14 heinäkuuta, 2013

Valinta on suoritettu ja luuri haettu :)

Valitsin lopulta itselleni uuden puhelimen ja se on Samsung Galaxy S4 LTE (i9505) 16GB.

Valinta ei kuitenkaan ollut helppo. Samsung Galaxyn lippulaivoihin saa kuitenkin uusimmat Android päivitykset ja se kiinnosti muutenkin enemmän, näyttö on erinomainen ja vastaa todella hyvin kosketukseen eli on tarkka.

Puhelin on uudempi niin sanottu LTE-versio jossa on nimensä mukaisesti LTE, eli 4G-verkon tuki, LTE-versioon on myös lisätty hieman tehoja tuomalla siihen 1,9 GHz neliytiminen Snapdragon 600A prosessori, 3G-versiossa (i9500) taas on maksimissaan 1,6 GHz suoritin ja eron kyllä huomaa.

Ohjelmistopäivityksistä vielä sen verran että mitä suositumpi puhelin sitä helpommin ns. epäviralliset Android päivitykset sille tulevat saataville laadukkaina buildeina, muiden valmistajien mallit eivät välttämättä ole niin hyvin tuettuina, esimerkiksi kameran kanssa voi tulla osalla ongelmia.

Galaxy S4;sen toiminnoista kiinnostaa myös sääasema sekä “hooverointi”, eli toiminto joka tunnistaa sormen näytön päällä vaikka siihen ei sormella koskettaisi.

En ole vielä kerinnyt toiminnoista ottamaan pahemmin selvää, hyvä että olen kerinnyt kotinäytöt asettamaan jokseenkin järkevään kuntoon, mutta kun sopiva väli tulee niin tutustun laitteen toimintoihin paremmin.

Puhelimessa kuitenkin on yllättävän paljon roskaa, siellä on ties mitä ohjelmia jolla harvempi tekee yhtikäs mitään, ne kyllä voi poistaa mutta ei Samsungin avulla. Bloatwaret täytyy poistaa hakkereiden luomilla työkaluilla, joka Android päivityksen jälkeen. LG;n maailmassa tilanne oli samanlainen, tosin siellä bloattia ei ole ollut niin paljon kuin Samsungilla.

Löysin kuitenkin jo oudon ongelman kamerasovelluksessa (tulee 4.2.2 päivityksessä mukana), vaikka kuvasin videota pitämällä puhelinta oikeaoppisesti vaaka-asennossa, tallentui video kuitenkin pystysuuntaisena. Epäilen että kyse on näytön kuvankäännön lukituksesta mutta kun yritin luoda tilanteen uudelleen, ilman lukitusta ja lukituksen kanssa niin video tallentui tuolloin oikein kummassakin asetuksessa. Ongelma saattaakin ilmaantua satunnaisesti, toivottavasti se saadaan korjattua sillä laatu jota puhelimella saa on todella erinomaista. Nyt puhelimella kuvatessa täytyy tehdä testiottoja ennen lopullisen videokuvaamisen alkamista jotta voi olla varma että video tallentuu oikeassa kuvasuhteessa.

Olen kuitenkin tyytyväinen puhelimeen muutoin. Sovellukset avautuvat S4;sessa silmänräpäyksessä, missään muussa puhelimessa en ole samankaltaista nopeutta tavannut, vaikka lähelle on päästykin, varsinkin Facebook on monessa luurissa erittäin hidas käynnistymään mutta tässä se käynnistyy siinä missä muutkin, esimerkkinä voidaan käyttää sitä että useassa puhelimessa kun sovelluksen käynnistää, tulee näytölle hetkeksi Facebookin sininen ruutu, S4;sessa sitä ei kerkiä edes näkemään :).

S Voice toimii toistaiseksi Englannin kielellä mutta ei se ole estänyt sen käyttöä kokonaan, kotinäppäintä painetaan kaksi kertaa peräkkäin jonka jälkeen sille voi esittää ääneen kysymyksiä, hakuja, pyytää avaamaan tietyn sovelluksen tai vaikkapa tehdä soiton. Harmi vain että oma Englantini ei ole aivan niin selkeää että S Voice ymmärtäisi kaiken, ainakaan ensimmäisellä komennolla, esimerkiksi kun kysyn säätä, saattaa se luulla sitä hauksi ja siirtää sen Googlen hakusovellukseen. Toivottavasti tähän saataisiin Suomen kieli jostain repästyä.

Googlehan osaa itse jo Suomea varsin hyvin, mutta toistaiseksi se ei osaa lukea uutisia ääneen kuten taas Flipboardiin integroitu S Voice osaa, hyvä pyytää välillä puhelinta lukemaan tärkeimmät uutiset ja laittaa se pöydälle, tehden itse samalla jotain muuta.

En silti edelleenkään pidä Samsungin kotinäppäimestä, se on fyysinen johon on vaikea tottua, ei ole kiva liu’uttaa peukaloa sen päälle muuten tasaiselta pinnalta ja vielä painaa sitä, kun puhelin ei muutenkaan ole mikään pienikokoinen niin painaminen on yhdellä kädellä aina hieman haastavaa kun täytyy huolehtia myös ettei puhelin pääse tipahtamaan kädestä samalla, ongelma ei olisi niin suuri jos tuo painike olisi edes neliön muotoinen sillä silloin peukaloa ei tarvitsisi viedä niin alas kuin nyt, paras olisi jos tuosta olisi luovuttu kokonaan ja homma toimisi Androidin omilla näppäimillä, custom romeista löytyy varmasti tähänkin ratkaisu?

Mitä huonoa vielä tässä 600 euron kapulassa?, Ainakin se että oletuksena vapaata tallennusmuistia jää 16GB;stä 9GB, tätä pystyy nostamaan kun bloatit on siivottu virallisesta ohjelmistosta pois mutta tätähän ei suurin osa käyttäjistä tietenkään tee joten hyvä on huomioida tämä: Kannattaa hankkia nopea MicroSD muistikortti videoille ja kuville, muutoin luuri alkaa huutamaan levytilasta hyvin pian ja sitten ei mikään toimi.

Kyllä tällä puhelimella varmasti pärjää parisen vuotta eteenpäin ellen nyt sitten onnistu tiputtamaan sitä kaivoon kun olen painamassa kotinäppäintä tai istua sen päälle kun se livahtaa taskusta liukkaan kuorensa ansiosta =)

Ei kommentteja: