08 toukokuuta, 2013

Vinkki joka voi säästää satoja euroja!

Tulin viime viikolla jälleen ostaneeksi muutamia pelejä jotka vaativat tehokasta näytönohjainta toimiakseen. Oma näytönohjaimeni XFX Radeon HD 5770 oli jo pitänyt aivan hervotonta meteliä parin kuukauden ajan sekä sen lämmöt olivat idlenä yli 70c.

Mietin että kokeilen erästä peliä ja seuraan kakkosnäytöllä jatkuvasti lämpöjä jotta voin lopettaa pelaamisen mikäli lämmöt menevät aivan tolkuttomiksi, noh ei tarvinnut kauaa peliä pitää päällä kun näytönohjain ymmärsi sulkea varotoimenpiteenä tietokoneen saman tien, lokeista näin että lämmöt ylittivät 95c, parhaillaan 98c jolloin kone oli sulkenut itsensä.

Sitten lähdin kyselemään #muropakettiin näytönohjain suosituksia ja siinä samassa mietin että mitä jos kuitenkin katsoisin näytönohjaimen paketoinnin sisälle, eli avaisin tuon muovilaatikon joka nykyaikaisissa tehokkaissa näytönohjaimissa on, niiden tarkoitus on ohjata ilmaa tehokkaasti tarjoten paremman viilennyksen.

Tuuletusyksikkö - Klikkaa suuremmaksiKuvassa näkyy näytönohjainkortista irrotettu tuuletusyksikkö -->

 

 

Huomasin kauhukseni että ainakin omassa tapauksessani moinen hökötys oli aiheuttanut valtavan tuuletusongelman, tuulettimelta tuleva viileä ilma ei ole saavuttanut varmaan moneen kuukauteen enää GPU;ta!.

Tuuletin on kyllä pyörinyt ja periaatteessa tehnyt työnsä niin hyvin kuin pystyy mutta paketoinnin rakenne on sellainen ainakin omassa näytönohjaimessani että se oli rakentanut valtavan pölymuurin viileän ilman käytävän ja tuulettimen väliin, käytävästä ilma on mennyt suoraan GPU;n päällä olevaan jäähdytyssiileen, siis olisi mennyt jos pölymuuria ei olisi ollut.

Pölymuuri siilen päällä. Klikkaa suuremmaksi<-- Kuvassa pölymuuri jäähysiilen päällä.

Erikoista oli varsinkin se että pöly ei ollut hajonnut siilen kampojen väliin vaan ne olivat lähes pölyttömät.

Huuhtelin siilen kuitenkin suihkun alla ja kuivasin sen saman tien, puhalsin ilmaa myös muualle näytönohjaimen rakenteisiin jotta ne puhdistuisivat, aikaisemminkin olin ilmaa puhallellut mutta se ei ollut yltänyt tai sen tehokkuus ei ollut riittänyt muurin rikkomiseen.

Lopputuloksena, näytönohjain toimii kuin uutena ostettu, idle lämmöt ovat 50-60c ja raskaimmassa käytössä juuri ja juuri 75-80c ja kyllä helpottaa! :)

Joten ennen kuin olette valmiit heittämään vanhan mutta teholtaan vielä varsin hyvin riittävän näyttiksenne roskiin uuden tieltä, kannattaa se avata ja puhdistaa, avaus on melko yksinkertainen operaatio, jossain vaiheessa tuo täytyy jälleen avata niin voin tehdä ns. tutoriaalivideon kortin avaamisesta.

Ei kommentteja: