9. helmikuuta 2020

Kuinka poistat kuvan/videon Hangouts keskustelusta

Huomasin Googlen Hangoutsin tukifoorumilla kysymyksen, jossa kysyttiin kuinka voi poistaa kuvan Hangouts keskustelusta?

Päätin vastata kysymykseen ja testasinkin vielä että tämä tosiaan toimii. Samalla päätin tehdä asiasta jutun myös tänne blogiini.

Ohjelmassahan ei itsesssään ole mahdollisuutta poistaa sisältöä ja tämän vuoksi tuleekin mieleen vanha sanonta, "mitä kerran internettiin laittaa, se on siellä ikuisesti", näin ei Hangoutsin osalta kuitenkaan tarvitse olla.

Google tallentaa Hangouts kuvat ja videot "usercontent" palvelimelle, johon tallennetaan kaikki käyttäjän kuva/video sisältö (pois lukien drive). Näihin tiedostoihin on yllättäen myös täydet oikeudet, joten tiedostoja voi poistaa ja muokata jopa niiden näkyvyysoikeuksia.

Tähän usercontent -palvelimelle pääset tästä linkistä: https://get.google.com/albumarchive

Usercontent -palvelin on ikään kuin Google Photos mutta sillä erotuksella, että siellä näkyy myös Hangoutsin sekä muun muassa Bloggerin kuva/videosisällöt.

Kun selaat Usercontent sisältöäsi, löydät albumin "Hangouts-Kuvat", jota klikkaamalla pääset uuteen albumiarkistoon, josta löytyy kaikki lähettämäsi kuvat ja videot Hangouts keskusteluihin, niiden oikeilla nimillä, tai oikeastaan ryhmäkeskusteluiden ensimmäisellä nimellä. Eli vaikka nimi olisi ryhmässä myöhemmin muutettu, usercontent albumi noudattaa alkuperäistä ryhmän nimeä.

Kun olet löytänyt tiedoston, jonka haluat poistaa, se onnistuu samalla tavoin kuten Google Photosissa, kun olet avannut tiedoston. Oikean yläkulman kolmen pisteen valikosta löytyy kohta "Poista". Palvelu valittaa että kuva poistetaan joka paikasta ynm blaablaablaata ja hyväksyt asian. Kuva on nyt poistettu, eikä kuvaa enää pystytä lataamaan vastaanottajien Hangouts sovelluksissa.

Huomaa, mikäli joku on jo kuvan avannut, pystyy hän sen avaamaan edelleen, sillä Hangouts sovellus on mobiililaitteissa ladannut esikatselukuvan käyttäjien näytöille sekä tallentanut koko kuvan sovelluksen välimuistiin. Ainoastaan työpöytäversio (selain versio) Hangoutsista hakee joka kerta kuvan uudelleen Googlen usercontent palvelimelta, joten siellä kuva poistuu myös jo sen nähneiltä.

Googlen olisi hyvin helppo lisätä poisto-ominaisuus Hangoutsiin, koska se toimii nytkin, tosin manuaalisesti mutta toimiipa joka tapauksessa. Googlea ei vain kiinnosta Hangoutsin kehittäminen, niin minkäs voi, muuta kuin tehdä sisällönpoisto tällä tavoin.