19 marraskuuta, 2019

Pölinää saunassa: Asiaa yritystuista 💼


KUVATTU: 08.08.2019
-----------------------------
Usein varsinkin poliittisella kentällä nousee keskusteluun valtion jakamat yritystuet. Itsekin halusin ottaa asiaan kantaa tarjoamalla suoraan uudenlaisen ja varmasti enemmän tasapuolisemman vaihtoehdon yritystukitoiminnalle.

Toivoisin että valtio pystyisi rakentamaan järjestelmän, jossa pienyrityksiä tuettaisiin suoraan siihen saakka, kunnes yritystoiminta tuottaa [esimerkiksi] viiden miljoonan euron liikevaihdon tai ehkä paremminkin liikevoiton.

Tämä tietty summa jaettaisiin vuosittain laskettavaan prosenttiin, jonka mukaan valtion yritystukea maksettaisiin aina siihen saakka, kunnes yritys on tuon määrän saavuttanut. Yrityksen on tehtävä voittoa joka vuosi, jotta se saisi haettua seuraavalle kaudelle tukea, jos yritys ei pääse tavoitteeseen, menettää se tuolloin yritystuen seuraavalle vuodelle.

Yritystä kuitenkin tuettaisiin taas, kun se saavuttaa asetetun tavoitteen. Videolla esitetty järjestelmä olisi erinomainen uusille kasvuyrityksille, joita valtion pitäisi uskaltaa tukea enemmän, ei vain "Tekes kilpailuin" vaan tuen pitäisi olla myös luotettava siten että yrityksen kehitykseen uskallettaisiin panostaa

 Huom.! Videolla esittämäni summa on vain esimerkki, parempi olisi että yritykset voisivat itse toimittaa yritys- sunnitelman lisäksi myös tulos- suunnitelman jonka avulla erillistä yritystukea haettaisiin.

En myöskään tarkoita sitä että yritystuki sellaisenaan olisi ilmainen raha-automaatti, sen hakemiseen tarvittaisiin myös muita edellytyksiä sekä varmuuksia, jottei järjestelmää pääsisi käyttämään hyväksi.