21 elokuuta, 2006

Asiakirja Google Writelystä

Google on julkaissut tekstinkäsittelysovelluksensa Writelyn julkiseen BETA testaukseen johon jokainen halukas voi ottaa osaa kokeillakseen tätä Googlen vastausta Microsoftille ja muille tekstinkäsittelysovelluksia tehtaileville tahoille, alku huumassa Writeleystä odotettiin heti Microsoftin Officen tappajaa tämä artikkeli kertoo hieman onko odotuksiin vastattu.

Kirjoitan tätä asiakirjaa/blogi merkintää siis Googlen uudesta tekstinkäsittelysovelluksesta Writelystä joka toimii täysin selainpohjaisesti ja internetin kautta.

Palveluun voi tallentaa dokumentteja niin että niihin pääsee käsiksi mistä ja milloin vain. Writely osaa myös tallentaa kirjoitettavaa asiakirjaa väliajoin, kuten Googlen Gmail osaa myös tallentaa hetkellisesti kirjoitettavaa viestiä näin palvelut takaavat sen että kirjoitettava teksti ei voi kadota kokonaan jos jotain häiriöitä tapahtuisi kirjoitushetkellä.

Ohjelma on vielä täysin Englanninkielinen eikä mahdollisuutta Suomenkieliseen oikolukuun vielä ainakaan ole, täytyyhän muistaa että käytössä oleva versio on vasta beta asteella.

Täytyy myöntää että olen hieman pettynyt ohjelman ulkoasuun ja editorin tarjoamiin toimintoihin, Writelystä löytyy kummallisesta paikasta "Edit" valikko, se löytyy normaalin työkalupalkin yläpuolelta, valikon kautta löydät esimerkiksi "etsi ja korvaa" työkalun jonka olettaisi löytyvän jo työkalupalkista omana painikkeena, työkalun tarkoituksena on pystyä muuttamaan ja etsimään asiakirjan sanoja sekä yksittäisiä merkkejä. Ainakaan vielä ei voida sanoa että Google olisi tällä sovelluksella tulossa Windowsin Officen markkinoita häiritsemään mutta toki täytyy muistaa että kyseessä on vasta varhainen beta sovelluksesta ja melko varmaa on se että toiminnallisuudet tulevat Writelyssä lisääntymään tulevien versioiden myötä.

Ulkoasu on varsin pelkistetty ja esimerkiksi fonttien määrä on hyvin rajallinen eikä ohjelma osaa hyödyntää asiakaskoneessa olevia fontteja. Fonttien koko on merkitty pisteinä (pt) eikä mahdollisuutta ole muuttaa fontin kokoa portaattomasti vaan täytyy käyttää esiasennettuja koko asetuksia 8pt:stä 36:pt:hen, näistä syistä Writelyyn lähetetyt (upload) Office asiakirjat eivät välttämättä näy sovelluksessa oikein.

Asiakirjan otsikko asetetaan selaimen oikeasta alakulmasta kohdasta "Title:", mielestäni otsikon paikka pitäisi olla asiakirjan yläpuolella kuten muissakin tekstinkäsittelyissä on, otsikon kokoa ei voi itse hallita (ainakaan suoraan käyttöliittymästä.) Toki otsikko muodostetaan pienellä velholla asiakirjan luontivaiheessa jossa voi myös asettaa muita asiakirjan asetuksia. Asiakirjaan voi lisätä upotettuja ulkoisia osia kuten esimerkiksi linkkejä sekä kuvia.

Kuvia voi tässä vaiheessa lisätä vain isäntäkoneelta eikä tukea löydy esimerkiksi Googlen Picasa Web Albumille tai Flickr kuva -palvelulle, myöskään suoraa internet osoitetta kuvaan ei tueta mikä taas on ollut esimerkiksi Googlen Blogger palvelussa käytössä aina niin kauan kuin se alkoi hyväksymään kuvien laiton osaksi blogi merkintää.

Palvelussa on todella kätevä ja jossakin määrin myös hyödyllinen asiakirjan versionhallinta, sen avulla voi tarkistella eri tallennusvaiheessa olevaa asiakirjaa ja verrata sitä nykyiseen.

Asiakirjat voidaan myös julkaista toisten käyttäjien editoitaviksi asettamalla tietyille yksilöille kirjoitus ja lukuoikeudet asiakirjaan, näin writeleyllä onnistuu helposti vaikka jonkin kehitettävän ohjelmiston kehityslokin pitäminen helposti. Asiakirjan voi myös asettaa pelkkään lukutilaan niin että tietyt yksilöt voivat lukea sen suoraan omasta writeley tilastaan, asiakirjan voi julkaista kaikille internetin käyttäjille mutta tämä onnistuu vain lukutilassa. Writely:ssä kirjoitetun asiakirjan voi myös tallentaa esimerkiksi Googlen Blogger blogi -palveluun uutena blogi merkintänä. Writeley tukee myös muita bloggaus palveluita.

Writely antaa tallentaa asiakirjan sen omaksi formaatiksi, RTF- formaatiksi, HTML formaatiksi (vain ZIP pakettina), OpenOffice.org formaatiksi, Microsoft Word formaatiksi sekä Adobe PDF formaatiksi. Writelyn omaa formaattia ei voi siirtää asiakaskoneelle, vain muut formaatit voidaan siirtää palvelusta ulos, tosin niitä ei voi taas tallentaa Writelyn palvelimelle.

Omat Writely asiakirjat voidaan myös julkaista RSS feedinä jonka avulla tiedostoihin pääsee nopeasti käsiksi omasta RSS hakuohjelmasta, feedin teko tosin on pienehkö tietoturvariski sillä feedi on aina julkinen ja se näyttää myös yksityiset asiakirjat julkisten asiakirjojen seassa, siksi toimintoa tuskin kovin paljon käytetään, jos käyttäjä ei halua julkaista asiakirjojaan internetissä.

Asiakirjat voidaan myös tagata eli merkitä vaikka jonkin määrätyn aihepiirin mukaan. Tageista tulee hyödyllisiä vasta sitten kun palvelussa on monia kymmeniä eri asiakirjoja jotka kuitenkin sisältävät samaan aihepiiriin liittyviä tekstejä, tagien avulla asiakirjat voidaan tuoda helposti esiin. Tagit kannattaa ottaa heti käyttöön vaikka asiakirjoja olisikin vähän sillä myöhemmin tagien asettelu voi käydä jo työstä.

Lisäys klo: 03:00: Suoraan blogiin lisättynä (ainakin Bloggeriin) asiakirjan rivitys menee osassa merkintää täysin sekaisin, tästä syystä osassa tekstiä oli merkittäviä yhdyssana sekä muita virheitä, myös oikoluvun puute aiheutti monia selkeitä kirjoitusvirheitä joista uskon korjanneeni suurimman osan. (siirsin merkinnän OpenOfficeen ja ajoin soikon oikoluvun kanssa tekstin läpi)

Lisäys klo:16:10: Minulle ilmoitettiin mistä löydän "Etsi - Korvaa" toiminnon, muutin tekstiä siltä osin.

Ympäristö jossa testasin Google Writelyä:
Microsoft Windows XP Professional (SP2)
Mozilla Firefox 1.5.0.6.

2 kommenttia:

aijoovai kirjoitti...

Oletko tutustunut ThinkFree(.com):hin? Se on omasta mielestäni selvästi parempi kuin Writely ja Google Labsin alla oleva Spreadsheet yhdessä tai erikseen. Kerrassaan mainio palvelu.

En osaa nähdä kuin markkinoinnin resurssien olevan syynä tuon vähäisempään tunnettuuteen.

Janne Granström kirjoitti...

kiitos aijoovai.

Täytyy tutustua tuohon palveluun.

Se miksi pidän googlen tuotteista ja palveluista on se että useat niistä saa myös kotoiselle Suomenkielelle lyhyenkin ajan kuluessa lanseerauksesta.

Writely on todella heikko esitys Googlelta mutta jos he kuuntelevat ja uskovat käyttäjäyhteisöönsä tarpeeksi niin ehkä siitä saadaan käyttäjiensä mukainen palvelu, tosin ajan kanssa, tästä hyvänä esimerkkinä on Google Reader jota kehitetään juurikin melkein yksinomaan käyttäjäpalautteen perusteella.

tuon lyhyen esittelykierroksen jälkeen Thinkfree.comin tarjoama palvelu vaikutti hyvinkin tasokkaalta mutta vasta tarkemmin tutustuttuani siihen voin kertoa palvelusta tarkemmin.