12 helmikuuta, 2020

Bluetooth profiilit kettuilevat 😠


Windowsissa että Linuxissa Bluetooth kuulokkeet toimivat siten että ne vaihtavat automaattisesti laadukkaan A2DP- sekä huonlaatuisen HFP- ääniprofiileiden välillä, mikäli laitetta käyttävä ohjelma niin määrää.

Huomaat käyttäjänä tämän varsinkin silloin kun saat kesken musiikinkuuntelun Skype puhelun.
Bluetooth yksinkertaisesti vain vaihtaa äänenlaadun heikommaksi HFP-profiiliksi (Hands-Free profile), jättäen kyllä musiikin taustalle soimaan, mutta siten että musiikki jatkaa soittamistaan A2DP-profiiliin (Advanced Audio Distribution Profile). Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että musiikkia ei enää kuulla, koska Skype puhelu vaihtoi kuulokkeiden profiilin toiseksi.

Automaattinen profiilin vaihto vaatii ohjelmalta sille tuen, esimerkiksi ottamani Skype tukee automaattista profiilin vaihtoa, joita käyttöjärjestelmät ovat oletusasetuksineen halukkaita tottelemaan, tuosta noin vain.

Käytössäni olevissa Harmanin AKG K845 -kuulokkeissa toteutus on vielä tehty niin, ettei kuulokkeiden sisäistä mikrofonia voi käyttää kuin HFP-profiililla, vaikka A2DP -tukee itsessään toki myös äänivientiä.

HFP-profiilin äänenlaatu on erittäin huonolaatuinen, jopa puheluille ja onkin käsittämätöntä, miksi tätä tahdotaan tukea. Internetistä olen koittanut etsiä tähän ongelmaan ratkaisua, mutta yllätykseksi sieltä löytyy vinkkejä vain sille, kuinka HFP-profiili saadaan aktiiviseksi, miksi kukaan haluaa tehdä näin?

Ratkaisu Windowsin puolella:

Microsoft Windowsin puolella, Skypeä käyttäneenä, löysin kuitenkin tänään kummallisen ratkaisun, jolla saan A2DP:n kautta Skypen äänet kuulumaan ja siten pidettyä musiikin ynm… myöskin puhelun taustalla.

Microsoft on julkaissut Skypestä version, joka tulee Windows 10:n mukana tai jonka saa ladattua Windowsin Microsoft Store -sovelluslataamosta.

Tämä Windows 10 -versio on se joka itse asiassa vaatii Bluetooth kuulokkeilta HFP-tukea, eikä suostu millään antamaan ääntä ulos A2DP-profiilille, ei vaikka HFP-profiilit olisi käyty poistamassa Windowsin äänihallinnasta.

Poistin tämän, koska minulla oli sen kanssa myös muita ongelmia ja tarkoitus oli ladata Skype uudelleen, unohdin kuitenkin, että se pitäisi ladata Microsoft Storesta, eikä suinkaan skype.com -sivustolta.

Latasin Skypen siis tuolta verkkosivulta, kuten yleensä Windows maailmassa tehdään ja suureksi yllätykseksi puhelut tulevat ja menevät tässä hienosti A2DP-profiilin läpi. Joten suosittelen tämän asian kanssa painivien, korvaavan Windowsin mukana tulevan Skypen, tuolla skype.comissa olevalla.

Nyt on toki hyvä ymmärtää että äänenvientiin on parempi omata ulkoinen mikrofoni, sillä edelleenkään, ainakaan minun kuulokkeiden tapauksessa, mikrofoni ei tule tunnistettavaksi A2DP:n kautta.

Linux:

Linuxin puolella tarvitsee sitten taas HFP-profiili sulkea Bluetoothin asetustiedostoja sorkkimalla, palaan tähän myöhemmin, tuolla Puhetta tietotekniikasta -blogissa.