisen varmuuskopioinnin mobiililaitteistani ja siirryn käyttämään yksistään Google Driveä.

Olen toki jo nyt käyttänyt Google Driveä kuvien organisointiin, koska en välitä kuvapalveluiden automaattisista ja varsin hölmöistä kategorioinneista, haluan hallita omia tiedostojani itse. Mutta sen sanottuani, olen arvostanut Googlen tapaa tarjota automaattisen varmuuskopioinnin mobiililaitteistani pilveen, Google Photos kuvat kun näkyvät myös Google Drivessä josta voin ne kätevästi siirtää Driven puolella mihin haluankaan.

Google Photosin varmuuskopiointi tarjoaa myös erittäin hyödyllisen tiedostojen paikallisen poistamistoiminnon, se kun osaa poistaa varmuuskopioidut kuvat ja videot laitteista viemästä turhaa tilaa.

Koko tämä ruljanssi jota nyt joudun mobiilipuolella tekemään, on melko monimutkainen, käytän Automate –sovellusta johon pitää luoda eräänlainen skripti joka siirtää download –hakemistosta kuvat sekä videot DCIM –hakemistoon joka taas ladataan Driveen “Uudet kuvat” –hakemistoon, myös Pictures –hakemisto ladataan Driveen Autosync Google Drive –sovelluksen avulla.

Lopulta File Cleaner -sovellus tarjoaa puoliautomaattisesti kyseisten hakemistojen tyhjentämisen.

Mahdollisesti teen Automate –sovelluksella skriptin joka tekee kaiken tuon mutta en osaa vielä tehdä edes ensimmäistä vaihetta. Eli joudun opiskelemaan ohjelman käyttämän skriptikielen ja kaikki tämä tyhmän 10 gigatavun Google Kuvat rajoituksen takia.

Kiitos vaan Google.

Ei kommentteja: