02 maaliskuuta, 2012

Mobiilia kaikille?

Minulla on ollut nyt lyhyen ajan sisällä mahdollisuus tutustua erilaisiin mobiililaitteisiin, kuten älypuhelimiin sekä tabletteihin, olen myös pystynyt tarjoamaan laitteita muille testiin.

Minut varmasti tunnetaan varsin hyvin Apple yhtiön vastaisena ihmisenä ja olen sitä edelleen, mutta täytyy myöntää että yhtiön mobiililaitteet ja varsinkin niiden ohjelmistot ovat olleet todella käteviä käyttää, olenkin aina sanonut että en vihaa laitetta tai ohjelmistoa, vain yhtiötä niiden takana.

Microsoftin julkaisema Windows Phone 7 alusta on myös ollut erittäin positiivinen tapaus.

Itselläni on ollut nyt työkäytössä LG Optimus 7 älypuhelin ja se on todellakin yllättänyt positiivisesti.

Minä olen varsin tekninen mieleltäni ja oletan että laitteita täytyy säätää reilusti jotta niistä tulisi halutunlainen, tämä osuus WP7-laitteen käyttöönotossa on jäänyt kokonaana pois, se vain toimii. Androidit ovat silti lähimpänä sitä mitä niistä odotinkin, säätöä on, optimointia, säätöä... eli moisten kanssa saa säätää ilokseen ja usein myös surukseen. Minulle onkin syntynyt hieman paineita siitä, mihin laitteeseen ja ohjelmistoon lopulta päädyn, ja valinta ei todellakaan ole helppo. Microsoft parantaa palveluita alustalleen jatkuvasti, Apple tarjoaa yksinkertaisen kokonaisuuden ja Google taas tarjoaa minulle lähes kaiken mitä internetissä aktiivisesti käytän.

Yksinkertaisesti ajateltuna toki ainut vaihtoehto on Googlen Android koska se integroi kaikki tärkeimmät ja käytetyimmät palvelut yhteen, mutta samaa tekee nyt myös Microsoft, siihen siirtyminen taas tarkoittaisi sitä että jos haluaisin ottaa käyttöön kaiken sen mitä WP7 pystyy tarjoamaan, minun pitäisi siirtyä käyttämään aktiivisesti sen online palveluita, kuten Liveä, Skydriveä ynm...

Nyt kun olen jo vuosia käyttänyt tyytyväisenä Googlen Gmailia, Google Docsia, Youtubea, Bloggeria, Adsenseä ynm, täytyy Microsoftin todellakin pystyä tarjoamaan internetin puolelle vastaavia mutta paljon paremmin toteutettuja palveluita, pelkkä WP7 ei saa vaihtamaan, noh olisiko vaihtoehto sitten se että Microsoft alkaisi panostamaan Google integraatioon enemmän?, WP7 osaa jo nyt synkronoida, kalenterit, sähköpostit sekä yhteystiedot puhelimen ja Googlen välillä mutta sieltä uupuu Google+, Google talk ja paljon muuta ja huhuna liikkuukin että Google Plus ja sen myötä Google Talk julkaistaisiin tulevaan WP7 päivitykseen, epäilen tätä kuitenkin hyvin vahvasti.

Olemme töissä kokeilleet vaihtaa keskustelut Google Talkista, Microsoftin Messengeriin jossa keskustelua käytäisiin lähinnä puhelimen kautta mutta jotenkin harmittaa se että keskusteluista ei jää logitiedostoa johon tarvittaessa palata, Googlen Talk on siitäkin parempi.

Entäs sitten Apple, sen iOS laitteissa on myöskin Googlen integraatio samalla tasolla kuin WP7;ssa, olisi hyvä jos esimerkiksi kuvat saisi tallennettua Picasaan ja kuvat sovelluksella voisi selata niitä suoraan, niin kuten Androidissa :)

Apple kuitenkin panostaa omien laitteidensa, ohjelmistojensa ja palveluidensa integraatioon, ongelma tässä on vain se että Appleen kun siirtyy, pitäisi kaiken muunkin olla Applea, tietokoneista ja niiden käyttöjärjestelmästä lähtien, aina WLAN-tukiasemaan saakka ja miksikö?, vastaus on yksinkertainen ja tuttu, jos haluat saada kaiken mahdollisen mobiililaitteesta irti, se on pakko.

Päätökseni on pysyä Androidissa mutta haluan antaa myös muille edelleen mahdollisuuden.
Android on vain jäämässä pahasti jälkeen, nykypäivän sana kun on yksinkertaisuus.

Olen myös päässyt seuraamaan käyttäjiä joiden tekninen taso on taviksen ja hieman enemmän oppineiden välillä, näille olen tarjonnut niin Windows Phonen kuin myös Android puhelimen, vasta äsköttäin Android käyttäjä on alkanut valittamaan laitteen yhteysongelmista, varsinkin silloin kun akkua on alle puolet jäljellä, Windows Phone 7 käyttäjä taas antoi luurin pois hyvinkin pian, liian monimutkainen ja tekstit aivan liian pieniä. Apple laitetta taas käyttää nuorimies jolta en ole kuullut valitusta mutta on harmissaan puhelimen näytön pienestä koosta, tyytyväinen kuitenkin kuvanlaatuun ja siihen että se vain toimii.

Windows Phone 7 käyttäjälle (+50v) kosketuksella ohjaus oli uusi tuttavuus jonka oppiminen ei välttämättä ole niin yksinkertaista, miten saada numeronäyttö näkyville kun puhelupainikkeestakin ilmestyy vain historiatiedot?

Sitten kun Android luuri annetaan käyttäjälle jolla on vahva kokeilunhalu (allekirjoittanut), voidaan olettaa että laite ei sellaisenaan toimi kovinkaan hyvin, tweekkausta, hakkerointia ja kaikenmaailman muuta säätöä on tiedossa, tälle ihmiselle pitäisikin tarjota laite jolla ei pahemmin tehdä noista kolmesta mitään, se voisi olla tällä hetkellä Windows Phone 7, yksinkertainen ja asiat vain toimii, eikä asetuksissa ole valintoja liikaa, Appleakin voisi harkita.

Yhteenvetona voidaan sanoa että vieläkään ei ole keksitty sitä mobiililaitetta jonka voi olettaa palvelevan kaikkia out-of-the-box periaatteella, siihen suuntaan ollaan menossa mutta niin kauan kuin valmistajat pitävät raukkamaisesti kiinni vain omien palveluidensa integroinnista eikä mahdollisuutta ole lisätä haluamaansa palvelukokonaisuutta laitteeseen, ollaan väärällä tiellä.

Lisään vielä että luotto vain yhden toimijan tuotteisiin on typerää, nyt kun Google on aloittanut ison siivousurakkansa jonka aikana se sulkee isot määrät palveluitaan, on myös Microsoft tehnyt samaa Windows Liven alkuaikoina, silloin itseltäni meni luotto yhtiön internet palveluihin, en uskonut niiden pysyvän ennallaan tai olevan kauan pystyssä... Kuka muistaa Windows Liven blogialustan sekä videopalvelun?

Ei kommentteja: