05 helmikuuta, 2010

Lamppusota E.U;ssa

eslamppu Mitä mieltä minä olen ns. Energiansäästölampuista?

Niissä ei säästä kukaan, ei edes valmistajat, ei luonto ja ei varsinkaan siirtymäaikana kuluttajat.

Laskin tuossa oman arvion mitä minulle tulisi maksamaan kaikkien lamppujeni vaihto verrattavissa nykyiseen sähkölaskuun.

Laskutoimitus:

Jos sähkölasku on nyt minulla noin 115€ kolmessa kuukaudessa (3kk) ja lasketaan siihen vielä noin kymmenen euroa hehkulamppujen uusimiseen menevä summa, eli 125€ 3kk.

Leikitään ajatuksella että ES-lampun hinta on 5,60€ kappaleelta, täällä on 13 -lamppua ja kaikki käytössä (olohuoneessa ja ruokailutilassa on kolmen lampun haaralamppu) eli 13 * 5,60€ = 72,8€!

Otetaan sähkölaskussa huomioon ES-lamppujen arvioitu sähkönkulutuksen vähennys 25%, saadaan nykyisestä sähkölaskusta pois 28,75€uroa!, jolloin odotetusti sähkölaskun loppuhinta olisi 86,25€.

Laitetaan siihen mukaan ostetut ES-lamput tuleekin maksettavaksi 159,05€! siirtymävaiheessa jossa tappiota tulisi normaaliin sähkölaskuun hehkulamppujen kanssa 34,05€.

Energiansäätölamppujen luvataan olla huomattavasti hehkulamppuja kestävimpiä, okei selvä se, no sitten nostetaan ES-lamppujen hankintanhintaa 5,60€urosta  20euroon.. tämän laskutoimituksen saattekin tehdä sitten päässänne, nuo 5,60€ maksavat ES-lamput ainakin ovat kestävyydeltään hehkulamppujen luokkaa, osa jopa huonompia.

Luontoystävällisiä lamput eivät todellakaan ole, niissä on elohopeaa joka on lampun loppuaikoina myös hengenvaarallista, sillä se höyrystyy huoneilmaan ja kehotuksena onkin tyhjentää huone kun nämä ES-lamput sammuvat, avata ikkunat ja tuulettaa huoneistoa noin 20minuutta, tämän jälkeen tämän ongelmajätteen voi kääntää pois ja viedä itse ilmaiseksi ne ongelmajätteiden keräyspisteille.

Kyllä oli tämä lamppupäätös E.U;lta todellakin kansalaisiaan auttava ratkaisu!

Kannattaa käydä ottamassa osaa aiheeseen liittyvään keskusteluun jonka YLE;n lapintoimitus aloitti verkkosivuillaan.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Energiansäästölampuiksi voi ostaa päivänvaloversiot, jolloin ei tarvitse oleskella kelmeässä keltaisessa hehkulamppuvalossa.

Jos sähkön hinta olisi 10c/kWh, ja 60 W hehkun korvaisi vaikka 15 W ESL:lla, niin hehkun 1000h käyttöiän aikana säästyisi 1000h*(60-15W /1000W)* 0,1e/kWh = 4,5e.

ESL:n kestoikä on kuitenkin moninkertainen verrattuna tuohon hehkun tuhanteen tuntiin ( http://www.aamulehti.fi/extrakuvat/Lamppukoeuusi.pdf )

Tuolta voi lukea muutakin tarinaa testistä http://www.aamulehti.fi/teema/lamppukoe/

Kaukolämpökerrostalossa on vielä mukavampi talvella antaa patterin lämmittää ikkunan alla huonetta, vetoisan ikkunan vieressä, kuin lämmittää kattoa lampuilla.

;-p