31 heinäkuuta, 2019

PTT: Firefoxin ennakkoversio (Nightly) Ubuntuun

Ubuntu on varsin suosittu Linux jakelu, jonka johdannaista myös itse käytän vakituisesti (kubuntu). Ubuntun omasta sovellusvalikoimasta ei löydy suositun Firefox selaimen kehitys- tai oikeammin ennakkoversiota, jota kutsutaan Firefox Nightlyksi.

Itse käytän kuitenkin Firefox selaimesta aina viimeisintä bittiä ja koska Nightlyä ei löydy, se tarvitsee asettaa sovellusvalikoimaan käsin.

Tämä on varsin helppoa, sillä Firefoxin kehittäjistä muutama ylläpitää erikseen Ubuntulle tarkoitettua repoa, eli repositorya (suomeksi, varasto?) joka vain lisätään käyttöjärjestelmän pakettihallintaan (sovellusvalikoima).

Mikä parasta, tämä versio ei tule korvaamaan Ubuntun mukana tulevaa Firefox -selainta, joka on viimeisin vakaa versio selaimesta, joten voit käyttää kumpaakin versiota samanaikaisesti.

Minä olen kuitenkin poistanut vakaan version omasta järjestelmästäni, koska Nightly on minulla toiminut aina varsin stabiilisti, eikä ole aiheuttanut juurikaan ongelmia. Nightly myös päivittyy useamman kerran päivässä, joten yleensä ongelmat, jotka kerkiää kerran nähdä, ei sitä enää uudessa versiossa näe.

Näin lisäät Firefox Nightly version Ubuntu pohjaisiin jakeluihin:

Avaa konsoli (näppäinyhdistelmä CTRL+ALT+T)

Suorita konsolissa seuraavat komennot:

sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-mozilla-daily/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y firefox-trunk firefox-trunk-locale-fi

Huom. Viimeisin rivi (*locale-fi) asentaa suomenkielisen käännöksen Firefox Nightlyyn, jos et tätä halua, voit jättää rivin pois.

Konsoli kysyy sinulta salasanaa, tämä on käyttäjätunnuksesi salasana (sama, jolla kirjaudut järjestelmään sisään).

Mikäli et halua enää Firefoxin vakaata versiota pitää järjestelmässä, voit poistaa sen joko graafisesta sovellusvalikoima -ohjelmasta käsin. Tai nopeammin konsolista käsin, seuraavalla komennolla:

sudo apt-get remove firefox firefox-locale-fi

Hyväksy poisto painamalla K tai Y -näppäintä.

Mikäli haluat poistaa vakaan version kaikki tiedostot järjestelmästä, konfiguraatiotiedostot mukaan luettuna, käytä tällöin apt-get komentoa:

sudo apt-get purge firefox firefox-locale-fi

Hyväksy poisto painamalla K tai Y -näppäintä.

Tietenkin Nightly versiosta voi myös ladata pelkän binäärin, jonka Mozilla tarjoaa selaimen lataussivulla, mutta tällöin menettää kätevän tavan saada selaimeen päivityksiä automaattisesti. Pakettihallinta huolehtii siitä, että ohjelmat ovat järjestelmässä ajan tasalla.

Ei kommentteja: