13 tammikuuta, 2021

Liian aikaista Signal sovellukselle? 🤔

Normot löytäneet Signalin, eikö olekin hieno juttu?

Onhan se mutta en usko kyllä pätkääkään siihen, että normoja kiinnostaisi tippaakaan Signalin tietoturvaominaisuudet, vaan lähinnä koska Signal on nyt saanut viime aikoina hurjasti tilaa iltapäivälehdistä Facebookin WhatsApp muutoksen vuoksi ja koska Elon Musk suositteli sovellusta Twitterissä.

Signal on siis kyllä hieno asia ja sen suosio on parempi nähdä positiivisena asiana, itse en kuitenkaan ole vielä tulossa palvelun piiriin. Syy on se, että Signal perustuu yksinomaan käyttäjänsä aktiiviseen puhelinnumeroon, se siis vaatii puhelinnumeroa, jonka ympärille se luo käyttäjäprofiilin.

Signalissa olet siis puhelinnumero, se yhdistää ja hakee käyttäjiään näiden puhelinnumeroilla, puhelinnumeron pitää olla siis julkinen palvelun sisällä.

Signal kysyy myös oikeutta puhelimesi yhteystietoihin, kun tämän luvan annat, analysoi se kaikki yhteystietosi puhelinnumerot ja listaa ne yhteystiedot myös Signaliin, jotka ovat puhelinnumeronsa palveluun antaneet. Tämä tarkoittaa sitä, että jos jollakin on sinun puhelinnumerosi yhteystiedoissa, löytää se myös Signaaliin käyttäjän yhteystietoluetteloon.

Toki tuo on helpottava ominaisuus ja suurin osa varmasti sitä myös arvostaa. Minun tapauksessani asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, nimittäin minulla on yhteystiedoissa myös muutamia niin sanottuja estolistoja, yhteystietoryhmiä, joissa on kymmeniä numeroita. Numerot ovat lähinnä suoramarkkinoijia, robottipuhelimia, huijareita ja muita häiriötekijöitä, nämä yhteystiedot lisään sitten puhelimeni sisäiseen estolistaan, puhelin estää näistä numeroista tulevat yhteydenotot automaattisesti.

Signal ei kuitenkaan voi mitenkään ymmärtää tätä, ja tässä tullaankin puhelinnumerokirjautumisen yhteen suurimmista vioista. Sovellus kun pyytää yhteystietoja, se on joko kaikki tai ei mitään periaatteella, jos annat sovellukselle luvan, menee sinne myös estolistasi.

Signalin tapauksessa, nyt kun annat yhteystiedot sinne ja joku estolistalla oleva on palvelussa, näkyy tämä yhteystieto signalin sisäisessä yhteystietoluettelossa ja tuolloin myös sinun puhelinnumerosi ilmestyy tämän käyttäjän Signal yhteystietoihin, halusit tai et.

Ratkaisu tähän olisi yksinkertainen, jätetään puhelinnumeroprofilointi ja luotetaan sähköpostiin, joko kokonaan tai vaihtoehdoksi puhelinnumerolle.

Näin tekee muun muassa Wire, joka tarjoaa samankaltaisen, ellei paremman pikaviestikokemuksen kuin nyt suosiota nauttiva Signal.

Toki voit käyttää Signalia ilman että jakaisit yhteystietosi, tuolloin joudut painelemaan haluamasi yhteystietojen puhelinnumerot palveluun käsin, pieni vaiva mutta suositeltava toimenpide, mikäli et halua mainostaa puhelinnumeroasi kaikille yhteystiedoissasi oleville.

Ei kommentteja: