04 syyskuuta, 2022

#Hankintoja: Uusien osien esittely 🤓


Tarve tuli uudelle tietokoneelle, koska pitkään palvellut X99 pohjainen tietokoneeni ei nyt suoranaisesti ole hajonnut mutta joka on anonut eläkkeelle pääsyä jo pidemmän aikaa. 

Viimeisemmän eläke hakemuksen päätin hyväksyä ja X99 lomailee ja nauttii eläkepäivistään. Minulle siis tuli tarve hankkia uusia osia, X99 sai kuitenkin luvan lahjoittaa itsestään kotelon sekä virtalähteen. Mietin tarkkaan, odotanko Intelin 13-sukupolven prosessoreita mutta tarve uudelle koneelle oli nyt, ei parin tai kolmen kuukauden päästä.

AMD ei tällä hetkellä tarjoa videoeditoinnin saralla tarpeeksi suoritustehoa ja laskeskelin että heidän teknologiaansa käyttämällä, maksaisin väärästä asiasta, vaikka kaikin puolin AMD prosessorit (Ryzen) ovat muuten hyviä, ne tarjoavat raakaa pelisuorituskykyä sekä Threadripperin kohdalla, myös erittäin tehokasta kääntämistehoa mutta hyytyvät ikävä kyllä koodekkien kanssa ja luottavat tämän työn ulkoiselle näytönohjaimelle mieluummin kuin koittavat taistella renderöinnin kanssa itse, en kuitenkaan väitä etteikö Threadripper kykenisi olemaan tehokas, videolla kuitenkin selitän tarkemmin, miksi Threadripper ei ollut valintani. 

AMD:n suorituskyky videoiden parissa ei siis ole parasta mahdollista, vaikka itselläni toki on Radeon näytönohjain ja se on erittäin hyvä mutta ongelma on se että, elän Linuxissa ja siellä Radeonin hyvästä koodekki tuesta ei ole hyötyä kuin katsomisvaiheessa, näytönohjainpainotteinen renderöinti ei ole edelleenkään käytettävällä tasolla Linuxin parissa, varsinkaan jos haluaa käyttää tuttuja ohjelmia kuten kdenliveä. Siksi valitsin tuoreimman saatavilla olevan Intelin I9-12900k suorittimen, joka pitää sisällään suhteellisen tehokkaan näytönohjaimen, joka muun muassa ymmärtää HEVC-koodekin päälle, HEVC- on siis videokoodekki, jolle kaikki videoni renderöin, se kun on erittäin hyvä pakkaamaan, 11 gigan tiedosto pakkaantuu kdenliven profiililla, vain 400 megatavuun, ilman laadun heikkenemistä, itse asiassa kdenliven avulla, videosta saadaan puhdistettua paljon turhaketta ja artefakteja pois. 

Statistiikasta, Intelin I9-12900K prosessorin avulla, tein tuon 400megatavun/15 minuutin tiedoston, käyttäen raskasta Chroma Noise reduction –tehostetta kaikille videoraidoille. Vanha X99 pohjainen koneeni, olisi tehnyt renderöinti työn loppuun 12 tunnissa, kun taas uusi alusta kykeni tekemään työn kolmessa ja puolessa tunnissa. Kuulostaa todella pitkältä ajalta ja sitähän se toki onkin mutta alkuperäisen videon laatu oli suorastaan kammottava, joten työtä laadun eteen todella tarvittiin, sitä ajatellen kolme ja puoli tuntia on erittäin vähän. Kone on myös täysin käytettävissä, vaikka taustalla renderöinti painaa täysillä. Joten, en voi olla kuin tyytyväinen tähän hankintaani, kaikki osat ovat toimineet moitteetta ja saatan tulevaisuudessa kertoa tämän koneen käytöstä hieman enemmänkin.

Muutenkin nyt kun olen saanut työrintamalla isot siirtymävaiheen asiat hoidetuksi ja järjestelmäni alkaa siellä todella pelaamaan luontevasti, aikaa alkaa jäämään taas videoiden teolle ja ennen kaikkea editoinnille, valoa on siis tunnelin päässä!

Jatkovideoita tulossa, muun muassa pakettien unboxaus sekä jotain lyhyempiä pätkiä kasausvaiheesta, en kasaamista kuitenkaan kuvannut kokonaisuudessaan, koska se ei sinänsä ole kovinkaan ihmeellistä katsottavaa, tietokoneen kasaaminen on, vaikka osat ovatkin kalliita, helppoa ja varsin tylsää, toki tämä on vain hyvä asia.

Hankitut osat:
SUORITIN           :  Intel Core I9-12900K
TUULETIN           :  Be Quiet! Dark Rock Pro 4
EMOLEVY            :  Gigabyte Z690 Gaming-X DDR5
KESKUSMUISTI    :  2X32GB (64GB) Kingston Fury DDR5 (C38)

Ei kommentteja: