26 tammikuuta, 2021

#Google pettää jälleen... #chromium

Google päätti jälleen kaikessa viisaudessaan pettää käyttäjänsä. Tällä kertaa Google päätti estää selainten tietojen synkronoinnin Google Sync- palveluun, kaikkien muiden Chromium pohjaisten selainten osalta paitsi Googlen oman Chromen.

Monet ovat kuitenkin käyttäneet ”puhdasta” Chromium selainta, koska se on muutamissa suosituissa Linux jakeluissa oletusselaimena, he eivät ole kokeneet syytä vaihtaa selaintaan koska siinä toimii kaikki tärkeimmät ominaisuudet.

Nyt kuitenkin Google haluaa väenväkisin muuttaa tämän ja ilmoittaa että synkronointi onnistuu huhtikuun 15 päivästä eteenpäin vain ja ainoastaan Google Chromella, joka on täynnä kaikenlaista sekavaa koodia ja palveluita, joita selaimen käyttäjä ei ole kokenut tähänkään asti tarvitsevansa.

Syyksi tälle kaikelle Google ilmoittaa rajapintojen väärinkäytön ja että tämä väärinkäyttö rikkoo yhtiön toimintaperiaatteita. On sinänsä huvittavaa, että Chromium projektin (joka on Googlen rahoittama ja tukema) omat dokumentit kertovat kuinka Googlen tarjoaman synkronoinnin saa toimimaan omassa selainprojektissaan, joka perustuu Chromiumiin.

Päätös on todella käsittämätön, siinä kärsii periaatteessa Googlen oma asiakaskunta. Vaikuttaakin siltä, että nyt henkilö, joka väenväkisin haluaa Sync palvelun käyttöä rajoittaa, ei ole ottanut loppukäyttäjiä päätöksessään huomioon laisinkaan, vaan on perustellut syytä vain rajapintojen väärinkäytöksellä. Väärinkäytöksellä, joka on hiljaisesti hyväksytty alusta saakka.

Linux jakeluihin Chromium selaimen lisänneet, ovat kyselleet miksei Google voisi korjata tätä toimintatapaansa, siten että Chromium olisi hyväksyttyjen selainten listalla, onhan se nyt kuitenkin Googlen oma tuote. Tähän on vastattu, ettei yhtiötä tämän vuoksi kiinnosta vaihtaa toimintaperiaatteitaan.

Loppukäyttäjille vaihtoehdoksi siis jää käyttää nykyistä selaintaan ilman synkronointitukea tai vaihtaa selainta. Google toki toivoisi, että vaihto tapahtuisi Chromeen mutta tätä tuskin tulee tapahtumaan. Onneksi vaihtoehtoja on muitakin tarjolla, kuten Firefox, Brave, Vivaldi, Opera tai vaikkapa Edge, jotka kaikki tarjoavat oman synkronointipalvelun.

Tämän Google sekoilun vuoksi muutama Linux jakelu on ilmoittanut vetävänsä Chromiumin pois niiden virallisilta sovelluslistoilta, eli Chromium ei tule jatkossa saamaan päivityksiä kyseisiin jakeluihin, ellei joku muu ala pakettia tarjoamaan vapaaehtoisvoimilla.

Googlen kehittäjäfoorumilla käydään tällä hetkellä tulista keskustelua tämän osalta, tätä pääset seuraamaan tästä linkistä:

https://groups.google.com/a/chromium.org/g/embedder-dev/c/NXm7GIKTNTE

Ei kommentteja: