29 maaliskuuta, 2010

Postimaksut pois verkkokaupoista?

Tulin tässä miettineeksi nykyisten verkkokauppojen postitusmaksu käytäntöjä kun äitini tilasi eräästä verkkokaupasta itselleen elokuvia, kyseessä on videoklubi johon täytyy erikseen liittyä jotta sieltä voi elokuvia tilata.

Ihmettelin että miten nämä palvelut voivat pysyä pystyssä nykyisillä hinnoillaan? Esimerkiksi tässä klubissa yhden elokuvan hinta on noin 16 euroa ja se on klubin mukaan alennettu hinta normaalihintaisesta elokuvasta, toki 16 euroa näyttää edullisemmalta kuin 20 euroa mutta kun olet elokuvan tilannut niin huomaatkin että mukaan liitetään postimaksu joka on karvan verran vajaa 5 euroa, joten loppuhinnaksi tulee se sama joka löytyy lähimarkettisi hyllystä eli se noin 20 euroa :)

Eihän tuossa ole mitään järkeä, vai onko?

Eikö olisi enemmän oikein jos se klubihinta olisi vaikkapa 12 euroa, tällöin elokuvan hintaa voi verrata suoraan markettihintaan ja asiakas ihan oikeasti voittaa jotakin klubiin liittymällä.

Toinen hyvä vaihtoehto olisi mielestäni se että postimaksu sisältyisi jokaiseen tuotehintaan suoraan, tällöin verkkokaupat eivät voisi enää vetää ylimääräistä pienestä edullisemmasta paketista jonka ne myös yleensä lähettävät, esimerkiksi DVD-elokuva mahtuu kirjelähetykseen kokonsa että painonsa ansiosta, todelliseksi hinnaksi muodostuisi noin 2 euroa, eli tämä klubi vetää jo nyt ylimääräiset pari euroa tililleen jos tilaa siis vain yhden elokuvan.

Jos postimaksu olisi suoraan hinnassa, olisi kilpailu huomattavasti reilumpaa ja todellinen hintavertailu kannattavaa kuluttajan kannalta.

Minä en paljon osta verkkokaupoista johtuen niiden “huijaamista” postimaksuista, ostan tuotteet mieluummin kaupan hyllyltä mikäli se on vain mahdollista, otetaan esimerkiksi tyhjät DVD-levyt, niiden verkkokauppahinnat ovat edullisia mutta lähes jokaisessa (suomalaisessa) verkkokaupassa niiden perään laitetaan 8,50 euron postimaksu, mikä tuplaa paketin hinnan, ei kovin järkevää vai?, paketti kulkisi todellisuudessa sillä videoklubin vaatimalla noin 4 euron postimaksulla.

Toki nuo ovat pieniä hintoja mitä se kauppa noista voittaa mutta jos tuote maksaa kympin ja siihen pyydetään muita maksuja toisen samanlaisen verran niin idea ei ole kannattavalla pohjalla asiakkaan näkökulmasta ja onhan ne pari euroa lopulta iso raha firmalle joka pyörii verkkokaupalla.

Hinnoittelu nykyisellään toki kannustaa sitten ostamaan enemmän koska useimmissa kaupoissa, yksi postimaksu riittää monellekin tuotteelle, sehän vain todistaa sen että verkkokaupat todellakin leikkivät ihan omaa peliään postimaksuilla.

1 kommentti:

Janne Granström kirjoitti...

Huomasimpas yhden oikealla tavalla toimivan verkkokaupan jossa edullinen hinta kohtaa realistisen postimaksun (sisältyy tuotehintaan) tyhjiä cd-r ja dvd-r/+r levyjä saa edullisesti osoitteesta http://www.starlightmedia.fi/tuotteet.html

en ole tuolta vielä tilannut mutta kun niin teen niin raportoin siitä erikseen omassa entryssä :)