04 tammikuuta, 2016

Säilyvätkö pakatut multimediatiedostot Drivessä koskemattomina?

Säilyvätkö pakatut multimediatiedostot Drivessä koskemattomina?
Olen tallentanut Google Driveen paljon multimediaa, videoita ja kuvia ja nyt viimeisimmässä päivityksessä on mahdollista pakata kaikki Driven ja Photosin multimedia sisältö (jo palveluun tallennetut tiedostot) sellaiseksi että se ei vie kallisarvoista levytilaa palveluista.

Tämä kuitenkin heikentää median laatua, kuvat piennetään ja videoista poistetaan bitratea jotta niistä saadaan kooltaan pienempiä tiedostoja. Ennen kuin käyttäjä aloittaa pakkausoperaation, varoittaa järjestelmä että toimenpide on peruuttamaton, mikä periaatteessa luetaan niin ettei tiedostoja voi saada enää myöhemmin alkuperäiseen laatuunsa.

Tämä ei kuitenkaan näytä pitävän paikkaansa, ainakaan videoiden osalta.
Minulta sattui vielä löytymään paikallisesti video jonka olin joskus aikaisemmin ladannut jo Driveen ja joka siis on nyttemmin pakattu huonompilaatuiseksi tilan säästämiseksi.

Tästä innostuneena päätin tehdä vertailun siitä kuinka huonksi videot todellisuudessa muuttuvat.

Katsoin videon Driven omalla sisäisellä (Youtube soittimella) ja tämän jälkeen vielä alkuperäisen VLC -soittimella.

Ero on selkeä, Driven versio on HD-tarkkuudella mutta itse videonlaatu on heikentynyt selvästi, ja se näyttää kuin kuvauslaite olisi ollut se kuuluisa peruna:


Tässä alkuperäinen tiedosto samasta kohdasta VLC-soittimella:

Olin luonnollisesti hyvin harmissani, onko nyt kaikki videoni todella näin heikkolaatuisia pakkauksen jälkeen ja mieleeni nousi kysymys, miksei Google anna mahdollistuutta testata toimintoa jossa ero todella näkyy tiedostokohtaisesti?

Drivessä kuitenkin näkyy että tiedostokoko on sama 108 megatavua kuin alkuperäisenkin videotiedoston mutta pakkauksen johdosta ei vie levytilaa sieltä laisinkaan, ihmettelin miksi Drive haluaa kertoa levytilan määrän, jos sillä ei kerta ole oikeasti enää merkitystä?


Tästä hämmästyneenä päätin ladata tiedoston Drivestä paikalliseksi ja yllätys oli melkoinen kun avasin tiedoston, VLC-näyttää videon yhtä kirkkaana ja terävänä kuin alkuperäisenkin! Olin innoissani ja vertasin tiedostojen teknisiä tietoja keskenään, yllätys oli melkoinen kun huomasin että Drivestä tallennettu tiedosto oli identtinen alkuperäisen kanssa!

Vasen Drivestä tallennettu. Oikea alkuperäinen tiedosto
Tästä voimme siis päätellä sen että vaikka Google Drive pakkaakin tiedoston itse palveluun huonolaatuiseksi, ei alkuperäiselle tiedostolle tehdä oikeasti mitään, se on saatavilla kuten ennenkin, ilmeisesti Google pakkaa tiedostot niin sanottuun kylmään arkistoon josta alkuperäisen voi hakea pyydettäessä mutta sitä ei käsitellä joka kerralla, ellei sille tehdä muutoksia Driven sisällä.

Mikään ei kuitenkaan takaa sitä etteikö Google voisi yllättäen poistaa myös alkuperäisiä tiedostoja jossakin vaiheessa, joten paikallinen varmuuskopio on niistä hyvä pitää aina tallessa!

Mukava yllätys tämä kuitenkin oli.

Ei kommentteja: