1. huhtikuuta 2010

Spotify ei tuettuun puhelimeen. Päivitä Asus Express Gate myös vanhempaan emolevyyn

spotify_logo_paras

Spotify on tuo erinomainen musiikkipalvelu joka tarjoaa ilmaiseksi musiikkia kaikille rekisteröityneille käyttäjilleen. Spotify on tuonut tuon mainion palvelun myös älypuhelimille, kuten osaan Nokian puhelimia sekä Applen iPhoneen sekä Googlen Androidiin. Puhelinversio vaatii Premium, eli maksullisen Spotify tunnuksen. Lisätietoja Spotifystä että sen älypuhelin versioista löytyy palvelun kotisivulta, osoitteesta http://www.spotify.com/

Älypuhelin versio siis toimii heittämällä Applen iPhonella ja Googlen Androidiin perustuvilla laitteilla mutta Nokialaisissa se toimii virallisesti vain muutamissa malleissa, todellisuudessa kuitenkin Spotifyn voi asentaa useampaan Nokialaiseen kuin sivuston tuettujen mallien lista antaa ymmärtää, muun muassa Nokia E61i puhelimessa Spotify toimii kyllä mutta pieniä virheitäkin siitä löytyy.

nokia_spotify1 Asensin Spotifyn E61i puhelimeen valitsemalla puhelimen selaimella Spotifyn sivulta jonkin qwerty näppäimistömallisen Nokia puhelimen joka näytti ulkoisesti eniten E61i mallilta, sivusto tarjosi tämän jälkeen asennustiedoston, latasin asennustiedoston ja asennus onnistui ilman ongelmia.

Heti näkyvä virhe asennuksen jälkeen, on se että puhelimen käyttöliittymään ei tule Spotifylle kuvaketta lainkaan mutta teksti sentään näkyy.

Ohjelma käynnistyy hyvin ja kysyy Spotifyn käyttäjätunnusta, tämän jälkeen ohjelma kysyy halutaanko sitä käyttää Online -tilassa vai Offline –tilassa, jossa voi kuunnella aiemmin synkronoituja kappaleita ilman verkkoyhteyttä, jos valitsee Online -tilassa niin ohjelma kysyy seuraavaksi mitä yhteysprofiilia halutaan käyttää.

Spotify osaa hakea puhelimen oman yhteysprofiililistan josta haluttu yhteystapa valitaan (WLAN, 3G), tämän jälkeen ohjelma osaa käydä tarkistamassa saman tien offline kuunteluun merkatut soittolistat ja jos niitä on niin se alkaa siirtämään kappaleita taustalla puhelimen muistikortille. Online soittolistat näkyvät myös ja niitä pääsee kuuntelemaan, hakutoimintokin toimii mutta ainakin toistaiseksi hieman epävakaasti, ainoastaan hakutoiminnossa ohjelma on käytössäni sulkeutunut itsestään.

Koska E61i ei ole suoraan tuettujen puhelinten listalla, ei ohjelmalta voi olettaa täydellistä toimintavarmuutta, jos Spotifyn kuunteluaikana tulee puhelu, ei musiikki lakkaa soimasta tähän vastatessa, myös puhelimen toiminnot hidastuvat huomattavasti tämän yhteisoperaation vuoksi, eli puhelimen resurssit loppuvat kesken, kuitenkaan Spotify ei sulkeudu tässä vaiheessa itsestään, myöskään puhelun jälkeen Spotifyyn ei pääse takaisin sillä avonaisten sovellusten listalta Spotifya ei löydy, vaikka se on päällä joten ainoa vaihtoehto korjata ongelma on sulkea puhelin irrottamalla akku sillä puhelin ei suostu sulkeutumaan Spotifyn kummitellessa sen muistissa.

Vaikka virheitä siis on, olen kuitenkin ollut tyytyväinen tähän. Se että voin kuunnella omia isojakin soittolistoja ulkona ollessani on tuonut silkkaa ajan säästöä elämään.

Erillisen soittimen käyttäminen on nyt vihdoin historiaa!

SplashtopwithYahoo_610x457Asus Express Gate on pieni käyttöjärjestelmä jonka voi asentaa tietokoneisiin joissa on Asus emolevy ja Asuksen ACPI-ajuri.

Express Gate on todellisuudessa Asuksen brändillä merkitty Splashtop, minimalistinen Linuxiin pohjautuva käyttöjärjestelmä johon tietokone käynnistyy ennen Windowsin tai isomman Linuxin käynnistymistä.

Splashtop on ideaali silloin kun tarvitaan jotain nopeasti eikä ole aikaa odottaa isomman käyttöjärjestelmän käynnistymistä, sillä Splashtop käynnistyy alta 5 sekunnin ja on heti toiminta valmis.

Ongelmana on nyt se että Asus on ollut hyvin laiska päivittämään uusimpia Splashtop versioita sen hieman vanhempiin emolevyihin.

Viimeisin versio mikä minun emolevy mallissa virallisesti on tuettuna sisälsi sellaisen ongelman että se ei pystynyt esittämään Youtubessa olevia videoita, vaikka se Flash liitännän sisältääkin.

No nyt viime päivinä ongelma on alkanut hiertää taas kun Splashtopissa olen joskus hieman kauemmin oleskellut, sitten päätin etsiä tuoreimman Express Gate asennustiedoston Asuksen FTP arkistosta ja kuinka ollakaan löysin sen ja se jopa toimii.

Tämä nyt versiossa 1.5.17.6 on kaikista tuorein Express Gate, se sisältää myös automaattisen päivitystoiminnon jonka ansiosta se osaa päivittää itse itsensä.

Uusi versio sisältää myös uuden mediasoittimen joka on kerännyt yhteen monia internetin video ja musiikkipalveluita, myöskin Internetin sähköposti ja kalenteripalveluita on integroitu pakettiin mukaan, joka on erinomainen lisä ja tietenkin tuo mainitsemani Youtube -ongelma on korjattu, myös tuki Suomen keliselle näppäinasettelulle on mukana.

Asus ei ole päivittänyt emolevyjensä ajurisivustoille linkkiä tähän tuoreimpaan versioon vaikka se on ftp sivustolla ollut jo 11.02.2010 lähtien, se löytyy kyllä osasta uusien emolevyjen ajurisivustoja mutta ei vanhempien kuten esimerkiksi nyt viime vuotuisten mallien.

Tässä linkki tuohon tuoreimpaan versioon. (huom, kyseessä on Taiwanissa oleva ftp palvelu joten siirtonopeudet ovat sen mukaisia, tiedosto on yli 400megaa)

Päivitys: Express Gatesta on olemassa jo 2.0 versioita mutta ne eivät taida olla yhteensopivia toistaiseksi kuin tietyille Asuksen tuotemalleille (kannettavat, osa emolevyistä)